Paėmus vaiką iš šeimos, emocinio ryšio išsaugojimas tampa prioritetu

Mums rašo

Greta Bliutaitė, Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė
2019-10-28

Komentarų: 0

Mobilioji komanda pradeda intensyvų darbą su šeima jos gyvenamojoje vietoje kitą darbo dieną po to, kai nustatomas antrasis grėsmės vaikui lygis ir vaikas yra laikinai apgyvendinamas saugioje aplinkoje. Mobilioji komanda teikia intensyvią pagalbą šeimai, siekiant koreguoti šeimos narių elgesį ir sukurti saugią gyvenamąją aplinką vaikui, taip pat teikia rekomendacijas dėl tolimesnio darbo su šeima atvejo vadybininkui. Labai svarbu, kad po vaiko paėmimo iš šeimos, tėvai bendrautų su vaiku, neprarastų emocinio ryšio. Todėl mobilioji komanda skatina tėvus kuo skubiau kreiptis į globos centrą ir susitikti su vaiku.

„Kai vaikas yra paimamas iš šeimos, mobilioji komanda intensyviai dirba su tėvais ir motyvuoja juos susitikti su vaiku kuo dažniau, tarpininkaujant globos koordinatoriui. Tam, kad šeima neprarastų emocinio ryšio, labai svarbu, jog globos centras užtikrintų kuo dažnesnius tėvų susitikimus su vaiku. Džiaugiamės, kad globos centro psichologas kiekvienu atveju įvertina, kokios trukmės susitikimas tinkamiausias ryšiui palaikyti, kad nepakenktume geriausiems vaiko interesams“, – sako mobiliosios komandos vyriausioji specialistė Renata Bružienė.

Bendradarbiavimo ir tarpininkavimo klausimų aptarti į Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyrių mobiliosios komandos iniciatyva atvyko Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro direktorė bei darbo su globėjais (rūpintojais) ir įtėviais skyriaus globos koordinatoriai. Susitikimo metu akcentuota vaiko emocinės būsenos svarba, todėl nuspręsta, jog būtina įvertinti tėvų emocinę ir psichologinę būklę bei nustatyti pasimatymų su vaiku laiką.

Kaip teigia Klaipėdos miesto Šeimos ir vaiko gerovės centro globos koordinatoriai, svarbu yra ne tik susitikimų dažnis, bet ir jų kokybė. Įprastai tėvai susitinka su vaiku vieną kartą per savaitę, susitikimas trunka nuo 1 val. iki 4 val. Globos koordinatoriai aktyviai kontaktuoja su tėvais dėl susitikimų su vaikais, derina jų laiką, kartu dalyvauja susitikimuose.

Pirmiausia, susitikimui būna skiriama viena valanda ir stebima, kokie tėvai ateina į susitikimus, kaip bendrauja su vaikais, kaip tėvai elgiasi, kaip reaguoja vaikai. Esant poreikiui, Klaipėdos miesto Šeimos ir vaiko gerovės centras į susitikimus kviečia psichologą, kuris sprendžia, ar susitikimai nedaro dar didesnės žalos vaikui, nei jau yra padaryta. Taip elgiamasi todėl, nes būna atvejų, kad vaikas paniškai bijo susitikti su tėvais ar visai to nenori.

Susitikimo metu globos koordinatoriams kilo klausimas, kiek kartų, mobiliosios komandos nuomone, tėvai turėtų matytis su vaiku, kai jis būna pas budinčius globotojus. Pasak mobiliosios komandos psichologės Kristinos Lekavičiūtės, siekiant neprarasti emocinio ryšio su vaiku, susitikimai su tėvais turėtų būti dažnesni nei kartas per savaitę. „Tėvų susitikimai su vaikais, paėmus vaiką iš šeimos, turėtų būti organizuojami atsižvelgiant į vaiko amžių. Jei vaikas mažesnio amžiaus, susitikimai turėtų vykti bent 2-3 kartus per savaitę ir trukti ilgiau nei vieną valandą. Jeigu vaikas vyresnis, rengiant susitikimą, reikėtų atsižvelgti į jo poreikius, ar vaikas nori matytis su tėvais“ , – kalbėjo K. Lekavičiūtė.

Tokio pobūdžio susitikimas jau įvyko su Klaipėdos rajono globos centro koordinatoriais bei numatomas su Šilutės socialinių paslaugų centro darbuotojais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Kokias klaidas dažniausiai daro besiskiriantys tėvai?

Žinia apie skyrybas visiems šeimos nariams yra iššūkis. Skyrybos susijusios su didesne fizinės ir emocinės sveikatos sutrikimų rizika bei išaugusia ...
2021-09-22
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kaip kalbėtis su vaiku apie jam artimo žmogaus savižudybę?

Nors Lietuvoje savižudybių skaičius kasmet po truputį mažėja, palyginti su kitomis Europos šalimis, mūsų šalyje jis išlieka didžiausias. Netikėtai netekus ...
2021-04-06
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Psichologės patarimai dėl patyčių elektroninėje erdvėje

Pasaulio sveikatos organizacijos 2017–2018 duomenimis, patyčias elektroninėje erdvėje Lietuvoje patyrė 25 proc. berniukų ir 19 proc. mergaičių. Pasak specialistų, tikėtina, ...
2021-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This