Senamiesčio piktžaizde tapusiam „Baltijos“ kino teatrui – drastiški siūlymai

Miestas, Svarbu

Uostamiesčio valdžia ėmė ieškoti naujų būdų, kaip apleistų pastatų savininkus priversti tvarkyti savo turtą. Dėmesio ypač sulaukė „Baltijos“ kino teatras, net prabilta apie jo nacionalizavimą.

Kasdien vis labiau griūvančio „Baltijos” kino teatro pastato ateitis – miglota.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai atsakingų savivaldybės specialistų prašė pateikti informaciją, kaip gali būti baudžiami apleistų pastatų valdytojai. Valdininkai nurodė visas priemones, kaip galima bausti apsileidėlius, tačiau pabrėžė, kad baudos skiriamos gana retai.

Kasmet specialistai patikrina per 100 įvairių pastatų ar teritorijų, kurios yra apleistos, surašo reikalavimus susitvarkyti.

„Apleistų pastatų savininkai nesuteikia mums šansų surinkti daug baudų, nes labai dažnai jie laikosi reikalavimo susitvarkyti, todėl nebūna už ką bausti“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Ji pasidžiaugė, jog kelios didelės teritorijos, pavyzdžiui, Trinyčių parko ar buvusios kino studijos, kurios buvo priskiriamos prie apleistų, jau turi savo investuotojus ir yra tvarkomos.

Politikams ypač rūpėjo sužinoti, ar yra būdų priversti buvusio „Baltijos“ kino teatro savininkus susitvarkyti. Šis pastatas esą jau tampa pavojingu.

Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vedėja Jurgita Drizgaitė aiškino, jog apsispręsta išsikviesti pastato savininkus. „Mes pasvarstėme, jog galbūt pirmiausia reikia inicijuoti jiems pagalbą, jei tokia galima. Tikimės, kad artimiausiu metu susitikimas su pastato savininkais įvyks“, – teigė J. Drizgaitė.

Ji taip pat informavo, kad išsiaiškinta, jog „Baltijos“ kino teatro pastato savininkai visą laiką mokėjo minimalų nekilnojamojo turto mokestį, nors jiems priklauso mokėti gerokai daugiau, nes apleisti pastatai yra apmokestinami didesniu tarifu. Nustatyta, jog verslininkai nesumokėjo beveik 20 tūkst. eurų NT mokesčio.

„Nustatėme nemažai tokių apleistų pastatų savininkų, kurie deklaruoja gerokai mažesnius NT mokesčius ir juos sumoka. Visus juos bandysime ištraukti ir išreikalauti, kad sumokėtų visus priklausančius mokesčius. Ta NT mokesčio nepriemoka gali siekti apie 0,5 mln. eurų“, – teigė J. Drizgaitė.

Ji tikino, jog savivaldybė labai nori, yra suinteresuota, kad „Baltijos“ kino teatro pastatas būtų sutvarkytas. Tačiau esą dabar nieko negalima padaryti, nes pastato savininkai jį yra aptvėrę, uždėję apsauginį tinklą, kad pastato gabalai nekristų ant žmonių. Todėl net nėra priežasties bausti.

„Galbūt yra teisinių mechanizmų? Jau 20 metų vyksta tai, kas vyksta ir nieko negalime padaryti. Bet gal galima kažką padaryti? Pavyzdys – Palangos Kurhauzas. Palangos savivaldybė jį nacionalizavo ir pastatas buvo sutvarkytas. Gal ir mes galėtume nacionalizuoti „Baltijos“ kino teatrą?“ – klausė Finansų ir ekonomikos komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

Tačiau savivaldybės specialistai aiškino, kad nacionalizuoti šį pastatą neįmanoma. Esą jo negalima paimti visuomenės poreikiams, nes pastatas yra komercinis objektas. Be to, jis nėra kultūros vertybė kaip Kurhauzas.

„Tiesa, jog „Baltijos“ kino teatro pastatas nėra kultūros vertybė, tik jo teritorija yra paveldosauginė. Kurhauzas tikrai yra kultūros vertybė ir dar saugoma valstybės, todėl nacionalizuoti šį pastatą buvo lengviau. Tačiau galbūt galima pagalvoti, ar įmanoma nacionalizuoti „Baltijos“ kino teatro pastatą kaip objektą, keliantį pavojų aplinkiniams žmonėms ir pastatams“, – svarstė Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

„Baltijos“ kino teatro pastato savininkės – Šiauliuose esančios bendrovės „Fisanta“ vadovai prieš dvejus metus tikino, kad jau beveik parengtas pastato rekonstrukcijos techninis projektas ir bus prašoma statybos leidimo. Preliminariame projekte numatyta, jog pastate turėtų atsirasti svečių namai.

„Aš asmeniškai jokio projekto nesu matęs, nors jį turiu derinti. Vadinasi, jo nėra“, – teigė V. Juška.

Techninis pastato rekonstrukcijos projektas buvo parengtas dar 2009 metais. Tuomet buvo numatyta pastatą nugriauti ir jo vietoje pastatyti naują keturių aukštų statinį, kuriame veiktų svečių namai. Tačiau lemiamo leidimo realizuoti tokį projektą nedavė tuomet veikusi Nuolatinė statybų komisija.

9 Comments

  1. Belenkas belenkaip

    Kur antstoliai?
    Citata:
    „išsiaiškinta, jog „Baltijos“ kino teatro pastato savininkai visą laiką mokėjo minimalų nekilnojamojo turto mokestį, nors jiems priklauso mokėti gerokai daugiau”, „„Nustatėme nemažai tokių apleistų pastatų savininkų, kurie deklaruoja gerokai mažesnius NT mokesčius ir juos sumoka. Visus juos bandysime ištraukti ir išreikalauti, kad sumokėtų visus priklausančius mokesčius. Ta NT mokesčio nepriemoka gali siekti apie 0,5 mln. eurų“, – teigė J. Drizgaitė. ”

    Akivaizdu leidžiama ir nereaguojama…..visiška anarchija…..
    Stichiška
    graudu

    Reply
    • Jurgira

      Nekilnojamojo turto mokestį deklaruoja savininkas, o mokesčius administruoja VMI. Yra kreiptasi raštu į VMI, kad būtų inicijuotas patikrinimas ir nesumokėti mokesčiai būtų išieškoti.

  2. X

    Negi savivaldybe ar KPD neleidzia nugriauti si pastata? Yra pora pavyzdziu senamiestyje kai nugriauna be leidimu. Tai kokios problemos su kinoteatru? Sulygini su zeme ir pastatai pamikla asilams, tiek.

    Reply
    • Perku parduodu bukiams nieko nesigauna, kas susiję su kraštotvarka... ??

      Geriau muzikinio teatro griozdą tegul sulygina su žeme, tai tikra gėda miesto centre su ta pristatyta dėže ir požeminiais garažais jam Atgimimo aikštėje iškertant visus medžius, Bliūdas labai gražiai bus!… ☝️????

  3. Dudorius

    Grubliausko Klaipėdoj tai norma. Nebebus šito nevykėlio, miestas atsigaus. Ir be jokių klausimų.

    Reply
    • Jep

      Kur ten atsigaus, į vietą sobla kitam formate pareis ir bus tęsinys kitame numeryje… ?
      Nupjauti kaštonai Atgimimo aikštėje jau nebeatsigaus… Danės gatvėje neliks medžių dėl to Muzikinio ir Bastionų tilto… Užtat jie patys tai atsigaus, juk apie 100 milijonų ne taip dažnai pareina už pseudoprojektus… ☝️?

  4. asssae

    siaip tai straipsnis apie nieka, tik dar parodo, kad nieko nebus su tuo pasatu, nes mokesciu lubas riboja istatymai, o projektai pries desimtmeti gal ir buvo parengti, jei nieko nevyko ,tai tikrai neprades vykti dabar, juolab keiciasi istatymai, STR, veikaiusiai jis nieko nebeatitiku. O ir Zveju gatve skesta per potvynius, nematau reikalo ten kazka statyti

    Reply
  5. Bilobil

    Netiesa, pastato rekonstrukcijos projektas buvo derintas KPD Klaipėdos skyriuje 2015–2016 m. Linkėjimui Vitalijui Juškai (ne Juškui, straipsnio autoriau!)! 🙂

    Reply
    • Jurgita

      Tikrai taip. Yra parengtos viso dalys išskyrus šildymo dalį. KPD yra suderinusi projektinius pasiūlymus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This