Investuotojai sako įtikinę klaipėdiečius, kad jų gamykla nesmirdės

Svarbu, Verslas

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) gamyklą norinti statyti ispaniško kapitalo įmonė įveikė beveik visas biurokratines kliūtis. Anot projektuotojų, pietinės miesto dalies gyventojus pavyko įtikinti, kad naujas objektas jokių kvapų neskleis, todėl liko tik paskutinis žingsnis iki statybų – gauti tai leidžiantį dokumentą.

Panevėžio statybos tresto vizualizacija

Antradienio vakarą buvo surengtas jau trečiasis poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaitos dėl gyvulinės kilmės baltymų (proteino) ir riebalų gamyklos statybos ir eksploatacijos viešas svarstymas. Jame dalyvavo tik „Atviros Klaipėdos“ žurnalistė, pristatymas nesudomino nė vieno gyventojo.

„Gyventojams ši ataskaita buvo pristatyta jau du kartus, šis – trečiasis. Iš pradžių pagrindinis klausimas buvo kvapai, nes ši problema labai aktuali pietinės miesto dalies gyventojams. Tačiau ir dabar galiu patikinti, kad iš naujos gamyklos jokie kvapai nesklis. Gyventojams tai pavyko įrodyti, todėl jie klausimų nebekelia“, – teigė poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaitą rengusios bendrovės „Pajūrio planai“ direktorius Endrius Rolandas Aušra.

Ši ataskaita iš esmės rengta todėl, kad siekta sumažinti gamyklos sanitarinę zoną. Teisės aktai reikalauja, kad ji būtų 500 metrų, tačiau nuo kitų metų reikalavimai mažinami ir ji turi siekti 100 metrų.

„Esmė ta, kad gamyklos sanitarinė zona neišlenda iš LEZ sanitarinės zonos, todėl poveikio visuomenės sveikatai nėra. Klausimas buvo tik dėl greta esančių įmonių. Anksčiau šią gamyklą norėta statyti Verslo gatvėje, tačiau į sanitarinę zoną galėjo patekti „Philip Morris“, todėl statyboms pasirinkta nauja vieta Pramonės gatvėje“, – aiškino E. R. Aušra.

Ispanijos kapitalo bendrovė „Capella Baltica“ LEZ teritorijoje statys ir eksploatuos gyvulinės kilmės baltymų (proteino) ir riebalų gamybos įmonę. Technologinio proceso metu iš šaldytos gyvulinės kilmės žaliavos – kiaulių odos ekstrahavimo būdu bus išgaunamas pagrindinis produktas – baltymai bei antrinis produktas – riebalai.

„Capella Baltica“ ketina investuoti apie 13 mln. eurų, naujoje gamykloje turėtų būti įdarbinta iki 40-ies inžinierių, biochemikų ir kitų specialistų.

E. R. Aušra teigė, jog žaliava – šaldytos kiaulių odos į gamyklą bus atvežama jūriniuose konteineriuose. Per metus į gamyklą numatoma atvežti apie 20 tūkst. tonų žaliavos.

Gamykloje planuojama taikyti DME (dimetileteriu) grįstą baltymų išgavimo technologiją, kuri buvo sukurta Nyderlandų milžinės „Akzo Nobel“ ir 2012 m. yra gavusi tvarios atsakomybės apdovanojimą iš Europos chemijos pramonės tarybos. DME naudojimą gyvūninių baltyminių produktų, iš kurių pašalinti riebalai, gamybai yra patvirtinusi ES savo direktyvoje.

Teigiama, jog gamykla dirbtų beveik be atliekų. Pirminis produktas – baltymų milteliai (proteinas) būtų parduodamas maisto apdirbimo ir kosmetikos kompanijoms, o riebalai veikiausiai bus eksportuojami į užsienį ir naudojami biokuro gamyboje.

Pats gamybos procesas, kai iš kiaulių odų išgaunami baltymai ir riebalai, esą yra uždaro ciklo ir vienintelė į aplinką grįšianti medžiaga būtų vanduo iš gyvūninės žaliavos. Kadangi gamybos procesas uždaro ciklo, visi kvapai jame esą ir liks, o visi pirminiai ir antriniai produktai būtų sandėliuojami hermetiškuose konteineriuose.

„Bus tobulai. Ispanijoje labai įprasta odas perdirbti net savo namų kieme. Aišku, tada naudojamos kitos technologijos, gal yra ir šiek tiek kvapo. Nė viena medžiaga, kuri bus naudojama naujoje gamykloje, kvapo neturi. Logiškai mąstant, kvapas gali būti tik nuo kiaulių odų, jei jos netinkamai laikomos. Tada gali pasklisti sugedusios mėsos kvapas. Tačiau tai reikštų netvarką, nes taip būti negali“, – tvirtino E. R. Aušra.

Jo teigimu, Panevėžio statybos trestas jau parengė gamyklos techninį projektą, reikia tik gauti statybos leidimą. Tačiau norint jį gauti, turi būti patvirtinta poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaita. Paskutinį parašą turi padėti Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

„Šiai ataskaitai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras jau savotiškai pritarė. Ataskaitą jau buvau pateikęs, jai pastabų nebuvo, tačiau ji nepatvirtinta, nes netinkamai organizavau viešo svarstymo procedūrą. Todėl ji ir kartojama, kad ataskaita galiausiai būtų patvirtinta“, – teigė E. R. Aušra.

Jo nuomone, gamykla bus pastatyta ir pradės veikti kitų metų pabaigoje.

Vienintelis bendrovės „Capella Baltica“ akcininkas yra Malagoje (Ispanija) gyvenantis Evgeny Strazding Zolotov. Jis yra ir bendrovės vadovas.

10 Comments

  1. Anonimas

    Evgeny Strazding Zolotov- Rossija, Maskva

    Reply
  2. ...

    Tai jo – mano mama laiko namie tokį seną totorišką koržiką, tai jis irgi tvirtai įsitikinęs, kad yra natūraliai aromatingas ir net neapsiprausia, nors bute vanduo yra…

    Reply
  3. Smarvė

    40 darbo vietų. Liūdna.

    Reply
  4. Ar jau virstame

    atliekų savartynu ?

    Reply
  5. Mindaugas (husky)

    Gerbiamieji,rašykite straipsnius,vadovaujantis logika! Gamykla per metus priims 20 t. atliekų,bet juk tai,viena nepilna vilkiko puspriekabė! Ir tai jau ne pirmas kartas,rašytojau,tik šį kartą trūko kantrybė „atvirai” …

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū už pastebėjimą. Buvo pradingęs sutrumpinimas „tūkst.”. Neklysta tik tie, kas nedirba 🙂

    • Mindaugai, rašytojau

      Jei jau piktinies kitais, piktinkis ir savimi- po kiekvieno skyrybos ženklą privalai tarpą palikti. Suprantama, kitus kritikuot nesunku, savęs nepastebint…

    • T

      „er metus į gamyklą numatoma atvežti apie 20 tūkst. tonų žaliavos” nelabai gaudaisi kas yra tona.

  6. Kiek tai tesis

    Kaip galima tikėti rusu gyvenančiu Ispanijoje statančiu fabriką Lietuvoje? Patikėčiau jei tai vyktu normalioje šalyje, kad pažadėjo jog kvapų nebus tai nebus, o jei ne bus uždarom įmonę, bet gyvename Lietuvoje kur kyšininkai ne atleidžiami iš posto o tik pažeminimi pareigose. Kas garantuos, kad ta įmonė kaip ir kitos dienomis nekvepės, o naktimis pradės smardinti juk aplinkosauginkai naktimis nedirba vadinasi ir miestiečius nuodyti galima?

    Reply
  7. Kiek galima dusinti?

    Ką jie įtikino? Nei vieno Klaipėdiečio nepažįstu kuris norėtų kad leze stovėtų atliekų peedirbimo fabrikas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

94% investuotojų rekomenduoja Klaipėdos LEZ

Absoliuti dauguma Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančių investuotojų savo patirtį rekomenduotų kitiems verslams, rodo naujausi strateginio valdymo konsultacijų bendrovės ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This