Pajūris laukia trečios „Eglė žalčių karalienė“ premjeros

Kultūra

Choreografas Martynas Rimeikis su jam būdingu preciziškumu Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokėjus rengia trečiajai spektaklio  „Eglė žalčių karalienė“ premjerai.

 Spalio 26 ir 27 d. „Eglės žalčių karalienės“ spektakliuose Žvejų rūmuose publika išvys naują baleto solistų sudėtį. Eglės vaidmenį pirmą kartą atliks „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė Aušra Krasauskaitė-Berulė, Žilvinu liks nepakeičiamasis Mantas Černeckas. Mistinės pasakos poros atžalas vaidins šįmet iš Ukrainos į Klaipėdą persikėlę dirbti jauni šokėjai: Drebulytės vaidmuo teko Kirai Tikhonovai, Ąžuolo – Mykhailo Mordasovui.

Dukart „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas choreografas M. Rimeikis šiuo metu laikomas perspektyviausiu šokio kūrėju Lietuvoje, turinčiu išskirtinį talentą bei gilų, savitą braižą. Visame pasaulyje stebimas TV kanalas „Mezzo.tv“ neseniai pirmą kartą rodė Lietuvoje darytą spektaklio įrašą ir šiuo istoriniu spektakliu tapo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre Martyno Rimeikio sukurtas baletas „Procesas“.

XX a. lietuvių muzikos klasiko Eduardo Balsio neoklasikinis baletas „Eglė žalčių karalienė“ – populiariausias šio žanro nacionalinis veikalas. Jį kurdamas, kompozitorius rėmėsi Salomėjos Nėries to paties pavadinimo poema, dar labiau išryškindamas mitologinius pasakos pradus ir intensyviai plėtodamas Eglės ir Žilvino žmogiškųjų jausmų dramą. Baleto partitūrai būdinga spalvinga instrumentuotė, ryškūs nuotaikų kontrastai, atpažįstami liaudies muzikos motyvai.

M. Rimeikio spektaklio Žilvinas – užburtas jaunikaitis, žmogumi galintis būti tik savame pasaulyje, šalia mylimos moters. Jo kitoniškumas nulemtas jo nešamo prakeikimo.

„O Eglė… Taip, savo kaime ji tokia vienintelė. Kaip tik todėl ją pasirenka Žilvinas, o mes galime džiaugtis nemirtingos meilės legenda. Pasakos veikėjai vienas kitame įžvelgia kažką, kas juos vienija ir papildo. Finale virsdami medžiais, Eglė ir jos vaikai iš žmonių pasaulio pasitraukia atgal pas Žilviną, į gamtos pasaulį. Ir tai – šviesi, viltinga pabaiga“, – taip savąją Eglės ir Žilvino istorijos versiją apibūdina pats spektaklio kūrėjas.

Anot M. Rimeikio, blogiausia, ką gali padaryti choreografas, tai mėginti išaiškinti žiūrovams, ką reiškia vienas ar kitas jo spektaklio judesys. Šokio keliamos asociacijos – pernelyg skirtingos, kad jas vertėtų apriboti konkrečiais rėmais. Tad ateikite ir pabandykite išjausti spektaklį patys – kviečia Klaipėdos muzikinis teatras.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto artistas Mykhailo Mordasovas: „Svarbiausia – neužgesti“

„Pripažįstu, kad baleto artisto misija nelengva: kartais būna sudėtinga išpildyti tai, ko iš tavęs tikisi choreografas“,- sako trejus metus Klaipėdos ...
2023-06-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Apie BER projektą - iš pirmų lūpų

Gegužės 27 d. Klaipėdos Žvejų rūmuose publikai bus pristatytas Poznanės Stanislavo Moniuškos didžiojo teatro šiuolaikinio šokio spektaklių triptikas BER, kurį ...
2023-05-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Į Klaipėdą Alexanderis Ekmanas sugrįžta su „31 epizodu"

Lietuvą sužavėjusio choreografo Alexanderio Ekmano kūryba vėl Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Šį kartą tai – „31 epizodas“. Gegužės 27 d. ...
2023-05-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This