Klaipėdos savivaldybei – padėka už dėmesį kultūros paveldui

Miestas

Klaipėdos savivaldybė pranešė sulaukusi Valstybinės kultūros paveldo komisijos padėkos už finansinį indėlį į vietos kultūros paveldo apsaugą. Taip savivaldybė įvertinta už vykdomą programą, pagal kurią kultūros paveldo statinius tvarkantiems jų valdytojams skiriama finansinė parama.

Dalinio finansavimo tvarką savivaldybės taryba patvirtino 2017 m. pabaigoje. Pagal šią tvarką dalinis finansavimas jau skirtas XIX a. pab. – XX a. pr. statyto Dujų fabriko tvarkybos darbams. 2018 metais šio objekto valdytojui išmokėti 97 tūkst. eurų, o šiemet numatoma išmokėti 87 tūkst. eurų.

Senasis dujų fabrikas. Mato Mačiulskio nuotr.

Šiais metais dalinis finansavimas taip pat skirtas XVIII a. pastatyto S. Šimkaus g. 6 esančio pastato tvarkybos darbams. Jo valdytojams numatoma išmokėti – 36 tūkst. eurų.

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos Paveldosaugos sk. vedėjo Vitalijaus Juškos, Klaipėdos savivaldybė yra viena iš nedaugelio Lietuvoje, skirianti finansavimą ne savivaldybei priklausantiems objektams tvarkyti. Šiuo metu priimamos paraiškos dėl dalinio finansavimo 2020 metais planuojamiems darbams. O asmenims, kurie nepasinaudoja šia parama, tačiau vykdo kompleksinį senamiesčio bei istorinės miesto dalies pastatų fasadų ar stogų tvarkymą ir yra nekilnojamojo turto mokesčio mokėtojai, taikomos nekilnojamojo turto mokesčio lengvatos.

Norinčius daugiau sužinoti apie Klaipėdos senamiesčio pastatų fasadų atnaujinimo galimybes savivaldybė kviečia į seminarą, kuris vyks pirmadienį, spalio 28 d., 17.30 val. savivaldybės III a. posėdžių salėje (Liepų g. 11). Daugiau informacijos apie seminarą galima rasti čia.

Savivaldybė taip pat tvarko jai priklausančius arba viešose erdvėse esančius paveldo objektus – šiuo metu rekonstruojamas unikalios fachverkinės architektūros pastatų kompleksas senamiestyje, tvarkomi bastioniniai įtvirtinimai Jono kalnelyje, pernai atkurta Klaipėdos piliavietės šiaurinė kurtina, restauruotas kultūros vertybių registre esančio pastato Liepų g. 7 fasadas.

„Džiugu, kad Savivaldybės žingsniai siekiant išsaugoti kultūros paveldą įvertinami sostinėje, kartu dėkoju Savivaldybės paveldosaugos srities specialistams, kurių kasdienis darbas ir lemia šį rezultatą. Tačiau šiandien turime dar labiau sutelkti jėgas vardan mūsų istorijos išsaugojimo ateities kartoms, nes gyvenimas diktuoja naujus iššūkius. Vienas didžiausių šių dienų skaudulių – Susisiekimo ministerijos valdomam Lietuvos paštui priklausančio Klaipėdos centrinio pašto pastato likimas“, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Anot jo, savivaldybė sieks, kad būtų užtikrinta ne tik paties statinio, bet ir jo bokšte esančio kariljono apsauga. Paveldosaugos specialistai pradeda procedūras, kurių tikslas – pasiekti, kad senojo pašto bokšte esantis kariljonas būtų pripažintas vertingąja savybe. Tokiu atveju net ir keičiantis pastato savininkams bei jų vizijai dėl statinio funkcijų, kariljoną būtų privaloma išsaugoti, kaip ir kitas vertingąsias pastato savybes. Pasak mero, kariljonas daugeliui jau tapo neatsiejama pašto pastato dalimi, todėl siekiama, kad jis ir toliau išliktų bei veiktų būtent šiame pastate.

1 Comment

  1. būtų džiugu jei nebūtų liūdna

    kad savivaldybė nesuranda lėšų jai priklausančių pastatų tvarkymui, o privačių – suranda, ir atskiriems – ne mažai. Turbūt labai įtakingas tas dujų fabriko savininkas… Liūdna, kai pastatai senamiestyje, kurie turėtų būti saugomi, tiesiog nugriaunami ir viskas čia savivaldybei gerai, už paveldo saugojimą gaunamos padėkos…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Sukčiai prisidengia Lietuvos pašto vardu

Gyventojai perspėjami, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo bandymų apgaulės būdu išvilioti lėšas, prisidengiant Lietuvos pašto vardu. Gyventojams siunčiamos SMS žinutės su ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This