Išskirtinėje Klaipėdos jūrų kadetų mokykloje pasipylė problemos

Svarbu, Švietimas

Pirmuosius mokslo metus pradėjusi Klaipėdos jūrų kadetų mokykla jau priversta spręsti daugybę iškilusių problemų. Viena jų – moksleivių patyčios ir priespauda.

Mato Mačiulskio nuotr.

Visos problemos antradienį buvo išdėstytos Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje. Jos nariai pasidžiaugė, jog po ne vienerius metus trukusių kalbų Kadetų mokykla galiausiai pradėjo veikti, tačiau dabar reikia sukti galvą, kaip išspręsti problemas.

Ugdymo įstaigos direktoriaus pavaduotoja Laima Sireikienė neslėpė, jog viena problemų yra ta, kad mokykloje mokosi ne tik labai motyvuoti vaikai.

„Priėmimo tvarka buvo bendra, privalėjome priimti visus norinčius, kol yra vietų. Mūsų noras buvo surinkti tik labai motyvuotus vaikus su aukštesniais pasiekimais, bet turime mokinių ir su specialiaisiais ugdymo poreikiais, su žemesniais pasiekimais. Jų tiesiog negalėjome nepriimti“, – teigė L. Sireikienė.

Ji tirtino, jog dar liepą, kai vyko būsimų moksleivių stovykla Dragūnų batalione, tapo aišku, jog kai kurie vaikai mokyklai nėra tinkami, tai pasakyta ir jų tėvams, tačiau jie vis tiek panoro savo atžalas leisti į naują ugdymo įstaigą.

Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje dalyvavęs klaipėdietis Alfredas, kurio dukra mokosi kadetų mokykloje, džiaugėsi, kad tokia ugdymo įstaiga įkurta.

„Visiems pradžia yra sunki, bet mokykloje egzistuoja labai aktuali problema, kurią reikia kuo greičiau spręsti. Blogai yra tai, kad vaikai surinkti be jokios atrankos. Todėl jau ryškėja tendencija, kad motyvuoti vaikai palieka mokyklą, nes neišlaiko kitų moksleivių patyčių ir priespaudos“, – dėstė Kadetų mokyklos auklėtinės tėvas.

Tačiau L. Sireikienė pabrėžė, jog ir nedrausmingi vaikai keičiasi į gerąją pusę.

„Jei palygintume, kaip vaikai elgėsi valgykloje rugsėjo pirmosiomis dienomis ir dabar, tai skirtumas yra akivaizdus. Reikia pripažinti, kad ne visiems vaikams pavyksta laikytis mūsų mokyklos drausmės, taisyklių. Kadetais reikia būti visą parą ir visur, o jau girdime, kad ir mieste yra negražių poelgių. Manome, kad dalis moksleivių turėtų palikti mokyklą, bet priversti negalime, o tėvai atsiimti vaikų nenori. Jie neslėpė, kad savo atžalas pas mus atveda tam, kad vaikai išmoktų laikytis drausmės“, – kalbėjo L.Sireikienė.

Šią problemą esą galima išspręsti tik tada, kai norinčiųjų mokytis bus tiek daug, jog priimti bus galima ne visus.

Šiuo metu Kadetų mokykloje mokosi per 80 mokinių, o vietų yra dar daugiau, nes 5-8 klasėse gali būti po 30 vaikų. Numatyta, jog Kadetų mokykloje bus komplektuojamos 5-12 klasės, tačiau vyresniųjų klasių moksleiviai užaugs pačioje mokykloje.

Siekiama, kad šioje mokykloje mokytųsi ne tik klaipėdiečiai, bet vaikai iš visos Lietuvos. Norint pritraukti moksleivių iš kitų regionų, jiems reikia suteikti bendrabutį, tačiau Klaipėdos savivaldybė nenori apsiimti viena padengti apgyvendinimo išlaidų. Todėl prabilta apie tai, kad mokyklos steigėjomis galėtų tapti ir Krašto apsaugos bei Vidaus reikalų ministerijos.

Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos direktoriaus pavaduotojas neformaliajam ugdymui Arvydas Piepalius įvardijo dar vieną problemą. Anot jo, buvo labai sunku surinkti mokytojus neformaliajam ugdymui, ypač susijusiam su jūra.

„Kai kuriems mūsų mokytojams yra daugiau nei 70 metų, aišku, jog tai problema, bet kitų, pavyzdžiui, laivininkystės specialistų neradome. Problema ir ta, kad vienai disciplinai yra numatyta tik pusė etato, tad mokytojas uždirba apie 340 eurų. Faktas, kad su tokiais pinigais ilgai pedagogų neišlaikysime“, – konstatavo A. Piepalius.

Kadetų mokykloje moksleiviai praleidžia visą dieną, todėl jie yra nemokamai maitinami. Tačiau, anot moksleivių tėvų, problema yra uniformos. Jomis mokykla neaprūpina, todėl tėvams tenka didelė finansinė našta, nes kiekvienas moksleivis turi turėti tris uniformų komplektus. Mokyklos atstovų teigimu, šią problemą siekiama išspręsti rėmėjų paieškomis.

Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos nariai sutarė, jog visokeriopai palaiko Kadetų mokyklos pastangas spręsti visas problemas. Ši taryba pasisiūlė būti tarpininke tarp ugdymo įstaigos ir Klaipėdos savivaldybės administracijos bei miesto Tarybos.

Klaipėdos jūrų kadetų mokykla išskirtinė tuo, jog čia be įprastų dalykų mokoma karinių, jūrinių pagrindų, skautiško gyvenimo ir disciplinos.

Anksčiau tokia mokykla veikė Juodkrantėje, tačiau ji užvėrė duris, nes buvo per mažai moksleivių. Viliamasi, jog uostamiestyje taip neatsitiks.

8 Comments

  1. Anonimas

    Vienintelę matau problemą. Žemas atlyginimas. Būtų paskatinimas dėstytojams, auklėtojams, atsirastų gebėjimas valdyti disciplina.Linkiu sėkmės, tokios mokymosi įstaigos labai reikalingos. Ypač Jūrinės.

    Reply
  2. Anonimas

    Tis pacios bedos kaip ir Juodkranteje. Bendrabucio ner… Pinigu ner… Tik nebuvo bedos su drausme. Kapelionas susitvarke ?

    Reply
  3. Nesvarbu

    Negali blogai besielgiančių išmesti? Tai kokia čia sukarinta įstaiga?

    Reply
  4. Anonimas

    butent, kadetu mokykla renkasi kaip sakant nelabai tinkami gimnazijoms, kaip cia svelniau issireiskus… tai iki prestizo, kaip iki menulio siai mokyklai

    Reply
    • Anonimui

      Jep….. Kai žinai, kad taviškis tinkamas tik gimnazijos pilkąja mase būti, kaip čia švelniau išsireiškus…… tai ir belieka anoniminė rašliava anapus laido.

    • Anonimas Anonimui

      uuu kazkam ant skaudzios vieteles uzlipau :DD seimos nelaime ar kaip? apie kuria nutylima

  5. Elena

    Klausimas

    Reply
  6. kadeto mama

    Labai tikimės, kad ši mokykla pakils į reikiamą aukštesnę kategoriją, kokios būna jos visame pasaulyje. Tam turi būti atlikta keletas dalykų: vykdoma moksleivių atranka, ne ti priimant į mokyklą, bet ir į ją papuolus; užtikrintas geras mokymo lygis ir užtikrintas vaikų saugumas joje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Pirmoji ponia lankėsi Jūrų kadetų mokykloje bei Klaipėdos universiteto ligoninėje

Antradienį Klaipėdoje viešint šalies prezidentui Gitanui Nausėdai, pirmoji ponia Diana Nausėdienė lankėsi Klaipėdos jūrų kadetų mokykloje bei Klaipėdos universiteto ligoninėje ...
2023-12-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Įteikti dešimtieji „Albatrosai"

Klaipėdoje ketvirtadienį jau dešimtą kartą įteikti Klaipėdos miesto jūrinės kultūros „Albatrosų” apdovanojimai. 2023 metų „Albatrosams“ buvo pasiūlyti: tolimojo plaukiojimo kapitonas, ...
2023-05-18
Skaityti daugiau

Mums rašo

Klaipėdos bendrojo ugdymo mokyklų mokinių konferencija „Lietuva – jūrinė valstybė“

Sausio 31 dieną Klaipėdos jūrų kadetų mokykla kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriumi organizavo Klaipėdos bendrojo ugdymo mokyklų ...
2023-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This