Diskutuos apie pašto pastato ateitį

Miestas

Kokį Klaipėdos pašto pastato likimą mato istorikai, architektai, kultūrininkai, verslininkai spalio 15 d., 17 val., bus diskutuojama atviroje diskusijoje „Ar reikalingas uostamiesčiui Karališkasis paštas?“. Jis vyks Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje.

„Oro grupės” nuotr.

„Damoklo kardas pakibo Klaipėdos simbolio – Karališkųjų pašto rūmų. Valstybės įmonė „Lietuvos paštas“, užauginęs berželius ant stogo, išsikraustė ir paliko rūmus it pavainikę našlaitę be kraičio laukti savo dalios. Būtų be galo gaila, skaudu ir brangu, jeigu pašto rūmus ištiktų bešeimininkių pastatų, užkaltais langais likimas. Į diskusiją kviečiami visi, kuriems rūpi Klaipėdos istorija ir ateitis. Į visuomenės nuomonę sprendimų priėmėjai privalo atsižvelgti. Tai numato Orhuso konvencija, ginanti visuomenės teisę gauti informaciją ir dalyvauti priimant sprendimus”, – rašo diskusijos organizatorė Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė.

Jie primena ir šios vietos bei pastato istoriją. XIX a. pr. čia stovėjo Klaipėdos pirkliui Johannui Gottliebui Argelanderiui priklausę namai, tapę karališkosios šeimos rezidencija. Čia dažnai lankėsi Prūsijos karalienė Luizė, 1807–1808 m. gyveno Prūsijos princas Vilhelmas, vėliau tapęs kaizeriu Vilhelmu I, ir princas Friedrichas Vilhelmas, būsimasis Prūsijos karalius Friedrichas Vilhelmas IV. Šiuose namuose užaugęs pirklio sūnus Friedrichas Argelanderis tapo žymiu Vokietijos astronomu.

1810 m. pastato savininko J. G. Argelanderio našlė Dorothea Wilhelmina Grünlingen valdą su namu ir sodu bei daržu pardavė laisvajamKlaipėdos pirkliui, iš kurio palikuonių 1841 m. jį perėmė valstybė ir įsteigė Krašto tarybą. Po kaizerio Vilhelmo I mirties senasis pastatas Aleksandro gatvėje nugriautas, kad atsirastų vietos naujajam paštui. Naujieji Pašto rūmai buvo iškilmingai atidaryti per iškilmes 1893 m. spalio 16 d.

Lietuvai prisjungus Klaipėdos kraštą, čia skleidėsi ir lietuvių poezijos dvasia: žymus lietuvių poetas Henrikas Radauskas 1936 m. dirbo čia veikusiame Klaipėdos radiofone diktoriumi.

Rūmų bokštelyje nuo 1987 m. veikia Klaipėdos miesto savivaldybei priklausantys senovinis karilionas su 48 varpais. Jie skamba ne tik kiekvieno šeštadienio ir sekmadienio vidurdienį, švenčių dienomis.

2 Comments

  1. Klaipedietis

    Diskuotuos visuomenininkai apie muziejus, labdarą, soc rūpybą, kels vizijas, prisimins apie galimybę perduoti pastatą menininkams.
    Vejai.
    Viskas yra paprasčiau. Reikalai pradeda judėti kai pastatą perima verslas. Donelaičio g., Puodžių g., Minijos g., Žvejų g., Šaulių g. pavyzdžiai apie tai byloja…. Žinoma yra ir išimčių, bet užtenka pažiūrėti į laikrodžių muziejaus fasadą ir suprantu, kad šalia esančio pastato- pašto likimas būtų pavojuje.
    Ir, žinoma KVAD veikla yra apgailėtina (Puteikio palikimas). Stebi kaip, tekste minimas berželis, auga ant stogo, pastatas griūna, trina užpakalius kabinete. Bet tik kai koks iniciatyvus žmogus pradeda ką tvarkyti- prisistato susireikšminusiais veidais. Tada visais įmanomais būdais lupa jį baudomis, draudimais.

    Reply
  2. Kestas

    Gaila, kad negalėsiu sudalyvauti…Galėtų ir pašto muziejus čia rasti vietą -jug čia šioje vietoje buvo apsistoję karaliai, buvo įsikūręs senas pašto pastatas iki iškilus šiam, ėjo istorinis pašto kelias Sankt Peterburgas-Karaliaučius per Klaipėdą (Memel), surišas su istorinėm Europos asmenybėmis ir įvykiais

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Paštu apsimetantys sukčiai masiškai atakuoja mobiliojo ryšio vartotojus

Daugiau nei 6500 pranešimų iš gyventojų vien tik per kovo mėnesį. Ir per pusę tūkstančio užblokuotų nuorodų per beveik metų ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Sukčiai prisidengia Lietuvos pašto vardu

Gyventojai perspėjami, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo bandymų apgaulės būdu išvilioti lėšas, prisidengiant Lietuvos pašto vardu. Gyventojams siunčiamos SMS žinutės su ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politinė reklama

Klaipėdos kultūros tuštėjimo metas

Klaipėda visais laikais garsėjo kaip neužšąlantis kultūros uostas. Vieta, kur jūros nevaržoma galia ir grožis išlaisvina žmogaus mintis ir suteikia ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This