Senajam turgui – nauja viltis atgimti

Miestas, Svarbu

Klaipėdos senamiesčio įvaizdį jau ne vienerius metus gadinantis Senasis turgus sulaukė dar vienos progos pasikeisti. Savivaldybė jau beveik baigė derybas su bendrove „Tilžės turgus“, kuri yra pasiryžusi investuoti į įmonę „Senasis turgus“. Tikimasi, jog tai paskatins turgavietės pokyčius ir atgimimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Praėjusios kadencijos miesto taryba nusprendė, jog reikia surasti investuotojų Klaipėdos savivaldybės valdomai bendrovei „Senasis turgus“. Todėl buvo paskelbtos investuotojų paieškos. Ieškota, kas sutiks investuoti daugiau nei 1,66 mln. eurų ir už tai gaus 49 proc. „Senojo turgaus“ akcijų. Investuota suma bus didinamas bendrovės įstatinis kapitalas, gautos lėšos investuotos į halės rekonstrukciją.

Investuotojų pasiūlymų savivaldybė laukė iki birželio pabaigos. Susidomėjimas buvo minimalus – pasiūlymą pateikė tik bendrovė „Tilžės turgus“. Tačiau savivaldybė, nors ir sulaukė tik vieno pasiūlymo, su ja pateikusia bendrove pradėjo derybas.

„Investuotojai parengė akcininkų sutarties projektą, kuriame atspindėti jų norai. Jį aptarėme ir susitarėme, kad dabar mes parengsime atnaujintą akcininkų sutarties projektą. Jį rengia nepriklausomi savivaldybės pasamdyti teisininkai, laimėję paslaugos teikimo konkursą. Šiomis dienomis iš jų turime gauti atnaujintą akcininkų sutarties projektą, jį pateiksime investuotojams. Kai galutinai suderėsime sąlygas, tą sutarties projektą pateiksime miesto tarybai, nes ji turi tvirtinti tokius dokumentus. Mes stengsimės tai padaryti dar šiais metais, bet nenoriu prognozuoti, ar tai pavyks“, – kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

„Tilžės turgaus“ atstovai išreiškė savo pageidavimus dėl tolimesnio bendrovės „Senasis turgus“ valdymo, sprendimų priėmimo, vadovo parinkimo, tolimesnio investavimo į įmonę, veiklos plėtimo. Visa tai atsispindės ir akcininkų sutartyje.

„Investuotojai tikrai pasirengę investuoti į halės rekonstrukciją, bet jų vizija yra gerokai platesnė. Ji apima visą turgavietės teritoriją, jos vientisą išvystymą, pritaikymą ir pardavėjams, ir pirkėjams. Matome, kad investuotojai pasirengę išties dideliems darbams“, – teigė E. Simokaitis.

Bendrovė „Senasis turgus“ pastaruoju metu dirba pelningai, tačiau pelnas siekia vos kelis tūkstančius eurų per metus. „Suprantama, kad investuotojai skaičiuoja, kaip atsipirks jų investicija. Kone vienintelis atsipirkimo būdas yra dividendai. Investuotojas tikrai pasiskaičiavo, kaip susigrąžins investicijas, juk niekas šiaip sau neatiduos 1,6 mln. eurų. Manome, kad bus naujas valdymas, nauja patirtis, be to, ir halės rekonstrukcija, todėl „Senasis turgus“ turėtų dirbti kur kas pelningiau“, – aiškino Turto skyriaus vedėjas.

Nors savivaldybei liks 51 proc. „Senojo turgaus“ akcijų, E. Simokaitis tikino, jog turgavietės veikla nėra savivaldos funkcija, todėl savivaldybė tikrai netrukdys investuotojui gerinti ir turgavietės, ir įmonės veiklą.

„Mes investuotojo ieškojome ne tik dėl lėšų halės remontui, bet norėjome rasti partnerį, kuris turi žinių, patirties, idėjų, matymą, į ką turgavietė gali pavirsti, kokių naujų veiklų turėtų atsirasti. Savivaldybėje tikrai nėra darbuotojų, kurie žinotų, kaip ta turgaus veikla užsiimti. Todėl ir tikimės, kad atsirado investuotojas, kuris žino, kaip turgavietę padaryti patrauklią, kaip ją išplėsti, kaip padidinti žmonių srautus. Juk daug metų diskutuojama, kaip Senąjį turgų atgaivinti. Tikimės, kad atsirado investuotojas, kuris padės tai padaryti, juk jis realiai turi patirties. Tai, kad savivaldybei lieka 51 proc. akcijų, yra saugiklis, bet tikrai netrukdysime geroms idėjoms“, – pabrėžė E. Simokaitis.

10 Comments

  1. Sena tema - naujai

    „Tilžės turgaus“ , uab akcininkai valdo prekyvietę tiesiogiai jau 10 metų – didžioji dalis teritorijos įrengta dar valdant savivaldybei ir nepasikeitė. Dar daugiau, pažeidimų paketas padidėjo – priešgaisrinės, higienos ir kiti reikalavimai nepaisomi. Pirma – patikėti valdyti, nors dalinai tai kompanijai „Senasis turgus” – šiais laikais, būtų žingsnis 20 metų atgal – seni galimi korupciniai susitarimai su savivaldybe ir kontroliuojančiomis institucijomis – išliko. Antra -„Tilžės turgaus“ verslas – prekybos vietų nuoma neperspektyvus, o kitkam akcininkai neturi „fantazijos” – čia kukliai pasakyta :). Šiandien Klaipėdos m. savivaldybės taryboje nemažai rimtų verslo žmonių – būkite atsakingi vertindami šio projekto ateitį – pirmos vizijos „Senasis turgus” tikrai vertos dėmesio ir kito mentaliteto investitorių.

    Reply
  2. Patirtis

    Praeitą savaitgalį teko pasivaikščioti po Rygos centrinį turgų. Šešios didžiulės halės (viena iš jų remonte), aplink teritorijoje prekybos pavėsinės maistininkams ir nameliai skuduriniams. Mastelis įspūdingas, tačiau vaizdelis nekoks. Jei halėse dar tvarka matoma, tai lauke bardakėlis. Kainos tikrai ne mažesnės nei prekybcentriuose, bet žmonių pilna. Patkingo praktiškai nėra. Kaina už stovėjimą minimum 2€, už pusantros valandos – 5€. Toks jausmas, kad veiksmo dinamika tokia didelė, jog nėra kada tvarką daryt. Plika akimi matosi, kad ir ten problemų su turgaus veikla netrūksta. Taip kad, jei Klaipėdai šį senamiesčio šašą pavyks sutvarkyti, bus didelis pasiekimas.

    Reply
  3. Neliks gerų produktų iš smulkių ūkių ??

    Tai kokiam konsesininkui atiduos! Ir atia kaimiški produktai. Bus prekybcentrio cheminiai produktai urmu su pardavėjomis. Fu šlykštynės, uždės mokesčius iš kaimo gerų produktų atvežantiems, kad urminiui su savo chemija konkurencijos nebūtų. Atstatydinimo mechanizmo nėra, paleidus visus sprendėjus būtų tvarka.

    Reply
    • Arnoldas

      Senajame turguje?mažai kaimiečių?ten tik perpardavinėtojai?ypač kiaušinių??perka iš paukštyno be antspaudų ir perparduoda,kaip kaimiškus…..deklaruoja iki 50 vištų,o kiaušinių ant stalo pasideda,lyg turėdami 1000 vištų

  4. Afera

    , arba baisi nekompetencija, arba kažkas labai nutylima. Keista savivaldybės pozicija atiduoti už akcijas halę. Ne turgavietės komplekso su sklypu, infrastruktūra, klientais, potencialu? Nes turgus tai ne tik halė. Tai kokios tos Tilžės turgaus mintys ir vizijos ? Kodėl jos neviešinamos ir kodėl pati savivaldybė jų nedaro ir nerodo, kas būtų logiškiausia? Ar nesibaigs tai netyčia pusę turgaus aikštės užstatymu „amatų nameliais” (kotedžais) pardavimui, o visa kita kaip dievas duos nes dabar nežinom. Manau viskas nuo antro galo ir paskubomis. Kalba tik apie 1.66 mln. ir apie akcijas ir halę. Miestiečiams, senamiesčiui reikia gyvos ir jaukios turgavietės, bet ne būdo atsikratyti hale. Kokios tam reikalingos investicijos – 2, 3, 10 ar 20 mln? – nežinia. Kokia ji turėtų būti? Miesto taryba, miestiečiai turėtų pamatyti visą turgaus komplekso sutvarkymo įdėja, maketus, verslas turi matyti kompensacines finansines galimybes ir priemones, skaičius ir tada ieškoti geriausio investitoriaus, partnerio. Dabar „Tilžės turgus” „įmes” 1.66mln. per savo įmones atliks statybos rangą ir susigražins investicijų dalį, apturės pusdykiai sau susitvarkytą Halę ir kas toliau? Tik taip padarius jau teks dviem ( ar N?) bendrasavininkams viską derintis ir bus visada vienas, kuriam kažkas nepatinka. Problemos ir skandalai užprogramuoti, o TURGAUS senamiestyje kaip nėra dabar taip ir toliau nebus. Tai kam visa tai mums? Kodėl Paryžiaus Komūnos gatvėje investicinis sporto kompleksas stabdomas nes buvo tik vienas pasiūlymas, o čia vienas , bet tinka?

    Reply
    • Anonimas

      Kazka jus maisote, jokios hales niekas niekam neatiduoda.

    • ezys

      Jus manote, kad 2+2 yra 5 ir del to piktinates 😉

    • Karolis

      Komentaras geras. Jis tik parodo, kad savivaldybei nusispiauti į miestiečius, jų nuomonę, kokį norėtų matyti turgų. Tuo labiau, kad turgų valdo grupuotė, kuri diktuoja kainas, o tai reiškia savo pelną

  5. Jonas

    Džiugu, kad liks turgavietė, o ne atsiras naujas Lidl’as ar Maxima jos vietoje. Buvo kalbų, kad Akropolio valdytojai dairėsi į šį objektą.

    Reply
    • ezys

      net jei tai ir butu tiesa, tai parduodama tik 49% akciju, o savivaldybe nori kad cia butu turgus, tai turgus ir bus 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This