Dėl Mažosios Lietuvos briedžio – lemiama kova

Regionas, Svarbu

Mažosios Lietuvos herbe, kuris neįteisinamas jau beveik dvejus metus, turi būti briedis, nors Lietuvos heraldikos komisija jo ir nenori pripažinti. Taip nusprendė pirmadienį vėl posėdžiavusi Mažosios Lietuvos heraldikos kūrimo darbo grupė. Nuspręsta kilti į lemiamą kovą, o jei prireiks, kreiptis ir į teisines institucijas.

Briedžiai Mažosios Lietuvos savivaldybėse yra paplitę gyvūnai, todėl jį norima matyti ir šio regiono herbe. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos tarybos norą turėti savo regiono – Mažosios Lietuvos – herbą gesina prie prezidentūros veikianti Lietuvos heraldikos komisija. Ji atmetė projektą, nes jai neįtiko pagrindiniu herbo simboliu pasirinktas briedis, kuris, komisijos nuomone, esąs vokiškas.

Mažosios Lietuvos etninės kultūros globos tarybai siekiant, kad regionas turėtų savo heraldiką, herbą ir vėliavą kūrė Klaipėdos universiteto istorijos mokslų daktaras Arūnas Baublys ir dailininkė Jūratė Bizauskienė.

Siūlomas herbas – auksinis briedis mėlyname skyde, kurį įrėmina du skydininkai – riteris ir moteris kuršiškais drabužiais. Po skydu – kaspinas su šūkiu „Salus publica suprema lex“ (lot. Žmonių gėris aukščiausias įstatymas).

Tokiam herbui ne vieną kartą nepritarė Lietuvos heraldikos komisija, kuri pasiūlė simboliu pasirinkti knygą.

„Mes esame pasirengę savo briedžio nenurašyti, nepaisant to, kad Vilniaus geležiniams vilkams jis nepatinka“, – po pirmadienį vykusio Mažosios Lietuvos heraldikos kūrimo darbo grupės posėdžio „Atvirai Klaipėdai“ sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jo nuomone, nesuprantama, kodėl komisijai neįtinka briedis, neįtikina, jos argumentai, kad šis gyvūnas netinka būti simboliu, nes esą yra per daug vokiškas.

„Veikiausiai nėra nė vieno gyvūno ar paukščio, kuris nebūtų naudojamas simbolikoje. Briedis – ne išimtis. Bet tai neturėtų būti kliūtis, kad jis atsirastų Mažosios Lietuvos herbe“, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Darbo grupė sutarė, kad Mažosios Lietuvos regionui priklausančių savivaldybių merai dar kartą kreiptųsi į Heraldikos komisiją.

„Mes paaiškinsime, kodėl nepritariame nepritarimui ir prašysime, kad būtų išdėstyti aiškesni argumentai, nes dabartiniai tikrai neįtikina. Jei dar kartą gausime atsakymą, kad mūsų briedžiui ragai, neatmetu galimybės kreiptis į teisines institucijas. Neleisime geležiniams vilkams papjauti mūsų briedžio“, – teigė V. Grubliauskas.

Mažosios Lietuvos regionui priklauso Klaipėdos miesto, Neringos, Pagėgių, Šilutės, Tauragės, Jurbarko ir Klaipėdos rajonų savivaldybės.

V. Grubliauskas svarstė, kad briedis Heraldikos komisijoje nesulaukia pritarimo todėl, kad herbą pasirinko pačios savivaldybės, o ne jis buvo nuleistas iš viršaus.

„Matyt, kažkam nepatinka, kad apačios priima sprendimus. Kas tai galėtų paneigti?“ – samprotavo Klaipėdos meras.

Jo teigimu, Mažoji Lietuva turi turėti savo herbą, nes ji dabar yra vienintelis regionas Lietuvoje, neturintis savo simbolikos.

„Kovosime ir žiūrėsime, ar geležiniai vilkai perkąs briedžiui gerklę, ar šis su savo ragais iškovos pergalę“, – vaizdingai kalbėjo V. Grubliauskas.

Mažosios Lietuvos herbo projektui turi pritarti Lietuvos heraldikos komisija, o vėliau jį patvirtinti šalies prezidentas.

7 Comments

  1. Pasiūlymas

    siūlau herbe pagaliau naudoti V.Grubliausko profilį. Neabejotinai turi semantinių panašumų į briedį ( laiko, dydžio ir naudos santykis) ir nėra tiesmukiškumo. Žmogus pagaliau bus pagerbtas ir dabar nebereikėtų terlioti senamiesčio sienų, o ateityje kalinėti lentelių. Niekas dar nežino kas ta Mažoji Lietuva, kodėl Lietuvos dvi ir kas jai užstatė ragus? Tuo pačiu bus gražiai išspręstas ir šis, dviejų metų konfliktas ir puikus suvenyras kelionėms į Briuselį. Tik nežinau ar vaizduoti su ragais ar be jų?

    Reply
  2. Robertas

    Šiaip tai briedis yra vienas iš kvailiausių gyvūnų, jei ne pats kvailiausias. Knyga, nors ir dideli nuopelnai raštijai, per daug jau kur naudojama. Apskritai, apie kurią M. Lietuvą eina kalba? Apie iki Nemuno, kaip dabar įvardijamas regionas, ar apie ir už Nemuno esančią teritoriją?

    Reply
    • gediminas

      Pasižiūrėk į save – briedis tikrai protingesnis

  3. Birutė

    Dėkui, gerb. merui už išsakytą nuomonę ir palaikymą. BRIEDIS IR TIK BRIEDIS…

    Reply
  4. dalia

    Briedis ir tik briedis!

    Herbas su briedžiu turi puikuotis Mažosios Lietuvos erdvėje.

    Reply
  5. Brigita

    Briedis ir tik briedis!

    Reply
  6. Stasys

    Šiuo klausimu Klaipėdos meras teisingai ir motyvuotai pakalbėjo. Be abejo, herbas su briedžiu turi puikuotis Mažosios Lietuvos erdvėje. Nesuprantamas tas komisijos užsispyrimas. Juk regionas to nori ir nesolidu purkštauti tai komisijai dėl to herbo. Briedis nuo senų senovės yra mūsų tautos pasididžiavimas ir džiaugsmas. Kodėl kažkas nori jį atiduoti vokiečiams ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Nematerialaus kultūros paveldo sąraše - ir Šiupinio šventė

Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade nuo šiol puikuosis ir Šiupinio šventė Mažojoje Lietuvoje. Tradicijos bylą rengė Klaipėdos etnokultūros centras, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This