Kaip deklaruoti iš trečiųjų šalių įvežamus gyvūnus?

Konsultacijos

Pastaruoju metu muitininkai fiksuoja tendenciją, kai gyvūnų augintojai gabena gyvūnus į Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse rengiamas šunų, kačių ir kt. parodas. Gyvūnai taip pat yra įvežami į Lietuvą gydymui, turizmo reikmėms ar kitais tikslais, tačiau atgal į trečiąją šalį nėra grąžinami, o būna parduodami ES.

Todėl norėdami, kad trečiųjų šalių piliečiai, vykdami į Lietuvą su šunimis, katėmis, šeškais ir paukščiais pasienio procedūras praeitų sklandžiai, muitininkai pateikia šias rekomendacijas.

Palmiros Mart nuotr.

Važiuojant į gyvūnų parodą arba kitais asmeniniais tikslais ir ketinant su savo gyvūnu grįžti atgal, deklaruojant būtina pateikti muitinės deklaraciją ir pasirinkti laikinojo įvežimo muitinės procedūrą. Kelionės pabaigoje, išvykstant iš šalies, muitinės pareigūnui reikia pateiktie atitinkamai užpildytą eksporto muitinės deklaraciją, tokiu būdu bus užbaigta laikinojo įvežimo procedūra.

Neužbaigus laikinojo įvežimo procedūros, atsiranda mokestinė prievolė Lietuvos muitinei.

Jei ketinama Lietuvoje parduoti įvežamą gyvūną, pasienyje būtina forminti muitinės deklaraciją išleidimo į laisvą apyvartą procedūrai.

Jei pasienyje jau įforminta laikinojo įvežimo procedūrą, o būnant Lietuvoje nuspręsta parduoti įvežtą gyvūną, minėtą procedūrą privaloma užbaigti nustatyta tvarka ir įforminti naują muitinės deklaraciją išleidimo į laisvą apyvartą procedūrai.

Siekdami, kad iš trečiųjų šalių atvykusiems gyvūnų augintojams muitinės procedūros pasienyje vyktų sklandžiai, patariama pasirinkti vieną iš dviejų augintinių muitinės deklaracijos pateikimo būdų.

I būdas: gyvūno deklaracijos pateikimas naudojantis Muitinės deklaracijų apdorojimo sistemos (MDAS) Verslininko portalu.

Asmuo, prieš pradėdamas naudotis MDAS Verslininko portalu, turi registruotis Muitinės prievolininkų registre ir gauti EORI kodą bei turėti skaitmeninį sertifikatą, kuris registruojamas muitinėje.

Be to, asmuo turi būti pasirašęs Elektroninių duomenų mainų sutartį su teritorine muitine mainų taisyklių nustatyta tvarka.

II būdas: pasinaudoti muitinės tarpininkų paslaugomis, kurie taip pat dirba ir muitinės postuose.

Muitinės tarpininkų sąrašą galima rasti Lietuvos muitinės tinklapyje www.lrmuitine.lt: Muitinės procedūros > Muitinės tarpininkų sąrašas.

Primenama, kad trečiųjų šalių piliečiai, į Lietuvą keliaujantys su savo augintiniais (šunimis, katėmis, šeškais, paukščiais, kt.) ne iš Europos Sąjungos šalių, muitinei privalo pateikti tokius pačius dokumentus, kurie pildomi bet kuriai per sieną vežamai prekei (Sąjungos muitinės kodekso 158 str.1 dalis). Taip pat kiekvienu atveju per sieną į Lietuvą asmenų vežami gyvūnai turi turėti dokumentą, nurodantį, kas yra gyvūno savininkas, ir trečiosios šalies išduotą originalų veterinarijos sertifikatą, kurio autentiškumą pasienyje nustato Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Tuo siekiama įsitikinti, ar asmenys, kurie nekomerciniais tikslais įveža iš trečiųjų šalių gyvūnus, laikosi nustatytų reikalavimų.

Jei šunys, katės, šeškai ir paukščiai vežami iš vienos ne Europos Sąjungos šalies į kitą ne Europos Sąjungos šalį per Lietuvą automobilių transportu (pavyzdžiui, iš Baltarusijos į Rusijos Federacijos Kaliningrado sritį), jie taip pat turi būti deklaruojami muitinei pasirenkant specialiąją muitinės procedūrą – tranzitą, išskyrus tuos atvejus, kai asmenys su savo augintiniais keliauja geležinkeliu iš vienos ne Europos Sąjungos šalies į kitą ne Europos Sąjungos šalį, neišlipdami Lietuvos teritorijoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikiniame teatre pradėjo veikti kasa

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame pastate jau atvėrė ir bilietų kasą. „Bilietų kasą rasite toje pačioje vietoje, kurioje ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This