Valdantiesiems pavyko atsikratyti Ninos Puteikienės

Politika, Svarbu

Valdančiųjų sudarytos kliūtys, kuriomis siekta į Kultūros ir meno tarybą neįleisti opozicijos atstovės Ninos Putekienės, galiausiai davė rezultatų. Tai pareikalavo gausybės aistrų, tačiau Kultūros, švietimo ir sporto komitetas išrinko naują kandidatą.

N. Puteikienė bent kol kas neteko galimybės būti išrinkta į Kultūros ir meno tarybą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klausimai dėl M. Tumšio

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog galvos skausmą dėl N. Puteikienės sukėlė valdančiosios daugumos miesto taryboje atstovas konservatorius Rimantas Didžiokas. Jis dar vasarą Kultūros, švietimo ir sporto komitetui, kuris turi deleguoti savo atstovą į Kultūros ir meno tarybą, pasiūlė N. Puteikienės kandidatūrą. Jai pritarė trys komiteto nariai, o du palaikė vicemerą Arvydą Cesiulį. Taip N. Puteikienę komitetas delegavo į minėtą tarybą, kurios galutinę sudėtį turi patvirtinti miesto taryba.

Joje, kai pirmą kartą turėjo būti svarstomas šis klausimas, jį netikėtai atsiėmė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, aiškiai net neįvardijęs savo motyvų.

Kai šis klausimas miesto taryboje buvo svarstomas antrą kartą, politikas Rimantas Taraškevičius pareiškė, jog gautas anoniminis laiškas-skundas dėl vieno kandidato, todėl esą klausimo negalima svarstyti, kol nebus išsiaiškintos visos aplinkybės. Užsiminta, kad skundas gautas dėl nevyriausybinių visuomeninių organizacijų, veikiančių kultūros srityje, pasiūlyto kandidato Mariaus Tumšio, kultūros vadybininko, režisieriaus, viešosios įstaigos „Projektas LT“ kūrybos vadovo.

Anoniminiame laiške keltos abejonės dėl M. Tumšio tinkamumo būti šioje taryboje, primenant istorijas apie atšauktą jo įmonės organizuotą Karklės festivalį ir „Gipsy Kings” koncertą.

Dauguma miesto tarybos narių nusprendė nepritarti siūlomai Kultūros ir meno tarybos sudėčiai, kurios gretose buvo ir N. Puteikienė, ir M. Tumšys. Todėl Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyrius privalėjo iš naujo rengti miesto tarybos sprendimo projektą.

Jis ketvirtadienį vėl pristatytas Kultūros, švietimo ir sporto komitete. „Siūlome pritarti naujai Kultūros ir meno tarybos sudėčiai, bet prieš tai nuspręsti dėl savo atstovo delegavimo“, – kvietė Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

Tai užrūstino N. Puteikienę. „Kultūros skyrius negerbia miesto tarybos ir vėl priėmė M. Tumšio kandidatūrą. Kultūros ir meno taryboje turi būti tik nepriekaištingos reputacijos asmenys. Be to, komitetas savo atstovą jau išrinko, jis nėra atšauktas, todėl siūlau klausimą išbraukti iš darbotvarkės, jo nesvarstyti, kol Kultūros skyrius organizuos naujus rinkimus ir nevyriausybinės organizacijos deleguos kitą atstovą“, – savęs delegavimą į Kultūros ir meno tarybą bandė išsaugoti N. Puteikienė.

Tačiau komiteto narių dauguma nusprendė klausimą svarstyti.

Rengė naujus rinkimus

E. Deltuvaitė aiškino, jog visose organizacijose, kurios turi deleguoti savo kandidatus į Kultūros ir meno tarybą, rinkimai buvo organizuoti iš naujo.

Meno kūrėjų organizacijų padaliniai Klaipėdoje delegavo Vladą Balsį, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus ir Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos narį, architektą, Neringą Poškutę, Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkę, juvelyrę, Daivą Molytę-Lukauskienę, Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus narę, poetę. Klaipėdos kultūros magistrai delegavo Daivą Kšanienę ir Kristiną Jokubavičienę. Nevyriausybinės visuomeninės organizacijos, veikiančios kultūros srityje, Klaipėdoje delegavo Marių Tumšį, viešosios įstaigos „Projektas Lt“ direktorių, režisierių, Romandą Žiubrį, viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorių, režisierių, Inetą Gibauskaitę, viešosios įstaigos „Paslaugų ir konsultacijų centras“ vadovę, renginių organizatorę. Valstybės ir savivaldybės kultūros įstaigos delegavo Joną Genį, Klaipėdos miesto savivaldybės Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorių, Kristiną Jakštę, Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmai kultūrinių renginių organizatorę.

Tokią Kultūros ir meno tarybos sudėtį pasiūlyta patvirtinti ir Kultūros, švietimo ir sporto komitetui.

„M. Tumšys nėra teistas, jis atitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, todėl neturime teisės nepriimti jo kandidatūros, jei organizacijos ją siūlo“, – aiškino E. Deltuvaitė.

„Dėl M. Tumšio buvo balsuota prieš visą Kultūros ir meno tarybos sudėtį, todėl reikia iš naujo organizuoti rinkimus. Būtų logiška, jei šio klausimo dabar nesvarstytume, kol organizacijos nedeleguos kito kandidato. Aišku, suprantu, kad didžiausia problema esu aš. Juk viskas daroma tik dėl to, kad nepatekčiau į Kultūros ir meno tarybą, kad galėtumėte paskirti savo kandidatą. Taryba tvirtina finansavimą reprezentaciniams festivaliams, tarp kurių yra ir mero šeimos festivalis. Todėl manęs ir nenorima toje taryboje“, – į kolegas komitete apeliavo N. Puteikienė ir dar kartą siūlė sprendimo projekto svarstymą atidėti, kol vietoje M. Tumšio bus naujas delegatas.

Vicemeras A. Cesiulis esą pasirinktas todėl, kad yra atsakingas už kultūros sritį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Delegavo A. Cesiulį

Tačiau komiteto narių dauguma nusprendė toliau svarstyti šį klausimą, tad iš naujo buvo renkamas ir komiteto deleguojamas politikas.

Opozicijos atstovas Romaldas Idzelevičius vėl pasiūlė N. Puteikienės kandidatūrą, o valdantiesiems priklausanti Judita Simonavičiūtė – vicemerą Arvydą Cesiulį.

„Kandidatai turi turėti kompetencijos dirbti Kultūros ir meno taryboje. Pati esu didžiųjų Klaipėdos renginių rengėja, ketverius metus dirbau Kultūros ir meno tarybos eksperte, beveik kiekvieną vakarą praleidžiu kurioje nors Klaipėdos kultūros įstaigoje, kur, beje, A. Cesiulio nematau. Rimantai, ar per tuos kelis mėnesius pasikeitė mano kompetencijos?“ – R. Didžioko, kuris pirmą kartą siūlė deleguoti N. Puteikienę, klausė ši politikė.

Gana sutrikęs R. Didžiokas aiškino, jog dabar A. Cesiulio kandidatūrą palaiko, nes vicemeras yra politikas, atsakingas už kultūros sritį.

„Žmonės turi keistis. Atėjo toks laikmetis, kai patirties nebereikia, ji nebevertinama, nors ir atrodo, kad galėtum būti labai naudingas. Tai žinau iš savo patirties. Ir supratau, jog kartais gerai pabūti šone, nors patirties ir kompetencijos užtenka“, – N. Puteikienę ramino J. Simonavičiūtė.

N. Puteikienės kandidatūrą palaikė ji pati, R. Izdelevičius ir E. Kvederis, o A. Cesiulio delegavimui į Kultūros ir meno tarybą pritarė J. Simonavičiūtė, R. Didžiokas ir L. Juknienė. Pats A. Cesiulis susilaikė. Balsams pasiskirsčius po lygiai, lemiamu tapo komiteto pirmininkės L. Juknienės balsas, todėl į Kultūros ir meno tarybą deleguotas A. Cesiulis.

Tokios sudėties tarybai dar turės pritarti ir miesto taryba, kurioje klausimas bus svarstomas šį mėnesį.

14 Comments

  1. Anonimas

    Bjauru klausytis Puteikienės. Jokio konstruktyvumo, jokio realaus darbo, o tik chaosas ir dėmesio troškimas. Paskutiniai rinkimai parodė, kad tai aukščiusio lygio populizmas, nihilizmas ir drabstymasis purvais. Tokie žmonės neša karo vėliavas.

    Reply
  2. Karolis

    Kad atsiranda tokio plataus atstovavimo kultūros komitetas ,kelia nuostabą,o kur buvo savivaldybė iki šios dienos? Miesto veidas,kultūros objektai atsirasdavo, išnykdavo kaip lėlės lėlių teatre. Ir staiga toks triukšmas renkant kultūros komitetą Staiga tai pasidarė įdomu partijoms, kurioms praktiškai nebuvo įdomus besikeičiantis miesto veidas, na nebent automobilių stovėjimo aikštelė Atgimimo aikštėje. Tai juk kur kas geriau negu fontanai, kurių skaičiui užfiksuoti,užteks ir vienos rankos pirštų.O kur pagrindinis traukos centras Klaipėdoje-Senamiestis. O čia iš visų balsų tik Puteikienės balsas, kuris bando išsaugoti miesto veidą.

    Reply
  3. Nesvarbu

    Šitie mačo, kuriems negaila laiko ir jėgų viešai komentuoti barakudų užpakalius, yra taip toli nuo kultūros, kaip mes nuo mėnulio. Nagli ir grubūs – kur jie tau toleruos Puteikienę ar kitą, jų manymu, ” bobą”

    Reply
  4. Kamara

    Kokius vėjus rašinėja grubliauskų komanda, kad dirba geriau negu Seimas. Dirbate, organizuojate intrigas, kaip seime. Seimo pirmininkas, supratęs, kad ketvirtadienį bus atstatydintas, skubiai sukvietė valdybą ir klausimą perkėlė į antradienio vakarą. Liko. Tik šlykščių intrigų dėka, tačiau jis, konservatoriai ir liberalai gieda, kad tai demokratija. Nuo kada intrigos tapo demokratija? Tokią pat intrigą surezgė ir Klaipėdos grubliauskininkai, supratę, kad į komisiją pateko jiems netinkamas kandidatas. Netvirtina, nes gauna anoniminį skundą dėl Mariaus Tumšio. Sustabdo dėl Tumšio, bet jį, valdantieji, kaip kiaušinį saugiai perkelia į komisiją. Ar nesusitarė valdantieji su M. Tumšiumi, kad mes parašome skundą apie tave, stabdome komisijos tvirtinimą, o po to renkame naują komisiją, kurioje nebebus N. Puteikienės? Tiesa, dėl akių dar keletą pakeičiame. Šlykštesnės intrigos neįmanoma sugalvoti, dirbate baisiau negu Seimas.

    Reply
  5. Pensininke

    Daugelis klaipėdos politikų galėtų pasimokyti iš Puteikienės pasiruošimo tarybos posėdžiams, visų svarbiausių problemų kėlimo klausymų, konkrečių pasiūlimų, padorumo ir energingumo sprendžiant politikams itin nepriimtinus svarbius klausymus. Pagarba , būtų džiugu turėti Klaipėdoje daugiau tokių politikų, ji – pavyzdys , koks privalėtų būti politikas

    Reply
    • Artūras

      Ji pavyzdys kaip nedera elgtis politikui – pastovūs kitų įžeidinėjimai, bandymai pažeminti, jokių konstruktyvių pasiūlymų, viskas kas svarstoma yra blogai. Jei būtų arčiau pusės tokių, tai turėtumėm tokį pat cirką koks šiuo metu yra seime. Kadangi stebiu posėdžius, tai šauniai dirba naujoji opozicija, kuri sugeba oponuoti etiškai ir teikia realius pasiūlymus.

    • O kas ,,atsivedė ,,

      Juknienę į tarybą ? Taigi su Puteikiene ir atkeliavo ?

  6. Xxx

    Vienintele dora ir aukstos morales politike, gulejo jos artimas ligonineje keturvietei palatoje tarp musu mirtinguju, maloni pasnekino mus palinkejo sveikatos netaip kaip kiti musu tarnai turi privacias palatas.

    Reply
    • ezys

      O Valdas Adamkus, Nelsonas Mandela, Mahatma Gandis – tai cia kazkokios amoralios padugnes iseina?

  7. Arnas

    Jonai kalbi kazkikius vejus , ir tai moteris stengesi kiek eina o ka tu padarysi pries didele grupe korumpuotu vilku, bet ir tai stengies puteikiene kiek tik gali , ir iskarto matos kazkam labai jau trugdo kazkas labai jau jos nenori, ir klausymas kyla kodel ka jie nori nuslept. Graudu kai tokia valdzia klaipedoi duok dieve islys ju nedori veiksmai prareges ta musu klaipedele kokiam zmogui uz vairo leido

    Reply
    • ezys

      Cia kaip oziukas, kuris per audra zeme laike – taip stengesi, taip stengesi…. Tik kad nei kam to reikejo, nei kas to prase 😉 Turiu tik vilties, kad bent jau ketinimai geri – del oziuko tai abejoniu nekyla, jam tikrai atrode, kad cia dideli darba ir reikalinga atlieka, o del Puteikienes nezinau… bet labai jau panasu kad keliant erzeli bandoma prasimusti i piniginga vieta.

  8. Kultūra la ceciuliš

    Labai logiška, nors ir per „plauką”. Klusnioji kurica Juknienė nulėmė miesto kultūros tendencijas. Griubliauskis ir jo hebrytė puikiai suvokia, kad jei miesto Meno taryboje bus Puteikienė, daug babkių jo Ingutė ir kt. jų kontorėlės praras. Visi viską pradės žinoti, nes ji tai jau tikrai netylės. Ir kaip tada sužibėti Grubliauskiui? – va su paštu ir vėl Puteikienė vajų ant Lietuvos pakėlė. Ne dieve dar tikrai miestui atiduos – ir vėl naujas galvos skausmas. O grubliauskininkų ir vėl čia nėra. Jis tik ten kur blogai, o blogai visur :). Kultūrai biudžete babkių daug, daugiau nei Vilniui skirta. Kaip jie skirstomi – DIDI PASLAPTIS!!! O Puteikienė taip lengvai neleis tratinti šimtų tūkstančių nei konteineriams, nei vikšrams, nei fasadams su grubliauskio snukeliu – Klaipėdos MENUI. Taigi sveikinimais su ateinančia miesto kultūra Ceciuliškai ir sėkmės darbe visai bekiaušiai tarybai.

    Reply
    • Tomas

      Jusu labai laki fantazija, Kulturos taryba tai yra taryba, o ne vienasmenis balsas. Sprendzia keliolika zmoniu balsavimu, o ne vienas. Netgi labai abejoju ar Puteikiene kas ten i pirmininkus isrinktu, nors pirmininkas ten tik susirinkimams pirmininkauti. Taigi naiviai tikites kazkokiu stebuklu, o politikavimo ten tikrai netruktu, nors norisi matyti ne gerkliu kandziojima, o konstruktyvu darba.

  9. Jonas

    Gal taip ir geriau, nes Puteikiene dar niekur konstruktyvumo nera inesusi. Visas jos dalyvavimas yra is politinio isskaiciavimo. Va moka moteris sukurti drama ten kur jos dazniausiai nera.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This