Nuteisė aktyvią kovotoją su smarve

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Nors Apeliacinis teismas trečiadienį pakeitė dalį Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio, tai aktyviai su smarve pastaraisiais metais kovojančios ketvergiškės Raimondos Zaborės neišgelbėjo nuo bausmės.

Už kvalifikuotą sukčiavimą ir kitas veikas, padarytas dirbant dabar jau bankrutavusioje įmonėje „Ramesa”, šiuose savivaldos rinkimuose į Klaipėdos rajono tarybą su rinkimu komitetu komitetas „Klaipėdos rajono žemaičiai“ pretendavusiai patekti moteriai skirta tokia pati subendrinta bausmė – lygtinis laisvės atėmimas dvejiems metams ir šešiems mėnesiams bei pateikta 49 972,42 Eur sąskaita už Mokesčių inspekcijai nesumokėtus mokesčius. Taip pat jai dar gresia ir šimtatūkstantinis civilinis bankrutavusios bendrovės ieškinys.

Raimonda Zaborė. Martyno Vainoriaus nuotr,

Sąskaitos už nebūtus dalykus

Nepalankų uostamiesčio teismo sprendimą R. Zaborė ir buvęs „Ramesa” statybos darbų vadovas Vaidas Kazlauskas, vadovavęs ir bendrovei „Mūralis”, išgirdo dar pernai spalį. Tačiau teise jį apskųsti pasinaudojo tik R. Zaborė.

Pirmos instancijos teismas R. Zaborę buvo nuteisęs už tai, kad ji būdama „Ramesos” direktore ir kasininke suklastojo dokumentus ir pasisavino jos žinioje buvusias šios bendrovės lėšas. V. Kazlauskas buvo nuteistas už tai, kad siekdamas padėti R. Zaborei 2015 m. suklastojo UAB „Mūralis” sąskaitas įrašydamas apie neva suteiktas patalpų Sandėlių gatvėje nuomos, pastolių atvežimo ir montavimo, jų nuomos, santechnikos medžiagų tiekimo bei montavimo, projekto rengimo paslaugas. Atsiskaitymas buvo imituojamas suklastojant dokumentus. Iš visų suklastotų dokumentų susidarė 253 757,92 Eur suma.

R. Zaborė buvo nuteista ir už tai, kad apgaulingai tvarkė įmonės buhalterinę apskaitą ir dėl to įmonė išvengė pridėtinės vertės bei pelno mokesčių – atitinkamai 14 175 ir 35 697,45 Eur.

Jai skirtas pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės vykdymas buvo atidėtas trejiems metams, įpareigojant šiuo laikotarpiu neišvykti už gyvenamosios vietos rajono ribų be priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. V. Kazlauskas irgi buvo gavęs lygtinę laisvės atėmimo bausmę – metus ir aštuonis mėnesius, atidedant jos vykdymą dvejiems metams.

Bendrininkas prašė nuosprendžio nekeisti

Skundą Apeliaciniam teismui patekusi moteris pripažino tai, kad patalpų nuomos sutartis iš tiesų buvo suklastota, nes „tuo metu reikėjo grynųjų pinigų darbuotojų atlyginimams išmokėti”. Grynaisiais esą buvo atsiskaitoma su tais darbuotojais, kurie turėjo reikalų su antstoliais. O šios aplinkybės pirmos instancijos teismas, anot nuteistosios, nenagrinėjo.

R. Zaborė tikino, kad visų kitų sandorių iniciatorius buvo būtent V. Kazlauskas, turėjęs pasitikėjimą ir lengvai gaudavęs jos parašus. Ir jei dokumentai buvo suklastoti, tai neva tik jo darbas. Kartu ji priminė, kad pastarasis yra nuteistas apkaltinamuoju nuosprendžiu už tai, kad įmonės turtą, apgaulingai ir aplaidžiai tvarkė buhalterinę apskaitą.

Moteris taip pat tvirtino, kad yra neteisinga, jog visą žalą turi atlyginti tik ji, nors nuosprendyje kalbama apie bendrininkavimą.

Tuo metu V. Kazlauskas savo atliepime prašė atmesti R. Zaborės skundą ir palikti Klaipėdos teismo sprendimą nepakeistą.

Pakeitė tik vienos veikos traktavimą

Skundą nagrinėjusi Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, kurią sudarė Jolanta Čepukėnienė, Ernesta Montvidienė ir Algimantas Valantinas, konstatavo, jog nėra pagrindo teigti, kad pirmosios instancijos teismas, tirdamas bylos įrodymus ir juos vertindamas, padarė esminius baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimus.

„2015 m. sausio – gegužės mėnesiais R. Zaborė iš UAB „Ramesa” kasos gavo 299 000 Eur grynųjų pinigų. <…> Nuteistajai negalint paaiškinti, kur tie pinigai buvo panaudoti, laikytina įrodytu, kad suklastodama kaltinime nurodytus dokumentus, apeliantė pasisavino šį UAB „Ramesa” priklaususį didelės vertės turtą. R. Zaborė neabejotinai veikė tiesiogine tyčia, suvokdama pavojingą savo veiksmų pobūdį ir norėdama taip veikti”, – rašoma teismo sprendime.

Vertindama teiginius dėl algų mokėjimo vokeliuose teisėjų kolegija priminė Aukščiausiojo Teismo suformuotą praktiką, jog kaltininko tvirtinimai, kad bendrovės lėšos buvo panaudotos bendrovės reikmėms, nors tai neužfiksuota buhalterinėje apskaitoje ir nepatvirtinta kitais patikimais įrodymais, nėra pakankamas pagrindas paneigti tai, kad įmonės turtas buvo pasisavintas ar iššvaistytas.

Tačiau Apeliacinis teismas pakeitė dvi Klaipėdos apygardos teismo nutarties dalis. Konstatuota, kad R. Zaborė negalėjo už buhalterinės apskaitos klastojimą būti nuteista kaip už sukčiavimą, nes taip biudžeto lėšos grobiamos nebuvo. Tokie veiksmai turi būti traktuojami kaip nusikaltimas finansų sistemai.

Taip pat nutarta, jog uostamiesčio teismas nepagrįstai visiškai patenkino jau bankrutavusios „Ramesos” civilinį ieškinį ir jos naudai iš R. Zaborės priteisė 253 757,92 Eur žalos atlyginimo. Akcentuota, kad toks ieškinys gali būti pareikštas Civilinio proceso tvarka.

O Mokesčių inspekcijai, anot Apeliacinio teismo, 49 972,42 Eur priteisti pagrįstai, nes „Ramesa” jau yra bankrutavusi ir nepajėgi vykdyti turtinio pobūdžio prievolių.

7 Comments

  1. Velnias ėriuko kailyje

    afera nepraėjo ponia Zabore, kiek esat dar idomu aferų prasukę, ma ka galima apie tokia pasakyt- atmata ir nieko daugiau.. kuo toliau nuo tos aferistės…

    Reply
  2. Boria

    aferistė kokių reta..per tokias aferistes lietuva ir skurdinama, kaip ten rusai sako be moralės yra „tvarius”

    Reply
  3. Andrius

    Kaip ten bebūtų, bet kas pažysta Raimondą žino kad ji yra nuostabus ir milžiniškos širdies žmogus. Stiprybės Jums Raimonda.

    Reply
    • pridėkite pons Andriau

      Vokite į sveikatą…jūsų didelė širdis jums galima…

  4. Klaipediete

    Kokia jinai ketvergiske?

    Reply
  5. Vaje

    Nu va greita kitus apkaltinti, o pati…vaje vaje…

    Reply
    • 8

      Galima pagalvoti issigalvojo tersima

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Aukščiausiasis Teismas nurodė nuteisto klaipėdiečio advokato bylą nagrinėti iš naujo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje uostamiesčio advokatas Aivaras Surblys buvo nuteistas už tai, kad, pasinaudodamas pažintimis ir kita ...
2023-11-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Politiko brolis atsidūrė teisiamųjų suole

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai pareikšti žinomam uostamiesčio verslininkui Ramūnui Petraičiui. Pastarojo brolis Andrius Petraitis ...
2023-04-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Nuteistos visuomenininkės dalios nepalengvino

Klaipėdos apygardos teismas netenkino už kvalifikuotą sukčiavimą ir kitas veikas, padarytas dirbant dabar jau bankrutavusioje įmonėje „Ramesa”, nuteistos aktyvios visuomenininkės ...
2022-08-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This