Nykstantis Smeltalės upelis sulauks dėmesio: jis turi gelbėti nuo potvynių

Miestas, Svarbu

Daugybę metų nevalytas ir akyse nykstantis Smeltalės upelis pagaliau sulauks dėmesio. Jį norima išvalyti ir dėl to, kad pietinėje miesto dalyje būtų galima išvengti liūčių sukeliamų potvynių, ir todėl, kad iš vadinamosios valčių prieplaukos nesunkiai pavyktų pasiekti marias.

Palmiros Mart nuotr.

Ekspertų vertinimu, neatidėliojant reikėtų išvalyti bent 300 metrų Smeltalės ruožą nuo Minijos g. tilto upelio ištakų link.

„Toje vietoje yra didysis lietaus vandens iš pietinės miesto dalies išleistuvas. Dabar jis užneštas smėlio sąnašomis, o tai trukdo lietaus vandeniui patekti į Smeltalę. Jei būtų smarki liūtis, gali būti, jog pietinėje miesto dalyje patvintų gatvės. Būtina šį ruožą išvalyti, kad mieste nekiltų potvyniai“, – aiškino Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Jo teigimu, finansavimas šio Smeltalės ruožo išvalymo darbams turėtų būti rastas ir jie galėtų prasidėti įpusėjus kitiems metams.

Kur kas sudėtingesnė situacija yra dėl vadinamosios valčių prieplaukos. Garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrija „Smiltelė“ miesto valdžiai jau ne kartą rašė raštus, prašė išvalyti Smeltalės upelį, nes juo bendrijos nariai valtimis ir mažaisiais laivais išplaukia žvejoti į Kuršių marias ir grįžta atgal. Tačiau problema ta, jog Smeltalė taip užnešta smėliu, prižėlusi meldų ir lelijų, kad beveik nebeįmanoma išplaukti iš prieplaukos. Teigiama, kad išplaukti gali tik laivai, kurių grimzlė yra ne didesnė nei 30 cm.

Bendrija ne kartą siūlėsi ir pati išvalyti upelį, tačiau jai neleista, nes Smeltalė – ne bendrijos nuosavybė.

„Ekspertai siūlo, kad prieplaukoje ir aplink ją Smeltalę reikėtų taip išvalyti, kad vandens gylis siektų 1,2 metro. Tada jau galėtų patogiai vykti laivyba mažaisiais laiveliais. Mūsų noras yra sutvarkyti šią teritoriją, tačiau viskas priklauso nuo to, kaip pavyks rasti finansavimą. Reikia skaičiuoti, ar lėšų ieškoti tik miesto biudžete, ar dairytis ir kitų šaltinių, jei jų yra. Neabejojame, kad išvalyti Smeltalę reikia. Tačiau veikiausiai darbai vyks dviem etapais. Pirmiausia išvalysime tą ruožą, kuris svarbus lietaus vandens nutekėjimui, o paskui sutvarkysime ir prieplauką“, – aiškino A. Barbšys.

Garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrijos „Smiltelė“ vadovai neseniai viešai žadėjo, kad jei miesto valdžia nepasirūpins Smeltalės upelio išvalymu, jie kreipsis į teismus ir ne tik Lietuvos, reikalaus žalos atlyginimo dėl valtininkų veiklos sužlugdymo.

8 Comments

  1. Žurnalistė

    Virginija Spurytė matomai pati nesitikėjo tokio komentarų reveranso. Kas bendro tarp lietaus nuotekų ir kultūros? Pasirodo daug ir net tokiam negausiam dialoge jėga. Gimsta įdėja. Kad taip valdžiai į ausį.

    Reply
  2. ezys

    idomu ar imanoma dar is kanalo atkurti upeli? Zemelapyje ziurint uz rimku matosi vieta, kur vingiuojantis upelis baigasi ir prasideda tiesus griovys… O galetu buti grazi vieta.
    Valciu uostelis tai atsiprasau, bet primena Afrikos ne pacias geriausias vietas 🙁

    Reply
    • ežiui

      įmanoma ir tokia praktika naudojama ir tai nėra labai brangu. Pvz. Singapūre tokie upeliai, ežeriukai sukuriami daugiabučių namų gyvenamuose kvartaluose net tada , kur jų niekada nebuvo. Taip siekiama megapolyje gyvenamosios teritorijos gyvenimo kokybės, mikroklimato ir t.t. 5-10metų ir nepasakysi, kad tai žmogaus rankų darbas. Gamta kieme. Toks panašios koncepcijos kvartalas tebevystomas Latvijoje. Toks užmanimas buvo Klaipėdoje Tauralaukyje Dvaro slėnio kvartale I ir II. Paradoksas tame, kad miestas inicijuoja surogatinių „japoniškų sodų” kūrimą apie kuriuos niekas net supratimo neturi, nes tai jau gyvenimo būdas ir visa kultūra, o tokių kaip Smiltelė net nesuvokia, kad turi. Pvz. Rytinis gyvenamojo rajono specialusis 🙂

    • Papildysiu ežiui

      tokiai koncepcijai „gamta kieme, mieste” kažkada įdealios vietos buvo Kauno gatvėje kur dabar AKROPOLIS, Šilutės pl. kur dabar DEPO. Dabar nereikėtų sukti galvos kur dėti miesto lietaus nuotekas ( natūralus garinimas, ir miesto dalių mikroklimatas) . Paskutinis akivaizdžiausias – Sąjūdžio parkas ( buvo natūralūs pelkynai). Tačiau pas zombius ( Budino valdžia) atėjo zombiai ( Hidroprojektai) nupiešė ir pastatė ( Hidrostatyba) zombiams zombišką daiktą ir pavadino jį PARKAS. Dabar taip bus ir su Smiltelės „upelis”.

  3. Anonimas

    dalyvis
    niekaip neina suprasti,kodel zurnaliste Virginija klausia vicemero Barbsio ka sako ekspertas.O ekspertas sake:ji istiko sokas susipazinus su realia smilteles upelio situacija,jis nera mates taip suniokotos ir uzleistos upes,jo atlikti upes vandens matavimai rodo,kad toki vandeni,pagal galiojancius normatyvus draudziama pilti i miesto nuoteku surinkimo tinklus,jis netiki,kad sioje upeje gali nersti slakiai,nes neimanoma,kad jie gyvi nuplauktu iki aukstupio.JIs pasake,kad siuo metu laiku,kai vandens temperatura upeje yra apie 11 laipsniu istirpusio vandenyje deguonies kiekis turetu buti apie 9 salginius vnt,o yra-3.Vandenyje vyksta intensyvus organiniu tarsalu puvimo procesas.Jis pesciomis praejo Smiltele iki Rimku kelio ir rado tokiu terseju ,kad jei nebutu nuotrauku su konkreciai nurodytom vietom-niekaip nepatikeciau.Ka veikia aplinkosaugininkai,kam reikalingos tos akcijos”Lasisa…”?Jis sake kad jam”dideli ispudi”padare valciu uostelis.Jis negalejo patiketi ,kad toks”reiskinys” gali egzistuoti 21a.Jis sake, kad upeli nuo didziausio lietaus kanalizacijos isleidejo 100m. pries srove ir 200m. pasroviui reikia isvalyti kuo skubiau,ir tai galima padaryti paprastuoju budu,be jokiu PAV,eskavatoriaus pagalba, suderinus su AAD.Tuos darbus atlikus butu apsaugotas kanalizacijos kolektorius virs upelio.Kas liecia valciu uosteli ir gilinimus ik 1,2m.,tai jis informavo kad tai ir yra butent gilinimas ir tuos darbus reglamentuoja kiti istatymai,tai nieko bendro neturi su upelio valymo darbais.
    Taip isgirdau as.Atsiprasau uz EN raidyna

    Reply
    • Sutinku

      Juokas pro ašaras. Planuojami renginiai ir projektai, kurių šimtatūkstantinės ir milioninės vertės, o štai upeliukščiui, nuo kurio priklauso – tvinsim ar ne – pinigų nėra. Teks ieškotis kitais metais. Kažkoks absurdo teatras.

    • Anonimas

      deja taip. Man dabartiniai laikai kuo toliau tuo labiau primena 1917-23 metus, kai tuometiniai beraščiai skurdžiai tapo valdžia ir atsisėdo į kėdes valdyti šalį. Pradėjo su naganais „auklėti” profesūrą, kurti ” meną ir kultūrą” bei specialistus (Bulgakovas Šuns širdis). Panašus atvejis ir čia, gal skirtumo tik tiek, kad nėra nagano ir ne visiškas skurdžius, bet valdančioji dauguma -ji žino geriau ir ji visada teisi.

  4. Kultūra

    Kai vaikas buvau, karštomis vasaros dienomis kaimynas suorganizuodavo ir su dviračiais kiemo vaikai važiuodavome į šį upelį. Ten už Rimkų, Šernų kryptimi. Buvo fantastinis upeliukas maudynėms, smėlio dugnu, negilus. Gausybė vėžių. Dabar, betoniniais krantais kanalas ir sukišime miesto lietaus nuotekas. Gal derėtų visą Smiltelės upelį renovuoti? Vaikams, žvejams pramoga, o ir užterštiems pietinių rajonų gyventojams prie namų atgaiva. Dabar iš upelio liko tik ženklas su dviem cinkuotom kojom. žiūr.foto.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rengiasi gilinti Smeltalės prieplaukos akvatorijos dugną

Smeltalės upės žiotyse įsikūrusios 3,82 ha ploto garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrijos „Smiltelė“ prieplaukos akvatoriją gilinti iki 2 metrų ...
2024-03-10
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dabartinė Klaipėdos valdžia uždirba ženkliai daugiau už pirmtakus

Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus vidutinis mėnesinis atlyginimas šių metų III ketvirtį buvo 6070 eurų (neatskaičius mokesčių). Buvusio mero Vytauto Grubliausko vidutinis ...
2023-10-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This