Hakatone sugeneruota 11 produktų prototipų Lietuvos Karinėms jūrų pajėgoms

Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sekmadienį pasibaigusi tris dienas trukusi Lietuvos gynybos technologijų kūrybos stovykla DELTA NAVY Klaipėdoje pranoko organizatorių lūkesčius.

Organizatorių nuotr.

Per 48 valandas vykusį hakatoną Lietuvos kariuomenės Karinių Jūrų pajėgų štabo ir aprūpinimo laive „Jotvingis“ (N42) buvo sukurti tokie produktų  prototipai kaip lazerinės komunikacijos tarp laivų sistemos, dronų ir personalo bei jo resursų valdymo sistemos.

50 inovatorių iš Vilniaus, Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos universitetų ir kitų aukštųjų technologijų įmonių bei programavimo ir inžinerinių kompanijų susibūrė į 11 komandų. Kiekviena jų sugeneravo ir pateikė techninius sprendimus, prototipus ar net realiai veikiančius prietaisus, kurie galėtų būti potencialiai naudojami Lietuvos kariuomenės veikloje.

 „Inovatyvi krašto apsaugos sistema yra mūsų siekiamybė, todėl technologijų kūrybinės stovyklos yra puiki terpė, kurioje visuomenei galima pristatyti krašto apsaugos sistemoje kylančius iššūkius. Per tris dienas hakatone kilusių iššūkių sprendimo būdų ieškojo pusšimtis savo srities profesionalų, besidominčių gynybos technologijomis. Tikimės, kad šie dalyviai ir toliau domėsis ir kurs inovacijas gynybos srityje. Šiandieną džiaugiuosi matydamas, kad į iškeltus klausimus ir pastebėjimus hakatone dalyvavusios komandos reagavo realiu laiku savo prietaisus ir sistemas maksimaliai pritaikydami iškeltiems Karinių jūrų pajėgų poreikiams,“ – Krašto apsaugo ministerijos pranešime spaudai cituojamas Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos Tyrimų ir technologijų skyriaus vedėjas Laurynas Mockaitis.

Pagrindinė Krašto apsaugos ministerijos įsteigta 1 tūkst. eurų vertės premija atiteko komandai „VGTU-AGAI2“, kurie sukūrė unikalius sprendimus optinės komunikacijos sistemai, padedančiai keliems laivams bendrauti tarpusavyje, kuomet yra draudžiamas ar negalimas bendravimas radijo ryšiu.

Organizatorių nuotr.

Antra vieta ir 500 Eur prizas, įsteigtas Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkų klubo, atiteko komandai „VGTU AGAI1“ už sukurtą bepiločių orlaivių sistemą, skirtą paieškos ir gelbėjimo darbams jūroje atlikti.

Trečiosios vietos nugalėtojais tapo ir organizatorių įsteigtą 300 Eur prizą laimėjo „Dr.VUFF“ komanda, kurianti didelio nuotolio ir itin saugų lazerinės komunikacijos sprendimą. Specialųjį Vilniaus Gedimino technikos universiteto įsteigtą prizą, trijų mėnesio narystę Linkmenų fabrike laimėjo komanda „Leaneria“, kurianti personalo ir jo resursų valdymo sistemą.

„Hakatone dalyvusios komandos pasižymėjo ekspertiškumu, matome, kad daugelis jų tikrai turi potencialo komercializuoti savo produktus ir jie yra stiprūs varžytis su užsienio gamintojų kuriamais panašiais sprendimais. Nors hakatonui kuriami produktai itin specifiški ir sudėtingi dėl srities, kurioje jie bus taikomi, puikius rezultatus pademonstravo ne tik ilgametę patirtį turintys aukštųjų technologijų specialistai, bet jaunieji hakatono dalyviai, dar besimokantys mokyklose. Tai rodo, kad inovacijų tema Lietuvoje yra itin aktuali įvairaus amžiaus grupėse ir mūsų šalis turi daug potencialo tapti technologinių inovacijų kūrimo centru, – teigia VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinio vadovė Roberta Rudokienė.

DELTA NAVY hakatonas – tai jau antroji gynybos ir technologijų kūrybos stovykla, kuri buvo surengta Lietuvos kariuomenėje ir pirmosios tokios kūrybinės dirbtuvės Karinėse jūrų pajėgose. Organizuojant hakatonus siekiama gynybos pramonės skatinimo ir ekosistemų kūrimo.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=nEYwF6hO6ls&feature=youtu.be”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Atvirų duomenų hakatone pasiūlyti septyni produktai Klaipėdai

Savaitgalį uostamiestyje 48 valandas vykusiose kūrybinėse verslo dirbtuvėse „Hacker Games. Open Data”, naudojantis viešojo sektoriaus atvertais duomenimis, buvo sukurti septyni produktai.
2019-11-18
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Hakatone kurs inovatyvius sprendimus Karinėms jūrų pajėgoms

Jau šį penktadienį prasidės gynybos ir technologijų kūrybos stovykla (hakatonas) DELTA NAVY, kuri vyks Lietuvos kariuomenės karinėse jūrų pajėgose Klaipėdoje. ...
2019-10-22
Skaityti daugiau

Verslas

Atvirų duomenų hakatonas Klaipėdoje

Klaipėdoje pirmą kartą vyks kūrybinės verslo dirbtuvės „Hacker Games. Open Data”, skirtos atvirų duomenų naudojimo skatinimui. Lapkričio 15-17 dienomis technologijų ...
2019-10-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This