Klaipėdos universitetui padovanojo neįprastą kolekciją

Švietimas

Artūras Maslak, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2019-10-29

Komentarų: 0

Prof. dr. Volker Wittpahl iš Vokietijos Klaipėdos universitetui padovanojo II pasaulinio karo propagandinių skrajučių kolekciją. Profesorius pasirinko būtent Klaipėdą, nes palaiko gerus ryšius su miesto universitetu, o, be to, tokių dokumentų Lietuvos archyvuose greičiausiai nėra, kai Vokietijoje jų yra išlikę nemažai.

Artūro Maslak nuotr.

Nacistinės Vokietijos propagandinė medžiaga buvo leidžiama angliškai ir nukreipta į kareivius dažnai su potekste, kad jie nebedalyvautų kare.

Pavyzdžiui, vienoje skrajučių parašyta: „Vyriškiai mėgsta blondines, tačiau blondinės mėgsta sveikus vyrus, ne luošius. Ar esi įsitikinęs, kad tu būsi tas laimingasis? Būtent taip galvojo dešimtys tūkstančių sužalotųjų ir suluošintųjų, kol į juos nepataikė“.

Tuo tarpu Sąjungininkų skrajutėse buvo labai įvairi medžiaga, pateikiama vokiškai. Pradedant žiniomis apie įvykius fronte, baigiant informacija apie tai, kaip apsisaugoti nuo bombardavimo, kaip ir kur trauktis, kad nežūtum. Taip pat buvo platinami savotiški leidimai – skrajutės, kurios reiškė garantiją, kad jeigu pasiduosi Sąjungininkams, nebūsi sulaikytas ar sušaudytas.

Klaipėdos universiteto prof. dr. Vygantas Vareikis sako, kad Vokietijoje tokių skrajučių išlikę daug, tačiau Lietuvoje neturime nieko panašaus.

Artūro Maslak nuotr.

„Ši kolekcija brangi kaip materialinis elementas ir kaip realus dokumentas, menantis, kaip propaganda buvo vykdoma karo metu. Tų lapelių buvo milijonai. Rytų fronte taip pat pasiduoti buvo raginami Sovietų Sąjungos kariai, tačiau pas mus tokių fizinių istorijos liudijimų neišliko“,– kolekcijos svarbą įvertino V. Vareikis.

Kolekciją dovanojantis profesorius iš Vokietijos sako, kad šios skrajutės svarbios, nes jos liudija istoriją ir kaip propaganda veikė karo metais. Anot jo, dovanotieji dokumentai turėtų būti įdomūs ir naudingi vietos mokslininkams, ypač tiriantiems karybos istoriją Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institute.

Vokietijos įmonės VDI/VDE Inovacijų ir technologijų instituto vadovas V. Wittpahl šią kolekciją gavo padedamas savo dėdės, kuris jas surinko dirbdamas prie bombų nukenksminimo Vokietijos Šiaurės Reino ir Vestfalijos regione. Dėdė jam dar jaunam dovanojo šias skrajutes, stengdamasis motyvuoti sūnėną siekti savo svajonių ir tapti istoriku bei archeologu.

Vokietijos ir Sąjungininkų aljanso propagandinės skrajutės buvo platinamos sukišant jas į bombų kiaurymes, o nuo smarkaus vėjo krentant bombai skrajutės dažniausiai išsibarstydavo po apylinkes.

„Įsivaizduokite, guli sužeistas po sprogimo ir dar krenta demoralizuojantys popieriukai, raginantys pasiduoti“, – pavyzdį, kodėl tokios frazės paveikdavo karius, pateikė profesorius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This