(Ne) turistiniai įspūdžiai iš Neapolio

Nuomonės

Ar matėte Michaelio Haneke’s filmą „Pakvaišę žaidimai“ („Funny games“)? Jei nematėte – ne bėda, jį galima papasakoti dviem trim sakiniais.

Į vasarnamyje atostogaujančios gražios šeimos duris pasibeldžia du simpatiški, mandagūs jaunuoliai, jie paprašo atsigerti, po to – paskolinti kiaušinių. Šeima kiaušinių neturi, vyksta draugiškas pokalbis, kuris palengva ima vystytis neįprasta, keista, vis didesnį šiurpą keliančia linkme. Filmas baigiasi tuo, kad „mandagieji“ jaunuoliai juos maloniai sutikusią, paklusnią ir naivią šeimynėlę išžudo.

Šį filmą kažkodėl prisiminiau, vaikštinėdama ne istorinėmis puikiojo Neapolio gatvėmis, pavykus kelioms dienoms ištrūkti iš lietingos Klaipėdos į vis dar 25 laipsnių karščiu alsuojantį romantiškąjį pietų Italijos uostą, o viename konkrečiame šio milijoninio miesto rajone, kuris jau dūsta nuo pabėgėlių iš Afrikos. Tų pačių, kuriuos mes vis rečiau matome televizijų ekranuose, nes ši tema Lietuvoje jau nebėra tarp „topinių”. Nors turėtų.

Po juodaodžių prekybos turgaus vieta tampa viena didele šiukšliadėže. Palmiros Mart nuotr.

Neapolyje gyvenome centrinės stoties rajone, kuriame (bent jau išoriškai susidarė toks įspūdis) apie 90 proc. gyventojų, ko gero, sudarė juodaodžiai. Jauni, nuo kokių 18 iki kokių 35 metų vyrai. Afrikiečių moterų gatvėje – vos viena kita. Galbūt jos, skirtingai nei vyrukai, dirba? Tiesa, „dirba” ir dalis vyrukų – pardavinėja „Adidas”, „Gucci”, „Prada” etc. žymių prekinių ženklų falsifikatus bei kitus niekučius. Po jų prekybos turgaus vieta tampa viena didele šiukšliadėže. Šiukšlių krūvos nuo ryto iki vakaro mėtosi ir visame minėtame stoties rajone.

Žinia, pietų italai irgi vokiška tvarka nepasižymi, tačiau kažkodėl tuose miesto rajonuose, kuriuose tamsiaodžių prekijų nematyti, tvarka visai kitokia, skiriasi kaip diena ir naktis nuo tų vietų, kuriose bazuojasi pabėgėliai iš Afrikos.

Tuose miesto rajonuose, kuriuose tamsiaodžių prekijų nematyti, tvarka visai kitokia, skiriasi kaip diena ir naktis. Palmiros Mart nuotr.

Grįžtant vakare į viešbutį pro daugybę gatvėse besibūriuojančių, savo kalba garsiai kalbančių, įdėmiai baltaodžius turistus apžiūrinėjančių afrikiečių, jausmas nebuvo pats maloniausias. Džiaugiausi bent tuo, kad mano palydovas – vyras. Grįžti, pavyzdžiui, dviem moterims būtų buvę itin nejauku. Ir, ko gero, nelabai saugu.

Tačiau teko matyti ir išimčių. Nedideliame viešbutyje, kuriame apsistojome, indų nurinkėju dirbo vienas iš, tikėtina, tų pačių afrikiečių. Vyrukas sukosi stropiai, buvo neblogai pramokęs italų kalbos.

Visgi paskutinį rytą iš didžiulės balkono lodžijos stebėtas vaizdelis smagiai prajuokino, tapęs finaliniu kelionės akcentu.

Kitoje siauros gatvėles pusėje, priešais esančiame remontuojamo namo balkone – lodžijoje du vyrukai bandė tvarkyti statybinį laužą. Baltaodis su kastuvu nuolaužas metė į didelę krūvą, o juodaodis stoviniavo aplinkui, tiesiog imituodamas darbą. Taip jis sukinėjosi geras 15 minučių, vis eidamas ratais aplink savo besidarbuojantį partnerį. Pagal logiką tą laužą, matyt, reikėjo sukrauti į šalia pastatytus didelius krepšius – kibirus: vieną iš jų, tuščią, juodaodis tai pakeldavo, tai padėdavo ant žemės.

Baltaodis su kastuvu nuolaužas metė į didelę krūvą, o juodaodis tiesiog stoviniavo. Palmiros Mart nuotr.

Tačiau kai nuolaužos buvo sustumtas į vieną didelę krūvą, abu „darbininkai” kažkur prašapo. Įtariu, kad ilgam – per maždaug valandą, kol pakavomės daiktus, jokio judėjimo ano namo lodžijoje matyti nebeteko…

P. S. Beje, filme „Funny games“ jaunuoliai, nužudę šeimą, buvo baltaodžiai…

2 Comments

  1. Gustas

    Būtų galima pridurti dar vieną dalyką – šie juodaodžiai nelabai turi su kuo pasidulkinti. O juk jauni, kraujas verda nuo hormonų audrų. Mėnesį kitą susilaikius, vėliau gali iš proto išeiti. Ir jau niekas nesustabdys…

    Reply
  2. ezys

    Palmira, ta filma dar karta paziurekite, nes pradzia ne taip prisimenate 😉 Taip pat paziurekite rusu trumpametrazi filma „Mes statome nama” (tiesiog filmuojama statybu aikstele) ten visi statybininkai elgiasi taip pat kaip tas juodaodis, tik kad visi balti 😉 Ir siaip ar daug laiko praejo nuo „astriadanciu lietuviu ginkluotu golfo lazdomis”?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Klaipėdos valdžia lyžtelėjo kruvinus Putino batus

Ir ausis suglaudusi stebi, ar Ponas ir Rusijos smogikai, grobiantys ir žudantys vaikus bei suaugusius Ukrainoje, pastebės šį jos nuolankumo ...
2023-12-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Po metų: ukrainiečių Lietuvoje sumažėjo, problemų - padaugėjo?

Praėjus daugiau nei metams nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, dalis lietuvių teigia pastebintys ir nerimą keliančių veiksnių, susijusių su ...
2023-04-12
Skaityti daugiau

Miestas

Pabėgėliams - pažintinė kelionė į Klaipėdą

Rukloje įsikūręs Pabėgėlių priėmimo centras savo globotiniams surengs pažintinę kelionę į Klaipėdą. Ekskursija numatytos šių metų kovo mėnesį. Kelionėje dalyvaus ...
2023-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This