Aiškinsis galimybę sukurti Luizės parką

Miestas, Svarbu

Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija nusprendė kreiptis į Klaipėdos savivaldybės administraciją, kad ši išsiaiškintų galimybes Tauralaukyje suformuoti Prūsijos karalienės Luizės vardo parką.

Taip buvo sureaguota į kreipimąsi, kurį pasirašė beveik porą dešimčių žmonių.

Paminklą Luizei Tauralaukyje 1900 m. pastatė Pagrąžinimo sąjunga. Jis buvo nugriautas apie 1960-uosius. Atvirukas iš Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos archyvo. 

„Klaipėda buvo laikinoji Prūsijos karalystės sostinė nuo 1807 m. sausio 7 d. iki 1808 m. sausio 15 d., į šį miestą buvo atvykusi reziduoti Vilhelmo III ir Luizės karališkoji pora. Mes esame susirūpinę dėl Klaipėdos miesto istorinės tapatybės ir reikalaujame, kad Klaipėdos miesto sostiškumas ir ypatumas būtų akcentuojamas šiomis dienomis. Todėl prašome, kad Tauralaukyje būtų įkuriamas Karalienės Luizės parkas ir atstatomas prieškariu buvęs paminklas, perkeliant į kitą vietą, Klaipėdos miesto savivaldybės, ES fondą ir kt. rėmėjų lėšomis, tiltas per Dangę būtą pavadinamas Karalienės Luizės vardu, sutvarkoma aplinka prie Velnio akmens, aptveriamas Karalienės Luizės ąžuolas, sutvarkomos kapinaitės, ir įrengiamos turistinių objektų nuorodos. Taip pat prašome ant Mažojo Tauralaukio dvaro rūmų pastato sienos prikabinti atminimo lentelę, nurodant, jog čia svečiavosi (lankėsi) Prūsijos karališkoji pora, čia violončele grieže didysis virtuozas Antenas Radziwill. Žinotina, jog karališkoji pora buvo pamėgusi Tauralaukį kaip poilsio vietą ir tapo viena prestižiškiausių Klaipėdos miesto vietų. Atsižvelgtame taip pat, kad Tauralaukyje trūksta traukos vietų ir poilsio zonų bei istorinio palikimo aktualizavimo”, – rašoma kreipimęsi, kuris buvo adresuotas ir Klaipėdos merui bei miesto Tarybos nariams.

Minėtajai komisijai pirmininkavęs vicemeras Arvydas Cesiulis teigė, jog „reikia eiti step by step, o ne iškart kokį Luizogradą padaryti”.

„Tačiau niekas tikrai neneigia tos idėjos”, – sakė jis.

Tuo metu Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška akcentavo, kad negalima bet kokį pasirinktą plotą pavadinti parku.

„Pirmiausia reikia pasižiūrėti, ar nėra privačių sklypų, yra nemažai parengiamojo darbo. Parkas nėra vien medžiai, turi būti takai, privažiavimas, želdynai tvarkomi”, – dėstė tarnautojas.

„Su tokiu pasiūlymų reikėtų eiti į Tarybą, bet ką ką pasiūlysime? Reikia, kad administracija išsiaiškintų galimybes ten suformuoti parką. Jei tai įmanoma, tada būtų galima suteikti pavadinimą”, – antrino Ugdymo ir kultūros departamento vadovė Nijolė Laužikienė.

Sprendimą kreiptis su tokiu prašymu į savivaldybės administraciją komisija priėmė bendru sutarimu.

2 Comments

  1. Jo, meras, taryba puikiai viskuo pasirūpins kad nieko nebeliks... ???

    Nu tie tai pridirbs… Berazumiai supratimo gi neturi, kur tokiems ką spręsti apie parkus, istoriją ir kraštovaizdį… ??

    Reply
  2. step by step

    Luizės namelis svarbesnis, nei rūmai, o į jį baisu pažiūrėti, kaip nuomininkai apleido

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This