„Baltos lėkštės“ – jauki vieta šeimos pietums ar draugų vakarienei

Nuomonės

Greta Gumuliauskytė, meniu.lt
2019-11-06

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Genealiai paprasti restoranų ir kavinukių pavadinimai man visuomet atrodė labai žavūs. Dažnai jie įvardija reiškinius arba daiktus, su kuriais susiduriame kasdienybėje, tačiau pasąmonėje juos vadiname tiesiog „savaime suprantamais dalykais“. Vienas tokių vardų – „Baltos lėkštės“ Klaipėdoje.

Akivaizdu, juk baltos lėkštės bene kiekvieno iš mūsų kasdieninis virtuvės atributas. Tačiau ar tokiu pat kasdienybės elementu norėtųsi laikyti ir šį restoraną, keliavau išsiaiškinti vieną gražią sekmadienio popietę.

„Baltas lėkštes“ anksčiau teko lankyti keletą kartų, tačiau tik visai neseniai šis restoranas atnaujino savo meniu, valgiaraštyje vietos palikdamas krosnyje keptoms picoms, naminiams makaronams, keletui desertų ir užkandžių bei vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams.

Pietauti atvykome gerokai po vidurdienio, kai restorane baigiančių valgyti žmonių buvo ganėtinai daug. Visus staliukus aptarnavusi padavėja atsiprašė, jog valgiaraščių keletą minučių teko palaukti. Tačiau mes tuo nė kiek nesipiktinome, atvirkščiai – pasinaudoję laisvomis minutėmis, atidžiau panagrinėjome „Baltų lėkščių“ interjerą.

Jis man pasirodė išties jaukus, primenantis namų virtuvę su valgomuoju. Aplinkoje vyraujantys spalvų tonai – ramūs ir neerzinantys žvilgsnio. Taip pat lengva pastebėti, jog šioje erdvėje vyrauja Klaipėdos restoranams būdingas panašių baldų ir interjero detalių stilius. O apibendrinus, tai – jauki, optimalaus dydžio erdvė, kurioje malonu būti.

Peržvelgę meniu užkandžiui užsisakėme keptą „Camembert“ sūrį su aštriais riešutais ir burokėlių džemu. Akį taip pat traukė trijų rūšių „bruschetta“, kepta duona su mocarela ir „Čederio“ sūriu (veganamas – pasirinktinai su veganišku sūriu) bei restorano svečių akivaizdžiai pamėgti šaltibarščiai.

Iš pagrindinių patiekalų išsirinkome naminius rankų darbo makaronus „tagliatelle“ su baziliku, pomidorų padažu, sicilietišku pesto, parmezano bei „stracciatella“ sūriu.

Taip pat „Baltos lėkštės“ siūlo tokius makaronų patiekalus kaip pasta su krevetėmis, naminiai koldūnai (kasdien gardinti vis kitokiu įdaru), avienos „gnocchi“ ir kiaulienos kukuliai su naminiais rankų darbo makaronais „pappardelle“.

Picų sąrašas dar ilgesnis, jame susitinka klasikinės picos – „Margherita“, „Pepperoni“ ir „Prosciutto“ bei originalesni variantai – pica, gardinta smidrais su kiaušiniu ir šonine, pica su veganišku sūriu bei griliuje keptu baklažanu, pica su barbekiu padažu ir griliuje kepta vištiena ir pica su „Nduja“ kiaulienos kukuliais. Mes sekmadienio popietę apsistojome ties klasikine „Prosciutto“.

Dar užsisakėme naminio citrinų ir granatų limonado.

Netrukus padavėja ant stalo patiekė naminės duonos ir puraus, prieskoniais gardinto sviesto. Ir duona, ir sviestas man labai patiko – ne tik puria tekstūra, bet ir maloniu skoniu. Gardus buvo ir lengvai putojantis namų gamybos limonadas.

Užkandžiaudami pastebėjome, jog restorano salė gerokai ištuštėjo, tad gėrimų ir pirmojo užsisakyto patiekalo sulaukėme ganėtinai greitai.

Pirmiausia, noriu pastebėti, jog „Baltų lėkščių“ patiekalai dažnu atveju patiekiami visai ne baltose lėkštėse. Toks šio restorano žaidimas man atrodo visai smagus: slapčia tikiesi, jog nesunkiai įminei tokio restorano pavadinimo mįslę, tačiau vėliau sužinai, jog ne viskas taip elementaru ir paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Taigi, keptas „Camembert“ sūris atkeliavo dar karštoje tamsioje keptuvėje. Labai mėgstu keptus sūrius, todėl nekantravau sužinoti, ar šis variantas mane kuo nors nustebins. Sūris buvo patiektas kartu su plona, picos pagrindą primenančia duonele bei burokėlių džemu. Nurijusi pirmąjį kąsnį supratau, kad šioje kombinacijoje pasigedau… saldumo pojūčio. Burokėlių džemas buvo sūraus, o ne saldaus skonio, tad karstelėjusio sūrio, neutralios duonos ir sūraus burokėlių užtepo kombinacijoje neatradau tobulo skonių balanso. Vis dėlto, riešutų ir sūrio derinys buvo gardus.

Visos užkandžio porcijos suvalgyti nepajėgėme, tad jį pastūmėję į šalį, laukėme picos ir makaronų. Džiaugiuosi, jog padavėja mūsų neskubino ir iškart visų užsisakytų patiekalų ant stalo nesunešė (tai daugelyje restoranų vis dar neretai pasitaikanti problema), todėl maistą ragauti galėjome palengva.

Testuoti pagrindinius patiekalus pradėjome nuo picos – iš pažiūros ji buvo gana blyškios spalvos, tačiau turtinga šviežių, kone blizgančių ingredientų. Prie picos patiekiamas ir specialus jos pjaustymo įrankis. Paragavusi pirmąjį kąsnį šio itališko valgio, likau maloniai nustebinta.

Nors ir blyškus, tačiau purus picos padas buvo labai gardus, blizgus „Prosciutto“ kumpis tirpo burnoje, picos skonį dar labiau pagerino šviežias bazilikas, o šio patiekalo žvaigžde karūnuočiau švelnųjį „Stracciatella“ sūrį. Tiesa, pastarojo ingrediento pasigedau mūsų užsisakytuose makaronuose. Idėja visus ingredientus paversti makaronų padažu ganėtinai saugi, tačiau manau, jog žvilgantys ir ant makaronų tirpte tirpstantys „Stracciatellos“ kamuolėliai būtų palikę kur kas didesnį įspūdį. Šiuo atveju galiu pagirti tvirtus ir skoningus naminius makaronus, tačiau šį skonių derinį dar siūlyčiau patobulinti.

Apibendrinus sekmadienio pietus „Baltose lėkštėse“, restoraną palikome tikrai ne alkani. Ir nors tokius itališkus valgius skanauti kasdien būtų kiek pavojinga, tai maloni ir jauki vieta itališkiems šeimos pietums ar neįpareigojančiai draugų vakarienei mieste.

ĮVERTINIMAS

Sąskaita: keptas „Camembert“ sūris – 4,95€, pica „Prosciutto“ – 9,95€, pasta „Napoli” – 7,45€, namų limonadas – 2,50€, gazuotas vanduo (330ml.) – 1,50€.  Iš viso: 26,35€

Aptarnavimas: 5/5 Restorane „Baltose lėkštės“ dirbanti padavėja buvo labai maloni ir paslaugi. Atsižvelgiant į restorane esančių aptarnaujamų žmonių kiekį, merginos darbą vertinu išties gerai.

Interjeras: 5/5 Jaukus, malonus, nepretenzingas.

Meniu: 4/5 „Baltose lėkštės“ patiks sotaus itališko maisto mylėtojams. Valgiaraštyje pasigedau salotų ir sriubos, tačiau apibendrinus, šio restorano meniu išgrynintas ir aiškus. 

Bendras vertinimas: 4,6/5

meniu.lt nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”109629,109625,109627,109630,109624,109635″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Nuomonės

„Pepper Grey“ - rimtų mėsos patiekalų ir Rytų virtuvės mėgėjams

Sužinojusi apie Klaipėdoje veikiantį, armėniškos - Viduržemio jūros regiono virtuvės patiekalais garsėjantį restoraną „Pepper Grey“, pamaniau, jog galbūt ši vieta leistų pažinti, o gal net - įsimylėti iki šiol nepažintą Rytų skonį?
2020-03-01
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Nuomonės

„Caca“ - dėmesio vertas uostamiesčio restoranas

Išgirdusi naujos, nuo Klaipėdos centro gerokai nutolusios vietos pavadinimą „Caca“, galvoje susikūriau kontrastingą paveikslą.
2020-02-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Nuomonės

„A casa mia“: po vakarienės jautiesi laimingas

Ar kada nors susimąstėte, kaip puiku būtų nors akies krašteliu žvilgtelėti ar net pačiam atsidurti svetingumu garsėjančių italų namuose, kai jie vakarieniauja?
2020-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This