Hakatone kurs inovatyvius sprendimus Karinėms jūrų pajėgoms

Uostas ir jūra

Jau šį penktadienį prasidės gynybos ir technologijų kūrybos stovykla (hakatonas) DELTA NAVY, kuri vyks Lietuvos kariuomenės karinėse jūrų pajėgose Klaipėdoje.

Per 48 valandas truksiantį renginį 50 mokslininkų, startuolių ir karybos ekspertų neįprastoje vietoje – Karo laivų flotilėje prišvartuotame štabo ir aprūpinimo laive „Jotvingis“ (N42) – kurs inovatyvius sprendimus gynybos sričiai ir Lietuvos kariuomenei. Juos konsultuos daugiau nei 20-ies įvairių sričių Lietuvos ir užsieninio lazerių technologijų, bepiločių orlaivių, elektronikos, inžinerijos programavimo ir kitų sričių ekspertų.

Karinių jūrų pajėgų nuotr.

„Hakatoną vertiname kaip neeilinį renginį ir tikimės, kad toks bendradarbiavimas ne tik padės visuomenei daugiau sužinoti apie gynybos technologijų ir saugumo sektorių, bet ir padės atrasti inovatyvių problemų sprendimo būdų. Kita vertus, Lietuvos kariuomenė gaus daug vertingos informacijos apie galimybes, kurių galbūt neįsivaizdavo“, – pranešime spaudai cituojamas vienas iš hakatono organizatorių Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos Tyrimų ir technologijų skyriaus vedėjas Laurynas Mockaitis.

Karinių jūrų pajėgų vadas flotilės admirolas Arūnas Mockus džiaugiasi, kad toks renginys sulaukė plataus mokslininkų, IT įmonių susidomėjimo ir, tikėtina, bus sukurti reikalingi produktai ne tik kariuomenei, bet juos bus galima pritaikyti ir civiliame sektoriuje.

Dalyvauti hakatone norą išreiškė daugiau nei 100 įvairių sričių mokslininkų, ekspertų iš Lietuvos ir užsienio. Specialiai šiam renginiui suburta komisija atrinko 50 dalyvių – lazerinių technologijų specialistų, ilgametę patirtį turinčių inžinierių, Lietuvos universitetų studentų bei dėstytojų.

Komisijos atrinkti dalyviai hakatono metu turės išspręsti tris užduotis, problemas, kurias iškėlė Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos. Pirmoji – sukurti karinio personalo ir jo resursų valdymo laive sistemą, kuri leistų apsaugoti įgulos narius nuo jūroje keliamų pavojų, gaisrų ar iškritimo per bortą atvejų.

Antroji, kurią kvies spręsti „Delta Navy“ hakatonas – sukurti lazerinės komunikacijos tarp laivų jūroje sistemą, kuri leistų palaikyti koduotą lazerinį ryšį tarp laivų esant radijo tylai ar radijo bangų trikdžiams.

Trečioji užduotis, kurią bus siekiama įgyvendinti šio hakatono metu – drono, pritaikyto veikti atviroje jūroje, sukūrimas, kuris leistų laiku atlikti paieškos ir gelbėjimo užduotis, efektyviai perduoti informaciją apie ieškomą objektą karinių jūrų pajėgų laivui.

Renginio metu dalyvių kuriamus inovatyvius produktus vertins komisija, sudaryta iš Krašto apsaugos ministerijos, Karinių jūrų pajėgų, Mokslo, technologijų ir inovacijų agentūros ir kitų startuolių ekosistemos atstovų.

DELTA NAVY hakatonas – tai jau antroji gynybos ir technologijų kūrybos stovykla, rengiama Lietuvos kariuomenėje ir pirmosios tokios kūrybinės dirbtuvės Karinėse jūrų pajėgose. Organizuojant hakatonus siekiama gynybos pramonės skatinimo ir ekosistemų kūrimo.

Hakatono formatas paplitęs pasaulyje ir pasižymi tuo, kad renginio vietoje susibūrusios komandos per trumpą laiko tarpą (dažniausiai savaitgalį) kuria technologinius sprendimus tam tikrai sričiai ar vienai problemai išspręsti, o hakatono pabaigoje pristato produkto prototipą, kurį vertina ekspertų komisija.

DELTA NAVY hakatoną organizuoja Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos, VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinys „Startup Lithuania“, Mokslo, technologijų ir inovacijų agentūra, VGTU, KTU, kiti partneriai. Geriausi sprendimai bus įvertinti piniginiais prizais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Lietuvos kariniuose laivuose - nauji radarai

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos įgyvendino dvejus metus trukusį keturių patrulinių laivų pagrindinių navigacinių radarų su oro erdvės stebėjimo funkcija ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Iš kelto evakuotas sunegalavęs keleivis

Lietuvos kariuomenė pranešė, kad Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro budėtojas, karinės penktadienį gavęs pranešimą iš kelto „Aura Seaways“ ...
2023-10-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Karinės jūrų pajėgos vykdo Lietuvos vandenų monitoringą

Karinės jūrų pajėgos (KJP) skelbia, jog nuolat vykdo Lietuvos teritorinės jūros ir ekonominės zonos povandeninės aplinkos monitoringą, turi atitinkamus povandeninės ...
2023-10-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This