Dėl problemų mokyklų valgyklose – klaipėdiečių skundai ir pasiūlymai

Svarbu, Švietimas

Aktyvūs uostamiesčio moksleivių tėvai inicijuoja diskusiją, kaip mokyklų valgyklose pagerinti maitinimą. Politikai pritarė, jog pokyčiai yra reikalingi.

Klaipėdos L. Stulpino progimnazijos Tėvų tarybos pirmininkė, Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros lektorė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili kreipėsi į Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narius, kad išdėstytų problemas ir pasiūlymus dėl mokyklų valgyklų veiklos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot G. Burbulytės-Tsiskarishvili, daugumoje Klaipėdos mokyklų maitinimo paslaugą teikia konkurso būdu parinktos privačios įmonės.

„Tikslas vienas – efektyvumas. Jis reiškia, kad savivaldybės įsteigtoms mokykloms nebereikia rūpintis valgyklos išlaikymu, personalo parinkimu, maisto produktų pirkimu, valgiaraščių sudarymu. Visu tuo pasirūpina profesionalai, kurie dar ir sumoka mokyklai už patalpų nuomą. Nauda vaikams ir tėvams/globėjams tokia, kad hipotetiškai privatininkams pasiūloma pakankamai didelė rinkos dalis, o tai skatins juos konkuruoti, o konkurencija bus naudinga tuo, jog potencialiai mažės paslaugos kaina ir augs kokybė“, – kalbėjo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Jos nuomone, šios klasikinės, net vadovėlinės tiesos tikriausiai veiktų, jei maitinimo paslaugos tiekėjas turėtų pakankamai laisvės gaminti tai, ką valgo pagrindiniai klientai, t. y. mokiniai, tačiau teisės aktai šią laisvę labai stipriai suvaržo. Todėl konkurencija dėl šios rinkos dalies nėra tokia didelė, kad suveiktų rinkos dėsniai ir atpigtų paslauga bei išaugtų kokybė.

„Dar daugiau – jau eilę metų stebime procesą, kai konkurse dalyvauja ir jį laimi vienas iš vieno paslaugos tiekėjo, kainos auga, kokybė krenta. Tėvai ir globėjai skundžiasi, kad vaikai nebevalgo mokyklose. Tuo tarpu dalis ugdymo įstaigų vadovų arba ignoruoja problemas, arba šantažuoja tėvus, kad jų skundai privers pasitraukti paskutinius likusius paslaugos tiekėjus ir tada mokykla liks be maitinimo. Girdime ir pasiūlymą labiau rūpintis vaikų ugdymu, o ne ką jie valgė mokykloje, nes tai ne mokyklos rūpestis. Ignoravimas, neigimas ir šantažas problemos neišspręs“, – dėstė G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Jos teigimu, į procesą pagaliau turėtų įsikišti ir mokyklų savininkas – Klaipėdos miesto taryba ir savivaldybės administracija.

Tėvų tarybos pirmininkė įsitikinusi, kad savivaldybės atsakingos institucijos turėtų imtis griežtesnės maitinimo paslaugos organizavimo priežiūros ir kontrolės bei sutelkti dėmesį į du esminius klausimus. Vienas jų – kodėl viešieji pirkimai maitinimo paslaugai negali būti organizuojami centralizuotai savivaldybės specialistų? Kitas – ar maitinimo paslaugos teikimo klausimu kada nors domėjosi Kontrolės komitetas?

G. Burbulytės-Tsiskarishvili teigimu, viešųjų pirkimų bei kontrolės centralizavimas yra tapęs būtinybe. „Esama pasaulinė viešosios vadybos praktika rodo, kad visos valstybės suka didesnės centralizacijos keliu, nes iki šiol taikyta decentralizacijos praktika pasiekė savo ribas ir nebeteikia pageidaujamos naudos. Be to, maitinimo paslaugos gavėjai yra vartotojai. Jie turi teisę gauti kokybišką paslaugą. Tačiau šiandien yra susidariusi ydinga situacija, kad šios konkrečios paslaugos gavėjai (vartotojai) nežino, kur ir kaip kreiptis, kai pažeidžiamos jų teisės, o ir teisėti lūkesčiai. Savivaldybės rūpestis ir atsakomybė yra jau šiandien imtis priemonių, padėsiančių užtikrinti maitinimo paslaugos organizavimo efektyvumą, skaidrumą bei mokesčių mokėtojų pinigų nešvaistymą“, – kalbėjo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Ji reziumavo, kad jei savivaldybės administracija paskelbtų vieną viešąjį pirkimą teikti maitinimo paslaugas visose mokyklose, galbūt tai paskatintų dalyvauti daugiau tiekėjų, o tada būtų galima išsirinkti kokybiškesnę paslaugą.

„Pavyzdžiui, L. Stulpino mokykla turėjo didelę problemą. Ir nediskutuojame skanu ar neskanu. Problemos buvo gilesnės – porcijos, netinkamai atiduodama grąža ypač mažiesiems moksleiviams. Paslaugą teikiančios bendrovės savininkas mums, tėvams, buvo pasakęs, kad jei skųsimės, jis pasitrauks, informuos ir kitus paslaugos tiekėjus, todėl maitinimo paslauga išvis nebus teikiama. Manau, kad centralizavus paslaugos pirkimą, problemą galima išspręsti“, – aiškino G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Tačiau Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narys Edmundas Kvederis suabejojo tokia alternatyva. „Žinau, kad kai kuriose mokyklose, kurios atskirai sau perka maitinimo paslaugą, problemų lyg ir nėra, o keliose susivienijusiose mokyklose, kurios bendrai pirko paslaugą, problemų daug, nes jos pritraukė stambų tiekėją“, – teigė E. Kvederis.

Jam antrino ir Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Tačiau komiteto narė Judita Simonavičiūtė patikino, kad šis kreipimasis tikrai bus perduotas savivaldybės administracijai. „Diskusija tikrai reikalinga. Būtina išdiskutuoti, kiek savivaldybė gali ir turi dalyvauti organizuojant maitinimo paslaugą mokyklose. Matyt, ateityje reikės ir darbo grupės, kuri spręs šį klausimą“, – teigė J. Simonavičiūtė.

G. Burbulytė-Tsiskarishvili patikino, jog diskusija ir yra pirminis tėvų siekis. Anot jos, netrukus į komitetą turėtų kreiptis ir Vakarų Lietuvos forumo atstovai, kurie turi surinkę nemažai informacijos apie maitinimo mokyklose organizavimą.

9 Comments

  1. mama

    Manyčiau jokiu būdu negalima įsileisti stambaus tiekėjo, kaip tai įvyko šiuo metu 6 mokyklose.Jiems gi biznis rūpi, o ne vaikų maitinimas.Vadovai yra stipriai įgasdinti. Tiekėjas visad aatsiras, tik reikia normalių paslaugos pirkim o sąlygų. Aš pasisakau tik už smulkius paslaugų teikėjus.

    Reply
  2. Apsurdas

    Ar mokyklos neturi vyrėjų, kad reikia maitinti vaikus iš tiekėjų pagamintu šlamštu

    Reply
  3. Lina

    Nustokit šerti,tik postkomunistinėse šalyse vaikai maitinami karštu maistu.Darželiuose,mokyklose įdedami užkandžiai ir tiek.Priklausomai nuo tėvų noro gauna sulčių ar vaisių.Nekalbu apie elitines(princo Vilhelmo vaikų).Europoj (Danijoj,Norvegijoj,Airijoj,Anglijoj…) vaikai karštu maistu maitinami namie.Valgo pagal šeimos tradicijas.Musulmonai,induisai,azijatai- pagal religiją ir pan.Problema išspręsta.Lietuva ruošiasi šerti nemokamai priešmokyklinukus ir pradinukus.Kam?

    Reply
    • Šėrikei

      Ne viskas buvo blogai, gerbiamoji. Ir karštas maistas mokyklose – vienas iš to teigiamo palikimo. Paaugliai iš mokyklos grįžta 15 ir 16 val. Jūsų teigimu, gali 7 valandas ir išsireiškiant „nešerti” pabūt? Tik mažiau eksperimentų reikia. Kaip TEN…

  4. Rama

    Tiek mokyklose tiek darželiuose maistas valgyklose pasikeitė kaip teikiant. Dabar visko yra tai nėra problema pagaminti skaniai. Prieš 30 metu nebuvo tiek produktų o maistas tikrai būdavo skanus ir sveikas. Turiu kaimyne kuri prieš tiek metų dirbo pieno kombinate,sako ledų ir sūrelių gaminimui būdavo pagrindiniai ingredientai pienas.vanduo,grietinėlė,o dabar ko tik nėra,todėl ,kad ilgesnis galiojimas būtų. Kita pažįstamą dirba vaikų darželio valgykloje, sako per tiek darbo metu nėra taip buvę,viską verčiame lauk, vaikai nevalgo, sako šimtą kiaulių būtų galima pamaitinti. Košės ant vandens jokio skonio,nei druskeles,nei sviestelio. Sveikatos ministras tai skaito sveikų maistu. Bet kad vaikai net iš darželio grįžta nevalgė čia tai turbūt labai sveika

    Reply
    • išversti iš posto

      būtina tą nesveiką sveikatos ministrą.

  5. mama

    Masuoto mokykloje valgyti neimanoma. v8skas neskanu. o direktore dangsto jig skanu ir visi patenkinti

    Reply
  6. Gabrielė Burbulytė

    Norėčiau tik patikslinti, kad mano mintis apie viešųjų pirkimų centralizaciją nebūtinai reiškia vieno viešo pirkimo. Galimi ir kiti variantai, modeliai, apie kuriuos galime diskutuoti. Galiausiai, gal protingos galvos kai susės, dar kokį variantą sugalvos. Bet tikrai situacija nebegali likti tokia, kokia yra.

    Reply
  7. Jurgita

    „Tuo tarpu dalis ugdymo įstaigų vadovų arba ignoruoja problemas, arba šantažuoja tėvus, kad jų skundai privers pasitraukti paskutinius likusius paslaugos tiekėjus ir tada mokykla liks be maitinimo” Būtent taip elgiasi ir mūsų mokyklos vadovybė. Tik nieko nesakykite, nes pabėgs. Siaubas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vertins besikreipiančiųjų dėl šildymo kompensacijos turtą

Klaipėdos miesto gyventojai jau teikia prašymus dėl būsto šildymo kompensacijos 2023-2024 m. šildymo sezonui. Prašymus-paraiškas dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijos ...
2023-10-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This