Nemaloni realybė: daugybė darbų Klaipėdai ir vėluoja, ir brangsta

Miestas, Svarbu

Sutvarkytų miesto erdvių, pėsčiųjų takų ar net naujų butų laukiantys klaipėdiečiai dar turės apsišarvuoti kantrybe, nes keliolika projektų dėl įvairių priežasčių įstrigo. Tai kai kuriuos politikus privertė griebtis už galvų.

Sutvarkyti Dangės skverą ir krantines ne tik vėluojama, bet ir labai pabrango darbai.

Finansų ir ekonomikos komiteto narių trečiadienio posėdyje buvo paprašyta pritarti pakoreguoti 2019-2021 metų strateginį veiklos planą bei šiųmetį biudžetą, nes prireikė perskirstyti pinigus, kurie liks nepanaudoti dėl įstrigusių įvairių projektų.

„Skaičiuoju, kad yra daugiau nei 20 projektų, kurie vėluoja. Pats ketverius metus dirbau savivaldybės administracijos direktoriumi ir taip niekada nebuvo. Dabar vėluojame įgyvendinti projektus, kurių bendra vertė yra apie 6 mln. eurų, o tai yra 20 proc. visos visiems projektams skiriamos sumos. Mane tai neramina, vyksta nedovanotini dalykai“, – rėžė Finansų ir ekonomikos komiteto narys Saulius Budinas.

„Neužsiimkite demagogija. Gerai atsimename ir jūsų skaičius“, – jam atšovė komiteto narys Rimantas Taraškevičius. Praėjusią kadenciją jis buvo komiteto pirmininkas ir kas ketvirtį savivaldybės specialistų prašydavo teikti ataskaitą apie įgyvendinamus projektus, nes nemažai jų vėluodavo.

Konstatuota, jog šiemet tikrai neprasidės Malūno parko teritorijos sutvarkymo, gerinant gamtinę aplinką ir skatinant lankytojų srautus, darbai, kurių buvo suplanuota už 348 tūkst. eurų. Darbų vėlavimo priežastis – laiku negautas statybas leidžiantis dokumentas.

Šiemet nebus baigtas ir investicinis projektas „Tilžės g. nuo Šilutės pl. iki geležinkelio pervažos rekonstravimas, pertvarkant žiedinę Mokyklos g. ir Šilutės pl. sankryžą“, kuriam buvo numatyta 1 mln. 232 tūkst. eurų. Rekonstrukcija įstrigo, nes bankrutavo konkursą laimėjusi ir darbus pradėjusi bendrovė, todėl su ja sutartis buvo nutraukta. Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė informavo, kad jau įvyko konkursas išrinkti naują rangovą, šiuo metu baigiamos vertinimo procedūros, netrukus turėtų būti pasirašyta sutartis ir rekonstrukcijos darbai atnaujinti.

Dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų daugiau nei 1 mln. eurų šiemet nebus panaudoti ir Dangės upės krantinių rekonstrukcijai ir prieigų (Danės skveras su fontanais) sutvarkymui. Problema dar ir tai, kad šis projektas labai pabrango.

Iš pradžių planuota, kad sutvarkyti Dangės krantines ir skverą prireiks 6 mln. eurų, tačiau parengus techninį projektą paaiškėjo, kad darbai gali kainuoti 8 mln. eurų. Tuomet buvo paskelbtas rangos darbų konkursas ir mažiausia pasiūlyta kaina yra 11,4 mln. eurų.

„Darbai labai pabrango dėl krantinių sutvirtinimo, juo labiau kad dalis jos dar ir įgriuvo. Tačiau reikia rasti pinigų visam projektui, nes spaudžia terminai ir galime prarasti beveik 5 mln. eurų europinę paramą“, – aiškino I. Butenienė. Pinigų šiam projektui turėtų rastis kitų metų miesto biudžete. Anksčiau buvo planuota, jog savivaldybės indėlis bus tik 15 proc. projekto vertės, o dabar jis išaugo iki 50 proc.

Šiemet darbai neprasidės, nors ir buvo planuota, prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro – įstrigo šios viešosios erdvės konversija, nes vėluojama gauti statybas leidžiantį dokumentą. Todėl liks nepanaudoti apie 560 tūkst. eurų.

Šiemet 130 tūkst eurų buvo numatyta skirti sutvarkyti pėsčiųjų taką palei Taikos pr. nuo Sausio 15-osios g. iki Kauno g., paverčiant viešąja erdve, pritaikyta gyventojams bei smulkiajam ir vidutiniam verslui. Priežastis – projekto paraiška pakartotinai vertinama agentūroje, todėl ir vėluoja jo pradžia.

Daugiau nei 1 mln. eurų liks nepanaudoti savivaldybės socialinio būsto fondo gyvenamųjų namų statybai žemės sklypuose Irklų g. 1 ir Rambyno g. 14A. Anot I. Butenienės, ilgai buvo diskutuojama su rangovu dėl papildomų darbų būtinybės ir kainos, todėl projektas ir įstrigo. Beje, jis pabrango daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Nors kai kurie politikai garsai reiškė nepasitenkinimą dėl vėluojančių ar net neprasidėjusių darbų, atsakymas, kas dėl to kaltas, nebuvo garsiai ištartas.

22 Comments

  1. Kaminkretys

    Keisti tie valdininkai, geriau paklauskit nuomonės prajektuotoju, rangovų. Kuo daugiau,, mandravoniu,, iš valdininkų, tuo jums visada viskas brags…. Prižadu. Geriau nieko nedaryt, nei prasidet su jūsų projektais.

    Reply
  2. Eilinės varkės, nieko naujo...

    Caro komerciniai meninykai tegul tik vėluoja, mažiau apdergti miestą, šiuo metu su Atgimimo aikštės Bliūdu ir požeminiais garažais iškertant visus medžius, duok Dieve kad šitie pseudoprojektai vėluotų, bet kur tau. Vėluoja tik tie, kur sumos mažos, o kur kvepia apie 100 limonų, tuos tai suka su visais pagreičiais. Požeminių vandenų veiklų niekas neaprašo. Senamiesčio centro sudarkymas pats brangiausias, pradedant nuo Muzikinio ir jam daromų parkingų Atgimimo aikštėje, bei Danės gatvėje iškertant visus medžius… Tai kokia prasmė tas Dangės skveras su blizgučiais? Kas ten eis…
    O sau tai gal kvartalus Kuršių nerijoje darys? Išmetant iš pasaulio paveldo sąrašo, kitaip kam tas tunelis reikalingas? Ai tiesa, kuo brangesnis projektas, tuo geriau ☝️?? Brangūs niekam nereikalingi projektai nevėluos, vėluos tik pigūs…

    Reply
  3. ezy

    Kur apsiputojęs dingai? Juk tau Klaipėdoj nė vienas projektas nevėluoja. Kur tavo putos? 😀

    Reply
  4. Asar

    Isirinkti i klp valdziapagal pasakecia: vis rytoj rytoj sauke peledziukai,, o skaitut ir rasyti taip ir neismoko

    Reply
  5. Romas Gailius

    Siūlėm. Nei klausėsi, nei girdėjo. Jei išties kam nors rūpės ir nori kažką padaryti – ateisim dar kartą, paaiškinsim, gal pasiūlysim. Jei noras kažkam viešus šou daryti, atleiskit, atsibodo. Tam yra laisvai samdomų šoumenų.

    Reply
  6. Tomas

    Pasižiūrėkim kas vadovauja miesto departamentams po 20-30 metų ir pagalvokim ką renkam meru!

    Reply
    • Tomai

      pats savaime terminas 20 ar 30 ne pats baisiausias reikalas, bet kaip vadovauja ir aplamai ar…? ir tada kodėl tokios pasekmės? Rajonai senai aplenkė. Nes iš tiesu tai gal tik savus aptarnauja ir į gerą vietą merui su admin direk vis lenda 🙂 Tiek metų ir į tiek skirtingų – didis talentas! Nebrokink – pats galėtum?

  7. Liūdnoji/linksmoji

    Dangės skvero istorija dar tikrai nesibaigs greit. Visas smagumas prasidės kai visi pamatys KĄ PADARĖ už tuos milijonus. Čia jau ne Sąjūdžio parkas, kurį Budinui Dumašius surentė kaip papuolė. Matyt esmė tame, kad visi kalba apie mln. bet ne apie tai – ką už juos gaus? Du metus architektai R.Gailius ir M.Savickas viešai šaukė, kad blogai, kad tų 4,3 mln neužteks net pigiausioms krantinėms, ką darome, kad taip nedirbama. Niekas neklausė. Budinas su Zulcu didino projektavimui pinigus, taryba spaudė knopkeles – tvirtino, paistė apie šviečiančius fontanus, riedlenčių ir dviračių parkus. Per TV kliedėjo apie galimai vienintelį būsimą skverą europoje! Kiekvieną rudenį žadėjo – jau pradedam statyti. Tačiau buvo liberalioji dauguma ir visiems buvo giliai iki lemputės. Hebrytė persikrikštijo ir dabar Budinas vaidina opozicionierių ir susirūpinusį miesto geradarį :), tik šioje istorijoje -Jis čia pirmas ir kalčiausias!!! Visiems makaronus kabino. Vienus išvijo, kitų prisisamdė, kliedesių prisipirko. Niekam nieko nerodė ir tik užbaigus po 3-jų metų (reikėjo per metus) „pasikvietė visuomenę supažindinimui” ir iš visų pasityčiojo. Dabar vėl. Ko Jūs čia politikai rūpestingais maivotės – pasikvieskite spaudą ir tuos kas projektavo( ar jie jau nebegyvi), lai viešai paaiškina , o mes paklausysim. Būtų nors smagu kalėdoms 🙂 – cirkas už ~ 200 000 eur. (projekto kaina). Džiaukimės, kad dar traktoriai nekasa, bet matyt čia tam tas cirkas ir organizuojamas. Greičiau. Prarasim. Balsuojam.

    Reply
  8. Renaldas

    O dėl Danės krantinių projekto noriu priminti, kad prieš kelis metus, kai jis buvo patvirtintas taryboje, numatyta jam kaina buvo skelbiama ne 6, o tik 4,3 mln. EUR. Turiu išsaugojęs http://www.klaipeda.lt skelbiamų investicinių projektų aprašo nuotrauką. 2018 m. lapkričio 13 d. vykusio atnaujinto projekto pristatymo metu, tuo metu administracijos vadovo padėjėja dirbusi Alina Velykienė patikslino, kad sąmatinė projekto vertė siekia nebe planuotus 4,3, o jau 5,9 mln. eurų. Investicijų ir ekonomikos departamento vadovas Ričardas Zulcas patikslino, kad 2,5 mln. EUR skirta krantinei, t.y. inžineriniams vandens statiniams, o likę 3,4 mlt EUR – pačio skvero sutvarkymui.

    Esminis klausimas, kurį turėtume kelti – kas pasikeitė per mažiau nei metus, kad vieną didžiausių patirtį darbo uoste su krantinių tvirtinimu dirbančios kompanijos „Hidrostatyba“, kiek suprantu, dukterinė kompanija „Hidrostatybos projektai“, rengusi projektą, sugebėjo tiek nugrybuti skaičiuodama sąmatą 2018 metais, kad jau 2019 teko padidinti tų pačių darbų kainas iki 11,6 mln. EUR? Guli projektas stalčiuje ir kyla jo kaina kaip tešla ant mielių.

    Ką mes turėtume daryti su tuo nevaržomu miestiečių mokesčiais sunešto biudžeto lėšų taškymu ir neatsakingu planavimu ir projektų valdymu? Turite kokių idėjų?

    Reply
    • Gintaras

      Jei kas nors šiame projektiniam kontekste pagalvojote „atkatas” – apmaudžiai suklydote, nes šis rusicizmas mūsų kalboje nenaudotinas, o vietoje jo turėtume sakyti „atriedukas”.

    • Anonimas

      turiu ir ką? Jas adaptuosi sau ir pateiksi kaip savo? Dar vienas ekonomistas, milijonų skaičiuotojas – visa ko išmanytojas. Organizuok šia tema viešą diskusiją ir viešai, kartu su tarybos nariais priimkim sprendimą. Va siūlo Tau liūdnasis/linksmasis, pradžiai išsiaiškinkim kas ne taip ir kas kalti.

    • Anonimas

      o statybos darbų rangos konkurse ar nedalyvauja pati uab Hidrostatyba? ar kokia vėl jos „pakišta” kontora ? Kainų pasiūlymai tai pateikti? Kas juos pateikė? Vis baisios paslaptys mūsų savivaldybėje?

  9. Renaldas

    Sauliaus Budino replika „mane tai neramina, vyksta nedovanotini dalykai“, išsakyta reaguojant į ataskaitą apie vėluojančius ir brangstančius projektus Klaipėdoje, gali reikšti, kad Saulius serga man, nespecialistui, nežinoma liga, kuri neleidžia prisiminti metų senumo įvykių. O įvykis buvo toks: šių metų sausio 30 dieną savivaldybėje susirinko virš 20 klaipėdiečių, kuriuos sudomino diskusija, kurią organizavo bendruomenių atstovai prašydami tuo metų administracijos direktoriaus pareigas ėjusio Sauliaus Budino atsakyti į kelis klausimus. Esminiai klausimai buvo suformuluoti sekančiai:
    1. Kaip paaiškintumėte, kad tik per vienerius metus visų savivaldybės vykdomų projektų vidutinis vykdymo terminas nuo 3,3 išsitempė iki 3,8 metų trukmės?
    2. Kaip paaiškintumėte, kad tik per vienerius metus visų savivaldos vykdomų projektų bendra kaina nuo 212 mln. EUR išsipūtė iki 245 mln. EUR?

    Nors į susitikimą su bendruomenės atstovais atėję administracijos direktorius ir jo pavaduotoja Alina Velykienė piktinosi, kad nieko panašaus nėra, „niekas pas mus nevėluoja ir niekas nebrangsta“, negali sakyti, kad gerbiamas Saulius taip ir baigė vadovauti savivaldos administracijai palaimingame nieko nežinojime. Bendruomenės paskaičiavo ir supažindino jį su jiems nerimą keliančia situacija. Situacija, kuri atspindėjo jo paties vadovavimo laikotarpio bėdas. Tačiau nepraėjus nei metams panašios analizės akivaizdoje gerbiamas jau Tarybos narys piktinasi, kad va „prie jo tai jau taip niekada nebuvo“:)

    Reply
  10. Asta

    Nesinervnkit ponai, geriau išsitraukiam kokią dūdelę ir padūduojam, mėlynojo proveržio rimtu…. ir bedūduodami dėkokime tiem kas neatėjo į rinkimus ir tiem kuriems ir taip viskas gerai, nes rinko tą patį ir tuos pačius.

    Reply
  11. ponas Merfis, Klaipėdos draugas

    Žodis „PROJEKTAS“ – Klaipėdoje visada veiksmažodis.
    Bet kuris Klaipėdos savivaldybės vykdomas projektas truks ilgiau, nei įsivaizduojate.
    Klaipėdoje niekas nėra taip paprasta, kaip atrodo.
    Klaipėdoje virvę visada reikia stumti, nors būtų galima traukti.
    Nesvarbu, kur Klaipėda eina – tai visada prieš vėją ir lietų.
    Veikiantieji ir žinantieji Klaipėdoje visada skirtingi asmenys.
    Kas Klaipėdoje konkursus laimi – tie ir dar laimi.
    Nėra tokio dalyko, kuris nevertas galimybių studijos.
    Kai yra pinigų – nėra laiko; kai yra laiko – nėra pinigų; kai yra pinigų ir laiko – nėra idėjų.
    Tarybos komitetas – tai vieta, kur taupomos minutės ir ištaškomi milijonai.
    Klaipėdoje visada trūksta laiko padaryti gerai, bet visada jo atsiranda, kad perdaryt.
    Vienintelė Klaipėdos valdžiai svarbi informacija – kas ir ką žino.
    Bet koks faktas, leidžiantis Klaipėdos gyventojams paaiškinti projekto brangimą – geras faktas.
    Jei projektas gali vykti dvigubai ilgiau – vadinasi, privalo ir kainuoti dvigubai brangiau.
    Klaipėdiečio gyvenimo kokybė atvirkščiai proporcinga miesto gautų nominacijų, įvertinimų ir krovos rekordų skaičiui.
    Nuomonė, išsakyta miesto Taryboje storiausiu balsu – visada teisingiausia.
    Projekto sąmata Klaipėdoje – tai tešla, kuri kyla ne mažiau, kaip du kartus.
    Klaida, galinti „netyčia“ pabranginti projektą – visada įsivels.
    Ne kiekvienas Klaipėdos visuomenės klausimas miesto valdžiai nusipelno atsakymo.
    Atsakymai į valdžiai nepatogius klausimus – tai konfidenciali informacija.
    Klaipėda – ekspertų miestas.
    Saugokis visų sričių eksperto.
    Abejinga Klaipėdos visuomenė yra pelninga.
    Vienintelis būdas Klaipėdoje išmatuoti duobės gylį – į ją įkristi.
    Klaipėdoje viskas yra ne taip paprasta, kaip atrodo.
    Kas gali – daro; kas negali – moko; kas nemoka – vadovauja.
    Smarvę ir taršą jausti gali, bet sužinoti iš kur – neįmanoma.
    Dėl visko kalti seni dyzeliukai.
    Čia ne uostamiestis, nes Klaipėda – tai uostas.
    Klaipėda laisvu stilium: rytoj bus dar „įdomiau“.

    Reply
    • Alius

      Geriau viską susakyti ir nebuvo galima. Taip ir yra. Bet klaipėdiečiai yra ,,genialūs”, vis renka ir renka tuos pačius, kurie žino kaip viską vilkinti , o krautis sau į kišenes. Nesvarbu į kokius komitetus jie persivadina, vis tiek tie patys žmonės atsisėda į miesto tarybos kėdes. O mūsų išrinktieji gyvena sutvarkytose teritorijose ir jiems giliai nusišvilpti kaip tas miestas atrodo. Bent jau toks įspūdis susidaro.Esame klaipėdiečiai patys kalti. Niekaip neįmanoma suprasti kas mums negerai. Matyt toks jau mentalitetas.

  12. Vytautas

    Ramybes tautieciai! Džiazo festivalis nevėluos!

    Reply
    • Elijas

      Prie ko džiazo festivalis? Prie6to paties kaip ir Šviesos festivalis, laivų paradas, Jūros šventė ir daug kitų. Nesąmonė kažkokia.

    • Milvudas

      Bravo!

  13. Pi

    O tai dviračių tako palei Taikos pr. nuo Sausio 15-osios g. iki Kauno g. nebebus? Liko tik pėsčiųjų takas. Naikinsim pagrindinę dviračių magistralę Klaipėdoje?

    Reply
  14. Anonimas

    koks cia simtemcio skveras salia Danges? kai visi suoliukai kaip karstai juodi… bus kaip su mazvydo al. kai niekas net praeiti nenori ta aleja… kur vyr. architektas?

    Reply
  15. Anonimas

    Va taip nebaudžiama valdžia dirba.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas

Malūno parke statomi spąstai bebrams

Klaipėdiečiams socialiniuose tinkluose dalinantis bebrų nugraužtų medžių vaizdais Malūno parke, savivaldybė praneša, jog imasi šių gyvūnų sutramdymo. Ties tvenkiniu šiuo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This