Dvi savaites vaiko susigrąžinti negalinti klaipėdietė: nusivyliau mūsų tarnybomis

Svarbu, Temos

Dvi savaites sūnaus iš buvusio sugyventinio neatgaunanti klaipėdietė teigė nusivylusi ir policijos pareigūnais, ir vaiko teisių apsaugos specialistais. Moters nuomone, institucijos yra linkusios labiau tikėti melagingais kaltinimais smurtu, o ne ginti vaiko interesus.

Asociatyvi nuotrauka. pxhere.com nuotr,

Negrąžina dvi savaites

Klaipėdietės Linos (pavardė redakcijai žinoma – V. S.) sugyventinis jųdviejų sūnelį, kuriam šį mėnesį sukaks treji metukai, pasiėmė spalio 25-osios vakare.

„Šių metų kovo 6 dieną teismas yra priėmęs sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo, o tai yra, kad sūnus gyvena su manimi, ir vaiko tėvo bendravimo su juo tvarkos. Numatyta, kad tėvas vaiką gali pasiimti kas antrą savaitgalį nuo penktadienio 18 val. iki sekmadienio 18 val. Tai buvo vienas iš tų savaitgalių, kai jam turėjau duoti sūnų. Tačiau tai buvo pirmas kartas, kai jis vaiko negrąžino“, – pasakojo Lina.

Kai sekmadienį, spalio 27-osios vakarą, tėvas negrąžino sūnaus, jo, beje, neatiduoda iki šiol, moteris iškart skambino Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriui. „Iš specialistų sulaukiau tik nurodymo paskambinti 112 ir paprašyti pagalbos. Taip išsikviečiau policijos pareigūnus. Jie atvažiavo pas mane į namus, parašiau pareiškimą dėl vaiko negrąžinimo“, – prisiminė Lina.

Kitą dieną ji parašė pareiškimą ir Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriuje, jai esą pasakyta visus dokumentus persiųsti į Tauragės apskrities skyrių, nes vaiko tėvas yra Šilalėje.

„Tą pačią dieną sužinojau, kad sūnaus tėvas vaiko teisių apsaugos specialistus informavo, jog aš smurtauju prieš vaiką. Neva sūnus pasiskundė. Sūnus yra labai mažas, jis dar nemoka kalbėti sakiniais, turi kalbos sutrikimą, daugelį žodžių sako savo nesuprantama kalba, daugumą žodžių sugeba tik atkartoti. Tokio žodžio „mušė“ jo leksikone net nebuvo. Akivaizdu, kad vaikas buvo primokytas taip sakyti. Jei vaikas būtų mušamas ar skriaudžiamas, darželio, kurį jis lanko, auklėtojos ir darbuotojos tai jau būtų pamačiusios ir tikrai pranešusios į atitinkamas instancijas. Vaiką labai myliu, jį lavinu, jis yra labai prie manęs prisirišęs“, – absurdiškais kaltinimais smurtu ir jų sukeltomis pasekmėmis piktinosi klaipėdietė.

Nors buvęs sugyventinis apie galimą smurtą prieš vaiką pranešė spalio 28 dieną, policijos tyrėjai Liną išsikvietė tik lapkričio 4-ąją. Po poros dienų ji sužinojo, kad ikiteisminis tyrimas dėl smurto prieš vaiką net nebus pradėtas, nes nėra jokio pagrindo.

Skundus dėl smurto visada tiria

Kol policijos pareigūnai nagrinėjo gautą pranešimą dėl galimo smurto, jis visą laiką buvo priežastis motinai nesusigrąžinti vaiko. „Aišku, teismo sprendimą reikia vykdyti, šiuo atveju vaikas turi būti su mama. Tačiau visada reikia patikrinti ir gautą informaciją dėl smurto. Kol ji tikrinama, vaikas negali būti su tuo žmogumi, dėl kurio yra pateiktas pareiškimas“, – aiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vadovė Andromeda Grauslienė.

Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai savo ruožtu patikrino, jog vaikui būti su tėvu yra saugu, todėl jis ir nebuvo paimtas į kitą saugią aplinką.

„Buvęs sugyventinis manipuliuoja vaiku, siekdamas mane susigrąžinti. Esu ne vieną kartą jam sakiusi, kad jam niekada neatleisiu, niekada pas jį negrįšiu. Jis man kerštauja. Be to, jis ir grasina, kad su manimi susidoros, kad įvyks nelaimė, kad iš manęs atims vaiką. Policijai jau tris kartus rašiau pareiškimą dėl grasinimų susidoroti. Visus tris kartus gavau atsakymą, kad ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas, nes nėra pagrindo manyti, kad nusikaltimas bus įvykdytas. Vadinasi, turime sulaukti nelaimės“, – širdo pašnekovė.

Kai šią savaitę buvo nuspręsta nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl galimo Linos smurto prieš savo vaiką, penktadienį surengtas specialus pasitarimas, kuriame dalyvavo abu vaiko tėvai, atitinkamų institucijų atstovai. Posėdyje vaiko tėvas pasirašė pasižadėjimą, kad šeštadienį, lapkričio 9-osios vakare, 19 val. jis Klaipėdoje vaiką perduos mamai.

„Jis ir posėdyje aiškino, kad jei mano gyvenime atsiras kitas vyras, jis vaiką iš manęs atims. Neva jei jo neklausysiu, jei neateisiu į protą, vaiko nebematysiu. Tokius reikalavimus ir grasinimus jau girdėjau prieš savaitę. Tada vaiko teisių apsaugos specialistė pasiūlė nuvažiuoti pas buvusį sugyventinį, pasikalbėti ir taikiai susitarti be trečiųjų asmenų. Bandžiau su juo susitarti gražiuoju, kaip buvo siūloma, tačiau su juo kalbėti tik apie vaiką neįmanoma. Specialistė taip pat patarė sutikti su jo sąlygomis ir jo prašymu pasirašyti lapą, kad visada gyvensiu viena, nesilankysiu jokiuose koncertuose, nesusitiksiu su draugais. Bet juk pasirašydama tokį pasižadėjimą, jam tik suteikčiau vilties, kad grįšiu ir taikysiuos su juo. Tai visiškai nelogiška ir nesuprantama. Manau, kad tai kišimasis į asmeninį gyvenimą. Juk po skyrybų mano gyvenimas nesibaigė, o vaiku rūpinuosi nepriekaištingai“, – pasakojo Lina.

Visur atsitrenkė į sieną

Paklausta, ar kreipėsi į antstolius, nes būtent jie privalo užtikrinti, kad būtų vykdomas teismo sprendimas, jauna moteris teigė, jog atsirado trukdžių iš teismo skubiai gauti vykdomąjį raštą. „Aišku, kad bandžiau kreiptis į antstolius, tačiau reikalingas vykdomasis raštas, o jo teismas skubiai išduoti negalėjo, nes rado kažkokių klaidų. Per tas dvi savaites kreipiaus visur, kur galėjau, visų tarnybų prašiau man padėti, bet visur tarsi atsitrenkiau į sieną. Pagrindinė priežastis, kodėl man nebuvo grąžintas vaikas, buvo mano tariamas smurtas prieš jį. Bet juk toks skundas turi būti ištirtas žaibiškai, o ne per dvi savaites. Man nesuprantama, kas dedasi mūsų valstybėje. Blogiausia tai, kad per tas dvi savaites labiausiai nukentėjo vaikas“, – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Ji pati Klaipėdoje dirba darželio auklėtojos padėjėja, todėl gali įvertinti, kad toks tėvo bendravimas su sūnumi pažeidžia jo psichologinę ir emocinę būseną. „Man tikrai neramu dėl vaiko ateities. Jau dabar dėl tokio tėvo bendravimo, psichologės vertinimu, vaikas yra išgąsdintas, nepasitikintis savimi. Be to, vaikas jau dvi savaites neina į darželį, yra nelavinamas, praleido užsiėmimus dėl raidos sutrikimo, kuriuos nuolat lanko poliklinikoje – logopedas, ergoterapija, kinezeterapija. Todėl tikrai pasiryšiu dar kartą kreiptis į teismą, kad būtų peržiūrėta tėvo bendravimo su vaiku tvarka. Norėčiau, kad jam būtų uždrausta matytis su sūnumi. Bet dabar svarbiausia susigrąžinti vaiką. Tikiuosi, kad šeštadienį vakare sūnus jau bus su manimi. Jei tėvas sugalvos jo geranoriškai neatiduoti, pagalbą jau pažadėjo policijos pareigūnai“, – gera istorijos baigtimi tikėjo Lina.

Pabėgo iš Škotijos

Paklausti, kodėl mama dvi savaites negali atgauti sūnaus, nors tėvas su juo galėjo matytis tik savaitgalį, Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai aiškino, kad buvo kreiptasi į teisėsaugos institucijas dėl galimo smurto prieš vaiką išsiaiškinimo aplinkybių. Tarp tėvų vyksta konfliktas – ne tik mama turi priekaištų vaiko tėvui, tačiau ir tėvas išsako priekaištų motinos atžvilgiu dėl vaiko priežiūros.

„Vaiko tėvų tarpusavio bendravimas yra didelė problema, kuri tiek Klaipėdos, tiek ir Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriams yra žinoma. Abiejų šeimoms yra taikoma atvejo vadyba, teikiamos paslaugos. Manome, kad pirmiausiai abu tėvai turi susitarti, kaip bendraus tiek tarpusavyje, tiek su vaiku. Tėvai turi suprasti, kad tokiu elgesiu jie kenkia pirmiausiai vaikui ir jo psichologinei būsenai, todėl tiek Tarnybos, tiek atvejo vadybos specialistai stengiasi padėti šeimai spręsti problemas ir susitarti dėl bendravimo ir bendradarbiavimo“, – teigė specialistai.

Panašu, kad susitarti Linai ir buvusiam jos sugyventiniui sunkiai pavyks, nes jų bendras gyvenimas taip pat priminė dramą.

Klaipėdietė pasakojo, kad su sūnumi į Lietuvą iš Škotijos, kur gyveno su vaiko tėvu, grįžo prieš pusantrų metų.

„Tiesiog pabėgau nuo savo sugyventinio, nes jis gėrė ir smurtavo prieš mane. Škotijos teismas dėl smurto artimoje aplinkoje jam buvo apribojęs teisę artintis prie manęs. Jam buvo iškelta byla dėl fizinio ir psichologinio smurto prieš mane. Nuo paskutinio teismo, kuris turėjo įvykti Škotijoje, jis pabėgo į Lietuvą. Dabar jam įvažiuoti į Škotiją yra uždrausta. Mano žiniomis, sūnaus tėvas net neturi nuolatinio darbo, tik retkarčiais išvažiuoja uždarbiauti į užsienį. Gyvendama su vaiku Klaipėdoje iš sūnaus tėvo sulaukiu nuolatinių netiesioginių grasinimų su manim susidoroti, atimti iš manęs vaiką. Jis mane nuolat šmeižia, vadina narkomane ir alkoholike. Neįsivaizduoju, kaip su juo galima normaliai bendrauti, susitarti. Svarstau, kad net reikės pakeisti gyvenamąją vietą, nes dabar jis žino, kur gyvenu, o tai saugumo nesuteikia“,–- Lina neslėpė, jog yra įbauginta buvusio sugyventinio.

Sūnų tėvui ji ne itin nori duoti ir todėl, kad kartą jis vaiką prižiūrėjo neblaivus. Šią vasarą, liepą, jis pasiėmė vaiką savaitei. Kai Lina paskambino pasikalbėti su sūnumi, ji iškart suprato, kad buvęs sugyventinis yra neblaivus, todėl apie tai informavo policijos pareigūnus. Vyrui buvo nustatytas daugiau nei 2 promilių girtumas, bet vaikas operatyviai mamai negrąžintas, nes juo esą galėjo pasirūpinti vaiko močiutė.

„Po tokio pasibuvimo su tėvu vaikas man buvo grąžintas sergantis, gydėmės infekcinėje ligoninėje. Tas atvejis padarė didelę traumą vaikui. Po to karto vaikas pradėjo verkti naktimis ir šlapintis į lovą, iki šiol bijo policijos. Nežinau, ką reikės daryti toliau. Tačiau dabar svarbiausia yra tai, kad vaikas vėl būtų su manimi“, – pabrėžė pašnekovė.

4 Comments

  1. Vulgariai

    Cia aprasyta vienos puses jos teisybe, o tai kad jos niekas neklauso kaip i siena tai neadekvati iskart pasizymi. Kaip galima tiek iskart kaltinimus mest vaiko teciui ir iskart sakyt kad vaika priziuri visiskai gerai ir jam nieko netruksta ale tetis turi but pamirstas. Isvis perskaicius man ispudys kad jinai nelogiskumo ir nesupratimo pozymis ir net ne tik teismas nepades o tik i vienuolyna reikalauciau as jei jai mane taip estu. Absurdas isvis kad turi tiek klausytis nesamoniu o galejo tik paprasyt kad tik grazintu vaika, ir jai tvarkoj su ja nemanau kad po to su vaiku teisem pakalbeje nesusitartu ir teciui po tokio ivykio uzdraustu pasimatyti.

    Reply
  2. Anonimas

    Mūsų šeimoje tokia pati problema. Ką bedarytume atsitrenkiame į sieną. Ką galvoja valdžia,kad taip yra psikologiškai traumuojamos mamos. O tėvai kurie neprisideda prie vaiko auklėjimo ir finansinio išlaikymo yra teisus pabuve dvi ar trys valandas su vaiku. Padėkite

    Reply
  3. psichologams

    beje, toje nuotraukoje, kur berniukas laikosi už vyro piršto – neabejotinai seksualiai išnaudojamas vaikelis – sunku rast?

    Reply
  4. ...

    Teismų praktika yra tokia: paprastai tokie „dorieji” tėveliai dar ir prisiteisia senatvėje išlaikymą iš tokių visokeriopai vaikystėje nuterorizuotų vaikučių. Nedirba, geria, daužo moterį… tos moters vaikas jau yra negrąžinamai traumuotas. Vaikui reabilitacija reikalinga. Kol čia narpliojama, kas kur kada ir už kiek tą vaiką išnaudojo – to vaiko tėvas smagiai leidžia laiką draugų rately: galimai bus iš ko skolas atiduoti, kai gražutį vaikelį pardavinės kur nors „netyčia” pasitaikiusiam pedofilui… o mama pridaužyta – ją lengvai bus galima padaryti „psichine ligone”… ir visiems gerai. Teisininkai tik pasidžiaugs – galimai atsiranda pigaus nekilnojamojo turtelio, kai žmoneliai draskosi ir nesutaria. Ką`? Turtelio nėra? A, tada tą vaikelį bus galima panaudoti donoru – Europa ištroškusi šviežio kraujo… vaikas gal bus padavėju… Galimai. Modeliai šitų triukų yra nuolat pastovūs ir vienodi – žiūrėt reikia tiesiog seksualines orientacijas ir tikrinti iškrypimų laipsnį.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Tėvas sumušė 9-metę

Policija pranešė, kad trečiadienio rytą, apie 10 val., į Klaipėdos vaikų ligoninę buvo pristatyta ir dėl sumušimų paguldyta 2015 m. ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Per dieną - po 9 smurto išpuolius prieš vaikus

Vaiko teisių gynėjų turimi statistiniai duomenys rodo, jog 2023 metais sulaukta iki šiol rekordinio skaičiaus pranešimų dėl galimų vaiko teisių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This