Kariuomenei laivą nori statyti septynios bendrovės

Uostas ir jūra

Lietuvos kariuomenė praneša, kad perkant naują laivą teršalų likvidavimo ir gelbėjimo užduotims Baltijos jūroje vykdyti praėjusią savaitę viešojo pirkimo komisija susipažino su tiekėjų pasiūlymais, kuriuos gavo per Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą. Iš viso konkursui pateikti septyni pasiūlymai, tarp jų – Lietuvos ir užsienio laivų statybos bendrovių.

Naujasis laivas bus skirtas Karinėms jūrų pajėgoms ir pakeis vienintelį šiuo metu valstybėje turimą nacionalinį teršalų likvidavimo pajėgumą – Lietuvos kariuomenės KJP turimas gelbėjimo laivą „Šakiai“. Teigiama, kad šis dar 1986 m. gamybos perdarytas žvejybos traleris jau yra techniškai pasenęs ir nebeatitinka daugiafunkciam laivui keliamų reikalavimų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Viešojo pirkimo komisija jau pradėjo gautų pasiūlymų vertinimą. Jei reikės, tiekėjų bus prašoma dokumentus patikslinti. Galutinis vertinimas bus pagrįstas kelių parametrų (kainos, laivo greičio, pristatymo termino, degalų sunaudojimo, garantinio laikotarpio) įvertinimu, kur kaina nėra pagrindinis kriterijus. Sutartis bus pasirašoma su tuo tiekėju, kurio dokumentai atitiks keliamus reikalavimus.

Sutartį su konkursą laimėjusia laivų statybos kompanija planuojama pasirašyti 2019 m. gruodį, o projektą užbaigti numatoma 2022 metais. Laivas bus pristatytas su visa jo funkcijoms vykdyti reikalinga įranga, visapusiškai sukomplektuotas ir paruoštas operacijoms vykdyti.

Preliminari projekto vertė – apie 39,6 mln. eurų. Planuojama, kad projektas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos 2014-2020 m. struktūrinės paramos fondų lėšų.

Naujasis Lietuvos kariuomenės laivas bus skirtas Karinėms jūrų pajėgoms (KJP) ir pakeis vienintelį šiuo metu valstybėje turimą nacionalinį teršalų likvidavimo pajėgumą – Lietuvos kariuomenės KJP turimas gelbėjimo laivą „Šakiai“. Šis dar 1986 m. gamybos perdarytas žvejybos traleris jau yra techniškai pasenęs ir nebeatitinka daugiafunkciniam laivui keliamų reikalavimų.

„Vykdant žmonių paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo darbus labai svarbus yra greitas ir efektyvus reagavimas, kuris priklauso nuo įrangos techninio lygio. Tik įsigijus naują paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo laivą bus užtikrintas reikalaujamas jūrinis saugumas ir operatyvus reikalingų funkcijų vykdymas“, – pranešime spaudai cituojamas krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Vien per 2018 metus Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, kuris organizuoja, koordinuoja nelaimės ištiktų žmonių paieškos ir gelbėjimo operacijas, taršos incidentų likvidavimo darbus ir jiems vadovauja, užfiksavo per 60 įvykių – buvo išgelbėti 38 asmenys, gauti 6 pranešimai apie teršimo incidentus, koordinuota 12 paieškos ir gelbėjimo operacijų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento posto sieks 8 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį priėmė sprendimus registruoti likusius penkis kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This