Vytautai pagerbė išėjusiuosius

Mums rašo

Dana Lukauskienė
2019-10-29

Komentarų: 0

Gausus Klaipėdos Vytautų klubo narių būrys lankė ir atminimo žvakele pagerbė išėjusiuosius Vytautus – tuos, kurie ilsisi Lėbartų kapinėse.

Pagerbti Anapilin iškeliavusius Vytautus nesutrukdė net žvarbus vėjas, dulksna. Bėga metai, mažėja Vytautų gretos, tačiau tie, kurie likę, nepamiršta savo bendražygių. Žvakelės uždegimas ant buvusio  kolegos kapo – tai puiki proga apmąstyti buvimo šioje žemėje prasmę ir paprašyti visiems Dievo palaimos. Amžinosios vertybės, jų puoselėjimas neįmanomas be žmonių bendrystės, buvimo kartu.

Klaipėdos Vytautai savo veikla, prasmingomis iniciatyvomis gražiai įsijungė į Klaipėdos miesto visuomeninį gyvenimą. Juos vienija bendri tikslai. Diskusijos, domėjimasis krašto istorija, kultūra, ieškojimas pilietiškumo apraiškų, gebėjimas nelikti nuošaly esminių istorinių įvykių akivaizdoje, gerbti tautos praeitį, jos kultūrą, skleisti sukauptas žinias, dalintis jomis – visa tai mus padaro tikraisiais žmonėmis. Kapų lankymas padeda atminti tuos, kurių jau nebėra šalia, apmąstyti žmogaus kelionę šioje žemėje, jos laikinumą, kuriame gausu visko – ir kančios, ir džiaugsmo, ir vargų, ir rūpesčių. Atminimo malda, žvakės šildanti liepsna, priartina mus prie nematomos, anapusinės tikrovės paslapčių. Visos nesėkmės, kančios, nesmagios būsenos praeina, o mirtis – tai jokiu būdu ne pabaiga. Tai tik perėjimas į kitą – nepaprastą, anapusinę tikrovę.

Klaipėdos Vytautai aplankė Vytauto Šliogerio – gerai žinomo klaipėdiečio architekto kapą. V. Šliogeris darbavosi tiriant ir puoselėjant Klaipėdos, Mažosios Lietuvos, Neringos kultūrinį paveldą, prikėlė naujam gyvenimui šio krašto architektūros paminklus. Jis sukosi Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės gretose.

2020 metų vasario 19 dieną bus minimos ilgamečio Klaipėdos Vytautų klubo pirmininko Vytauto Blūšiaus netekties metinės. Aktyvus visuomenininkas, išugdęs būrį chorvedžių, parašęs nemaža straipsnių ir chorų koncertų recenzijų, parengęs ir išleidęs mokslinių metodinių darbų ir mokymo priemonių, ilgam išliks jo bendražygių atmintyje. Viena svarbiausių Vytauto Blūšiaus kūrybos sričių – kompozitoriaus veikla. Tai liudija daugelio lietuvių sąmonėje įsitvirtinusios nuoširdžios ir mielos Maestro dainos, tapusios mūsų savasties reiškėjomis. O daina „Auki berželi“ – tai it kompozitoriaus vizitinė kortelė, kurią atpažįsta visa Lietuva, ir net didelė dalis lietuvių išeivių Amerikoje bei kitur.

Dabartinis Vytautų klubo pirmininkas – Vytautas Alenskas tarė žodį visiems susirinkusiesiems. Jis akcentavo, kad už kiekvieno žmogaus gyvenimo slepiasi didžiulė patirtis, o V. Blūšius buvo vienas iš Vytautų klubo įkūrėjų, antrasis jo pirmininkas, būręs Vytautus bendrai veiklai net dvi kadencijas.

Klaipėdos Vytautų klubo nariai lankė ir Karinių jūrų pajėgų veterano, atsargos komandoro Vytauto Sirevičiaus kapą. V. Sirevičius prisidėjo prie Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų atkūrimo dirbdamas dar 1991 m. Krašto apsaugos ministerijos suburtoje karinio laivyno atkūrimo klausimams nagrinėti Ekspertų taryboje. Vėliau, jau 1992 m. atsikūrus Karinėms jūrų pajėgoms iki 1995 m. tarnavo, vykdydamas Personalo viršininko pareigas.

Nepaisant stipraus vėjo, dulksnos, buvo aplankyti ir kitų Vytautų kapai.

Klaipėdos Vytautai kartu su dabartiniu šio klubo pirmininku V. Alensku prisiminė visų savo bendražygių svarbiausius veiklos faktus, jų nuopelnus. Dalindamiesi prisiminimais klubo nariai tarsi vėl susitiko su draugais. Jie apmąstė didžiulę Dievo dovaną – žmogaus gyvenimo kelionę, kuria mes visi einame, gyvendami, dirbdami, įsiliedami į visuomenines organizacijas ir taip ieškodami gilesnės dvasinės prasmės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Architektas, atnešęs į Kretingą dalelę Krokuvos

Kad 1619 m. pastatyta Kretingos katalikų bažnyčia šiandien yra trinavė, kurioje gali sutilpti ne tik parapijiečiai, bet ir visi norintieji, ...
2023-11-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieška: rengs dar vieną galimybių studiją (atnaujinta)

Panašu, jog buvęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo teisus, prieš metus teigęs, jog klaipėdiečių palaikų laidojimui skirtos naujos vietos ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Miestas

Asfaltuos Lėbartų kapinių takus

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais išasfaltuoti Lėbartų kapinių, Klaipėdos rajone, takelius. Šiems darbams numatoma skirti apie 40 tūkstančių eurų.  ...
2023-08-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This