Potvynis Klaipėdoje atgaivino norą įvesti lietaus mokestį

Miestas, Svarbu

Skubiai sušauktame Klaipėdos savivaldybės ir atsakingų bendrovių vadovų pasitarime, kuriame ieškota būdų, kaip miestą gelbėti nuo potvynių, nedrąsiai prabilta ir apie vadinamąjį lietaus mokestį. Iš gyventojų surinkti pinigai esą padėtų išspręsti dabar nuolat kylančią problemą.

Audriaus Sutkaus nuotr.

Bėdos – 16-oje vietų

Ketvirtadienį paryčiais prapliupusi liūtis klaipėdiečiams pagadino nervus. Kai kurios miesto gatvės per patį piką buvo sunkiai išvažiuojamos, neišbrendamos balos susidarė ir ant šaligatvių.

Siekiant, kad ateityje potvynių problema būtų valdoma, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis ketvirtadienį sukvietė skubų pasitarimą.

Jame bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Tinklų departamento vadovas Marius Martynaitis informavo, jog nuo 6 iki 9 val. užfiksuota 16 pranešimų apie įvairias užtvindytas miesto vietas.

Gyventojai informavo, jog skęsta Taikos prospektas, Šilutės plentas, Dubysos, Sausio 15-osios, Ryšininkų, Paryžiaus Komunos, Naujoji Uosto, Kauno, Žvejų, S. Daukanto, Danės, Liepų gatvės ir prie jų esantys kai kurie daugiabučių namų kiemai.

Mūsų darbuotojai vyko į visas tas nurodytas vietas. Paaiškėjo, kad net 10-yje iš jų potvynio problemą sukėlė tai, jog lietaus nuotekų surinkimo šulinių grotelės buvo užneštos lapais“, – teigė M. Martynaitis.

Poroje vietų potvynio priežastimi esą tapo tiesiog smarki liūtis, dar dvejose vietose užfiksuota, kad lietaus vanduo neturi kur nubėgti, todėl ir kaupiasi kiemuose, vienoje vietoje išsiaiškinta, jog buvo pilnas lietaus vandens surinkimo kolektorius.

„Apie 10 val. situacija visame mieste jau buvo normali“, patikino M. Martynaitis.

Pasidžiauta ir tuo, kad probleminių vietų mieste mažėja, nes esą prieš dvejus metus rudenį, kai pylė smarki liūtis ir užtvindė miestą, per porą valandų buvo gauti gyventojų skundai dėl 102 potvynio vietų.

Vardijo visus sunkumus

Konstatuota, jog nemažai bėdų šįkart pridarė nukritę ir nesušluoti lapai, kurie užkemša nuotekų šulinių groteles, todėl vanduo ir tyvuliuoja, o ne subėga į nuotekų tinklus.

Bendrovių, atsakingų už gatvių ir šaligatvių valymą, atstovai aiškino, jog daug problemų sukelia kelkraščiuose stovintys automobiliai, kurie trukdo valyti gatves. Ši problema ypač aštri Tilžės gatvėje, nes automobiliai statomi abiejuose kelkraščiuose.

Bėdų kelia ir lietingas oras. Lyjant lietui valyti lapus vakuuminiu būdu esą neįmanoma, nes įrenginiai susiurbia vandenį, o ne lapus. Todėl tokia technika pastaruoju metu mieste nedirbo, lapų nevalė.

„Tikrasis lapų kritimas dar net nėra prasidėjęs, jis bus po šalnų. Mes kasdien valome, prie grotelių – taip pat. Žinome problemines vietas, jas atidžiau prižiūrime. Tačiau galiu pasakyti, kad šįkart buvo tiesiog labai stipri liūtis, todėl miestas ir patvino. Pavyzdžiui, Sausio 15-osios gatvėje yra vos dvi vietos subėgti lietaus vandeniui. Faktas, kad tiek nepakanka, kai labai smarkiai lyja, todėl gatvė ir patvinsta“, aiškino uostamiesčio šaligatvius valančios bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ direktorius Gediminas Valašinas.

Klaipėdos mero patarėjas Leonas Makūnas, daug metų vadovavęs bendrovei „Klaipėdos vanduo“, dėstė, jog yra kelios priežastys, kodėl miestas patvinsta. Visų pirma, nėra pakankamai paviršinių nuotekų tinklų, o ir esama infrastruktūra yra nepakankamai pralaidi.

„Mieste atsiranda daug naujų objektų – arenos, baseinai, prekybos centrai. Prie jų dideli plotai yra išasfaltuojami, todėl lietaus vandenį turi surinkti nuotekų tinklai, o jų pralaidumas nėra didinamas. Tai ir yra problema“, dėstė ir M. Martynaitis.

L. Makūno teigimu, problemą būtų galima pradėti spręsti, jei paviršiniai nuotekų tinklai priklausytų bendrovei „Klaipėdos vanduo“. Dabar jų savininkė yra savivaldybė, kuri „Klaipėdos vandeniui“ valdyti tinklus yra atidavusi patikėjimo teise.

„Jei bendrovė „Klaipėdos vanduo“ būtų tų tinklų savininkė, ji galėtų į juos investuoti, juos tvarkyti. Dabar visus remonto darbus turi organizuoti ir už juos mokėti savivaldybė“, aiškino L.Makūnas.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, jog kelerius metus buvo ruošti dokumentai, kad paviršinių nuotekų tinlai būtų perduoti „Klaipėdos vandeniui“. Tačiau esą to padaryti neleido teisės aktai, kurie dabar jau yra pakoreguoti, tad prie šio klausimo galima grįžti iš naujo.

Mokėtojų turi būti daugiau

Pasitarime puse lūpų prabilta ir apie naują mokestį gyventojams. Šiuo metu už paviršinių nuotekų tinklų priežiūra moka tik juridiniai asmenys. „Nesąžininga, kad moka tik juridiniai asmenys. Klaipėdoje situacija dar nėra tragiška, nes turime daug juridinių asmenų. Kur kas blogiau yra tuose rajonuose, kur daug gyventojų, o juridinių asmenų mažai, tad trūksta mokėtojų. Pritarčiau nuomonei, kad mokėtojų bazę reikia plėsti“, teigė L. Makūnas.

Klaipėdos miesto plėtros strateginiame plane, galiojusiame 2007-2013 m., buvo parašyta: „Įvesti vietinę rinkliavą už paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugas Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijoje“. Tai reiškė, jog Klaipėdos gyventojai būtų priversti mokėti mokestį už lietaus vandens nuotekas. Strateginiame plane buvo numatyta, kad rinkliava turėtų būti įvesta iki 2013 m. Tačiau to nebuvo padaryta, o dabar kalbos apie vadinamąjį lietaus mokestį vėl šiek tiek atgaivintos.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ Stebėtojų tarybos pirmininkas Valdemaras Anužis tvirtino, jog paviršinių nuotekų tinklų tvarkymas turi būti strateginis klausimas.

Jo G. Neniškis paprašė organizuoti bendrą savivaldybės ir „Klaipėdos vandens“ atsakingų darbuotojų pasitarimą, kuriame ir būtų ieškoma ilgalaikių vaistų, kaip spręsti potvynių mieste problemą.

27 Comments

  1. Saulė

    Taip žinoma, už valdžios nemokšiškumą, turės mokėti rinkėjai. Mažiau džiazų. Juokingai atrodo kai dūduojama, o patys skęstame vandeny. Gyvena jie tik šia diena, todėl ir turime ką turime.

    Reply
  2. Anonimas

    Ne mokesciais .o darbais reikia tvarkyti lietaus drenaza .Is kur pinigu gauti? Labai paprastai.Aiksteje planuojamas pozeminis parkingas , taigi cia pinigai i vandeni ,panauduokite juos efektyvau liepu gtv.renovuotas namas gyvena ant vandens ,muzikinio pastato parkingas statosi ant vandens,jums ka dar mazai ? .o kiemai skesta .liaudis pasitikejo , tai dirbkit zmoniu labui

    Reply
  3. As

    Kodel gyventojai turi mokesti moket.Juk yra balamutai kurie turi priziureti kelius.Tegul kelius valo o ne pempes tamposi.Cia sugalvojo nauja bizni VANDENYS.Ir sau algas keltis.Kur europiniai ka jau prasiko???Vejai.

    Reply
  4. klaipėdietė

    Klaipėdiečiai, klaipėdiečiai ir KODĖL jūs NĖJOTE į rinkimus ?! Vos daugiau nei 25 tūkstančiai miestiečių išrinko mums šią valdžią BUVUSIĄ panelę tik KITA suknele ! Ir VĖL KETVERI METAI DŽIAZO ! Valdininkai, ATSAKINGI už miesto ŪKĮ ,jau daug metų dirba Savivaldybės administracijoje ir NIEKO daugiau nesugalvoja ,kaip įvedinėti naujus mokesčius ! Paprasčiausias sprendimas -O, DAR UŽ LIETŲ NEMOKA ! (liko dar uż Orą ,Saulę,Mėnulį ,kad naktį kelią rodo ?) Pirmyn ,ponai valdininkai ,miestiečiams plyšta kišenės nuo eurų ,palengvinkite !

    Reply
  5. Tiesiog aš

    Ir vėl kentės žemiausioji grandis-gyventojai….Gal tegul bent vieną mokestį apsiima mokėt tie,kurie kalti dėl netvarkos?Juk ne pirmi metai medžių lapai krenta,ir amžinai tas pats-skendom ir skęsim…Prasidės sniegas-vėl bus -tai druskos mišinys pasibaigs dar žiemai neprasidėjus,tai valymo mašinos suges…Juk yra posakis:roges ruošk vasarą,o vežimą-žiemą.Kurių velnių tiek valdininkų sėdi,jeigu nieko nedirba!Tegu pakelia subines nuo šiltų krėslų, ima šluotas į rankas ir pirmyn!

    Reply
  6. Anonimas

    Kiek pamenu jų planuose dar kelios požeminės perėjos. Dar keli užtvindyti taškai bus

    Reply
  7. Ričardas

    Puikūs tie mūsų savivaldybės vyrai ir moterys – tokia iniciatyva, tokia mintis! Tik šiek tiek trūksta polėkio, platesnio mastymo. Gal jis atsirastų jei maloningi ponai pažiūrėtų animacinį filmuką „Čipolino nuotykiai” ir suprastų kiek dar yra neišnaudotų galimybių: mokestis už sniegą – kiek lėšų tenka išleisti jo valymui! mokestis už vėją – kiek kainuoja nulūžę medžiai, nuplėšti stogai ir, svarbiausia – to negero vėjo nuplėštų lapų valymas! Ir, be abejo, reikalingas mokestis už saulę – kiek pinigų reikia išleisti želdinių laistymui ir kabinetų kondicionavimui! Taigi, ponai – daugiau fantazijos, ryžto!

    Reply
  8. klaipėdietė

    Ar nebūtų laikas Administracijos direktoriui įduoti šluotas į rankas tiems ,kurie yra ATSAKINGI už miesto ūkį .?! Kiekvienas žinome ,kad rudenį lapai KRENTA ir juos REIKIA šluoti .Paprasčiausia yra ….APMOKESTINTI …LIETŲ ! (žinoma ,už valdininkų neveiklumą sumokės miestiečiai )

    Reply
  9. Anonimas

    <Kitaip kaip kiaulėmis sėdinčių savivaldybėje nebevadinsiu. Tinginiai ir besmegeniai – valykite gatves , išvežkite laiku šiūkšles , sugrėbkite lapus. Gatves reikia valyti kiekvieną dieną ,o ne vieną kartą per metus . Kol savivaldybėje sėdėjo galvojantys – potvynių nebuvo . Šimtą dvidešimtą kartą kartoju – valykite Reikjaviko gatvę , kontroliuokite Žardės rajone kavinių darbą – rytais negalima praeiti pro šiūkšles tose vietose kur dirba kavinės pvz. Mažoji Turkija – kas trukdo jiems tvarkyti aplinką. Jaučiu savivaldybės klerkai prisižais ,kai žmonės išeis į gatves prieš besmegenių tironiją.

    Reply
  10. Vytautas

    Bukagalvių valdininkų mokestį įvesti ir viskas susitvarkys.

    Reply
  11. Aš

    Greit ir už kvėpavimą reiks mokėt. Nori ivest taršos mokestį, tai tada tegu iveda rūkaliams kurie rūko salia ne rūkančių mokestį. Juk irgi teršia orą. Bezpridielas.

    Reply
  12. Zaraza

    Besmegeniai paskutiniai išsivalykit lapus ir vamzdziu bet kaip visada cia nejusu kaltė nes lietus uzklupo netikėtai ar ne…. mokesim uz tarša ore uz lietu uz ka dar sugalvosit beprociai jus

    Reply
  13. Jonas

    Bybio mokestį iveskite

    Reply
  14. Lina

    Siūlau nupirkti susimetus patranką lietaus debesims išvaikyti.Pajūriui atsipirktų.Ypač vasarą.
    O jei rimtai,tai tiesiog nesuprantama kodėl negalima tų lapų sušluoti.Užimtumo tarnyboj bedarbių neliko? Moksleiviai pasijudinti prie mokyklų,parkų negali? MAISTO banko paeinantys kontingentas tik šaukštą nemokamą nulaiko? Pažiūrėjus neatrodo,kad pastarieji neįgalūs grėblio nulaikyti.Mūsų kieme 92 m.senolė,kad pajudėt po langais lapus sugrėbė.Visi išdidūs,laukia kas apsišluos.

    Reply
  15. Tata

    Juk mes mokame 2 mokesčius kiemo valymas ir sezoninės darbai,ar į tos mokesčius neįeina prevove kanalizacijos sistemos priežiūra?Kiekvieną dieną naujas mokestis,ar negeriau tokiose strateginiuose vietose dirbtų specialistai,o ne giminės be išsilavinimą, lengvai ir greitai -naujas mokestis,o situacija ta pati,juk savivaldybės administracijos ponai jau greitai prieis tūkstančių tarnautojų skaičius,irkodaugiau jų bus,to mokesčių bus ir bus,o darbų,kaip matome dabar niekas ir nenori matyti.

    Reply
  16. Rulis

    Ne nu. Sawsuem jjau ahuielino???. Iswalykit tas kanalizacijas.. o tai kas biski iskart mokestis. Tipo mes sumokesim ir iskart vanduo nubegs. Hui jum nubegs. Tik pinigai musu i jusu kisenes nubeggs. Kurva jau uzpisot su savo. Mokesciais. Gal jau laiks pamastyt ir pradet dirbt, runkeliai neraliuoti!!!

    Reply
  17. Terę

    Gatvės Klaipėdoje visada yra nevalomos,biski miesto centrą prakrapšto ir viskas. Vėtrungės rajonas visai nevalomas,kas dedasi prie šiukšlių konteinerių,tikras gyvatynas,. Reikėtų visiems ponams įduoti po šluota tegul pasidarbuoja,algas tūkstantines ima ir sėdi.Kai pajudės tai ir lietaus mokesčio nebereikės.Durnių laivas ir tiek.

    Reply
  18. Balsavęs prieš uzsisedejusius

    Primena Cipolino nuotykius. Lietus tiek kainuos, smarkus lietus- brangiau, o lietus su perkūnija labai brangiai. Taigi visi „Runkeliai”, anot Didz. Gerb. profesoriaus V. L. turi susimokėt už kritulius… MAIDANO jau Liepų ir Danes gatvėse reik ir skubiai.Gaila kad Profesorius teisus – daržovės esam… todėl ir valdo miestelį, visų mūsų mulkiu išrinkti atstovai. Kokia tauta – tokia valdžia. Kol nereikalausim, tol mus ir dulkins.

    Reply
  19. ?

    Nesupratau ? Nupirktos 8 vaakuminės lapų įsiurbimo mašinos , kurios genda jei lyja ar lapai šlapi ? Kiek dienų rudenį nelyja ? Kada tuos lapus vaakumuos ? Vasarą šviečiant saulei ? Klaikuma dėl valdininkų )))) Manyčiau reikia ne ,, lietaus ,, mokesčio , o nemokėti algos , tiems kurie perka tokius auto , ruošiasi statyti požeminį garažą ir t.t. ….Pinigų turėtų užtekti …Sausio 15 gatvę remontavo , kodėl nepadarė tų nubėgimų ?

    Reply
  20. Jonas

    Tegu valytojai nuvalo lapus,kurie užkemša groteles,sovietiniais laikais to nebuvo,visi žinojo savo atsakomybę dėl darbo.

    Reply
  21. Perku parduodu bukiai

    Bet Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius požeminiai garažai Muzikiniui bus! Ir Danės gatvėje iškertant visus medžius Parkavimas muzikiniui daromas bus! Bastionų tiltą dar statys, milijonus iššvaistys, o paskui dėl potvynių svarstys!…

    Reply
  22. Anonimas

    PUIKU, KLAIPEDOJE IR TAIP VIENI PONAI GYVENA, JEI NETURETU PINIGU TAI KRAUSTYTUSI KITUR, O DABAR TURTINGI IR SVEIAKTA UOSTYTI KLASCO DULKES, TURTINGI IR PINIGAIS, PIRKTI 2 PAGAL BRANGUMA NT LIETUVOJE… REIK MOKESCIO

    Reply
  23. Tata

    Gal geriau atsisakykime mero etato? Nereikes lietus mokescio?

    Reply
    • Kad

      Nėra atstatydinimo mechanizmo
      Pirmiausia turi būti atstatydinimo mechanizmas, kad bijotų prarasti postą, tada dirbs. O dabar kas jiems? Baudžiauninkams mokesčius padidins

  24. BRG

    Kasmet ta pati kuine – ale KLP tampa Venecija , kas met jie sneka ta pati (lapai ,masinos, nuoteka) ir kas toliau ???? rezultatas – ZERO !!! Bet uz tai dzazo festivalis kaip Chikagai 😀 gal senai verta kazka pakeist ?

    Reply
  25. Tadas

    Šaunuoliai, pagaliau surado problemos sprendimą. Įvesti lietaus mokestį. O gal vietoje džiazų, tramvajų, elektrobusų, požeminių garažų, kosmotiltų ir kitų nebūtinų dalykų suremontuoti vamzdžius. Nes kitaip kol tramvajų pastatys jau gondolų reikės, o požeminį garažą reiks perdaryti į požeminį akvariumą

    Reply
    • Berazumių pasekmės bus dar ne tokios...

      Akvariumas puiki idėja! ☝️?
      Na juk tunelis į Kuršių neriją bus, ką čia požeminių garažų Atgimimo aikštėje akvariumas, nors ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Orai

Trumpam grįžusi žiema trauksis

Per pusantros paros (nuo sekmadienio vakaro iki antradienio ryto) pietinis ciklonas daugiausia kritulių atnešė rytiniams ir šiaurės rytiniams rajonams. Mažiausiai ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This