Pradėtas leisti žurnalas „Diabeto IQ“

Sveikata

Vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubas „Smalsučiai“ pradėjo leisti žurnalą „Diabeto IQ“.

Šiais metais iš viso bus išleisti 4 žurnalo numeriai, kurie nemokamai bus platinami ligoninėse, poliklinikose, vaistinėse, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos padaliniuose, visuomenės sveikatos biuruose, bibliotekose, mokyklose, taip pat „Smalsučių“ klube (Herkaus Manto g. 47, Klaipėda). Tikimasi, kad projektas bus tęsiamas ir 2020 metais.

„Cukrinis diabetas, kaip ir daugelis kitų lėtinių, nepagydomų ligų, reikalauja iš paciento nuolat domėtis savo liga, sekti naujausias gydymo ir technologijų pritaikymo tendencijas bei kaupti patikimų, moksliškai pagrįstų žinių bagažą. Šiais „Google” laikais žmogus susiduria su informacijos atrinkimo problema: kuo tikėti, kai internete galima rasti tokią kontraversiškų nuomonių, pseudomokslinių teorijų ir abejotino patikimumo žinių pasiūlą? Žinoma, visada yra galimybė gilintis į mokslinę literatūrą, tačiau tam reikalingos specialios kompetencijos, užsienio kalbų mokėjimas ir papildomas laikas, o cukrinis diabetas ir be viso to reikalauja iš paciento didelių fizinių bei psichologinių pastangų, siekiant valdyti ligą ir gyventi kokybiškai”, – pranešime spaudai rašo šios projekto iniciatoriai.

Anot jų, „Diabeto IQ“ yra šiuolaikiškas, į skaitmeninę visuomenę orientuotas leidinys, kuriame pateikiama naujausia, moksliškai pagrįsta ir pacientams suprantamai išdėstyta informacija apie cukrinį diabetą, jo gydymo ir kontrolės principus bei tam naudojamas išmaniąsias technologijas. Žurnalą leidžia leidybą finansuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Sveikatos apsaugos ir darbo ministerijos, remia UAB „Novo Nordisk Pharma“.

Pirmajame numeryje „Diabeto IQ“ redakcinė kolegija (projekto vadovė Ina Juotkienė, redaktorė Laura Gedgaudaitė, kalbos redaktorė Inga Augustinienė) skaitytojams siūlo susipažinti su tuo, kas šiuo metu yra viso pasaulio diabetologų dėmesio centre: Closed Loop technologija ir dirbtine kasa. Pateikiama ne tik komercinių dirbtinės kasos projektų apžvalga, bet ir alternatyvių – pasidaryk pats – sistemų atsiradimo istorija ir perspektyvos. Išmaniųjų technologijų, galinčių neatpažįstamai pakeisti diabetu sergančių žmonių kasdienio gyvenimo kokybę, Lietuvoje oficialiai įsigyti dar beveik neįmanoma, todėl daugelis pacientų apie jas menkai ir žino. Tačiau globaliame pasaulyje už galimybę tiesiog nueiti ir nusipirkti daug svarbiau yra būtent žinios apie produktą, o įsigijimo klausimai tikrai išsprendžiami. Todėl pirmajame žurnalo numeryje ypač daug dėmesio skiriama technologijų apžvalgai – 2019 m. naujienoms ir ateities planams – bei jų teikiamos informacijos analizei ir interpretacijai.

Pirmajame „Diabeto IQ“ numeryje pasakojama ir apie tarptautinę „Smalsučių“ vasaros stovyklą Šventojoje. Skiltyje „Pažvelkime giliau“ aptarti populiarūs mitai apie cukrų ir saldiklius, o valgių receptų skyrelyje pateikti keli mažai angliavandenių turinčių gardumynų receptai.

Sergantys cukriniu diabetu (tiek I, tiek II tipo) Lietuvoje gali gauti valstybės kompensuojamas gydymo ir kontrolės priemones (gliukomačių juosteles, insulino pompų dalis, injektorių adatas), be to, Darbo kodekse numatytos garantijos ir lengvatos, kuriomis gali pasinaudoti patys sergantys asmenys arba tėvai, auginantys diabetu sergančius vaikus. Tačiau įstatymų labirintuose nėra lengva susigaudyti, todėl „Diabeto IQ“ pateikta susisteminta informacija apie šiuos teisinius aspektus.

Jau netrukus visose platinimo vietose pasirodys ir antrasis žurnalo numeris. Jo tema – cukrinis diabetas, mokykla ir karjera. Belieka tikėtis, kad šis vertingas projektas susilauks didelio skaitytojų dėmesio ir pateisins visus lūkesčius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Nemokamai tikrins dėl cukrinio diabeto

Vienam iš dviejų cukriniu diabetu sergančių suaugusių žmonių liga lieka nepastebėta. Ši statistika neramina Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) gydytojus endokrinologus, ...
2023-11-12
Skaityti daugiau

Sveikata

Sergantiems cukriniu diabetu - daugiau kompensuojamų priemonių

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog sergantiems cukriniu diabetu nuo liepos 1 d. padidės kompensuojamų priemonių apimtys. Didžiausia naujiena – suaugusiems ...
2023-04-12
Skaityti daugiau

Sveikata

Kviečia konsultacijoms ir patikrai dėl cukrinio diabeto

Cukriniu diabetu pasaulyje praėjusių metų duomenimis sirgo 537 mln. žmonių. Tarptautinės diabeto federacija (IDF) prognozuoja, kad iki 2045 metų ja ...
2022-10-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This