Klaipėdoje veikiančioje programavimo akademijoje vaikai mokosi ne iš vadovėlių

Švietimas

Vieną pažangiausių pasaulyje švietimo sistemų turinti Suomija nuo 2020 metų taps pirmąja šalimi, atsisakiusia mokomųjų dalykų. To siekiama ir Klaipėdoje.

Seniai pamiršę standartizuotus testus ir namų darbus, dabar suomiai vietoje tradicinių pamokų kaip literatūra ir matematika, mokysis integruotai. Nors Lietuvos švietimo sistema keičiasi lėtai, privačiame sektoriuje atsiranda vis daugiau Skandinavijos įkvėptų ugdymo modelių. Klaipėdoje užsiėmimus rengiančioje programavimo akademijoje „CodeAcademy Kids“, užuot skaitę vadovėlius, vaikai kuria asmeninius projektus, atitinkančius jų pomėgius.

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

„CodeAcademy Kids“ vadovės Aurelijos Makselytės teigimu, jų užsiėmimuose vaikai išmoksta programuoti kurdami produktą, o ne nagrinėdami programavimo kalbas. Kiekvienas kuria savo internetinį puslapį, žaidimą arba prekės ženklą, o dėstytojas atlieka mentoriaus vaidmenį.

Integruotą ir kontekstinį ugdymą Lietuvoje taip pat praktikuoja kai kurios privačios mokyklos, pavyzdžiui, „Karalienės Mortos“ mokykla. Visgi, veiklos pradžioje 2017 metais „CodeAcademy Kids“ buvo sunku įtikinti dėstytojus ir moksleivių tėvus, jog mokytis kurti tinklalapį ar žaidimą yra naudingiau nei įsiminti programavimo kodą.

Savo sūnų į programavimo būrelius leidžianti Indrė Lešinskytė-Pakštienė teigia, kad užsiėmimus, visų pirma, pasirinko dėl to, jog formaliojo švietimo sistema dar negali pasiūlyti pakankamo technologinio ugdymo.

„Programavimo užsiėmimai moko to, ko nemoko mokykloje ir universitetuose – savarankiškumo ir kūrybingumo. Lankydamas užsiėmimus mano sūnus laiką prie kompiuterio namie ėmė skirti ne tik žaidimams, bet ir mokymuisi“, – sako I. Lešinskytė-Pakštienė.

Akademijos dėstytojo Martyno Cibulio teigimu, žaismingumas ir vaikus dominančios sritys padeda išlaikyti dėmesį mokantis sudėtingų dalykų, tokių kaip matematika ir informacinės technologijos.

„Mokyklose programavimo užduotys yra siauros ir nesusijusios tarpusavyje. Mūsų būrelyje norėdami sukurti įdomesnius žaidimus ar kitus projektus, vaikai turi nuspręsti, kokį metodą taikyti, kaip spręsti problemas ir išvengti jų tolimesnėje kūrimo eigoje, o tai motyvuoja domėtis aritmetika, trigonometrija ir kitomis mokslo šakomis. Pavyzdžiui, langelių tinklo (grid) kūrimas, jo pozicionavimas ir pritaikymas žaidimuose reikalauja matematikos žinių“, – pastebi M. Cibulis.

„CodeAcademy Kids“ mokęsis ir šiuo metu tarptautinėje žaidimų įmonėje „Alternativa Games“ dirbantis Anton Belovodskij sako, jog akademijoje išugdytas verslumas ir projektų valdymo įgūdžiai jam buvo ypač naudingi karjeroje.

„Mokykloje daugiau teorijos, aiškinama, kas yra IT, o „CodeAcademy Kids“ technologijomis naudojamasi kaip įrankiu įgyvendinant idėjas. Tai ugdo gebėjimą mokytis savarankiškai, kas yra ypatingai svarbu su technologijomis susijusiose profesijose. Jose viskas greitai keičiasi, kiekviena užduotis kelia iššūkių, kurie reikalauja nuolat tobulėti, gebėti susirasti informacijos bei kritiškai mąstyti. Todėl šiandienos darbdaviai ieško šias savybes turinčių profesionalų“, – aiškina A. Belovodskij.

„CodeAcademy Kids” – tai programavimo būrelis 7-18 metų moksleiviams. Padedant dėstytojams, būrelyje vaikai mokosi kurdami asmeninius projektus: kompiuterinius žaidimus, internetinius puslapius, mobilias aplikacijas, prekinius ženklus ir kt. Programuodami moksleiviai mokosi analitinio ir loginio mąstymo, kūrybiškumo, atidumo detalėms, efektyvaus problemų sprendimo, darbo komandoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdoje vyks nemokami programavimo mokymai

Viešoji įstaiga „Atviro kodo sprendimai“ koordinuoja projektą „Renkuosi programuoti“, skirtą dirbančiųjų asmenų persikvalifikavimui bei kompetencijų kėlimui IT srityje. INFOBALT ir ...
2020-12-16
Skaityti daugiau

Švietimas

Programavimo pamokos pradinukams: penkiolika pretenduoja į vieną vietą

Penkiolika mokinių į vieną vietą – tokio neregėto dėmesio sulaukė technologinės kūrybos ir programavimo projektas Klaipėdos „Gilijos” pradinėje mokykloje. Norinčiųjų ...
2020-05-27
Skaityti daugiau

Švietimas

Organizuoja nuotolinius programavimo mokymus vaikams

Programavimo akademija „CodeAcademy Kids“ skelbia pradedanti nuotolinius mokymus „Virtualioje klasėje”. Jų metu lietuviškai kalbantys moksleiviai galės prisijungti į gyvai transliuojamas, ...
2020-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This