Sudegino pirmą porciją užteršto pieno

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Penktadienį prieš vidurdienį uostamiesčio atliekų deginimo jėgainėje „Fortum Klaipėda“ į atliekų bunkerį supilta pirmoji partija – 13 tonų – dėl gaisro Alytuje dioksinais užteršto pieno.

Nemokamai tokią paslaugą sutikusios suteikti jėgainės atstovai tikina, kad kai kurių visuomenės atstovų nuogąstavimai ir dėl taršos, ir dėl leidimų yra nepagrįsti.

„Situaciją vertiname visiškai ramiai, nes skaičiai ir duomenys nėra ypatingai grėsmingi. Per dieną jėgainė paprastai sudegina apie 680 tonų atliekų. Didžiausias triukšmas dabar yra dėl to, kad pienas susijęs su ta Alytaus nelaime. Kad norima deginti pas mus, sužinojome iš spaudos, tikriausiai veterinarijos tarnybos iškėlė tokią idėją. Mes gavome visus dokumentus ir tyrimus. Pagal savo turimus leidimus ir pieno sudėtį tikrai galime priimti jį ir sudeginti saugiai”, – žurnalistams penktadienį aiškino „Fortum Klaipėda“ atstovas viešiesiems ryšiams Andrius Kasparavičius.

Pasak jo, pienas yra užterštas degimo produktais – dioksinais. Pastarieji esą degdami 1000 laipsnių temperatūroje  suskaido į nekenksmingas medžiagas, o likusias kenksmingas sugaudo aktyviosios anglies filtrai. Jos, jau būdamos kietos formos,  iškeliauja į Norvegiją.

Anot A. Kasparavičiaus, dioksinų ir furanų išmetimų matavimai yra atliekami du kartus per metus, nes nuolat juos matuoti esą iš viso nėra tokios galimybės. Artimiausias toks matavimas bus vykdomas kitąmet.

Pienovežis negali įvažiuoti į jėgainę, todėl buvo surastos vakuuminės mašinos.

„Net atliekų kvapo pas mus nėra, nes vakuuminiu būdu kvapas siurbiamas ir sudeginamas. Tad ir pienas papildomai kvapo neskleis. 150 tonų pieno tėra teorinės prognozės. Jam, kaip ir kitoms atliekoms, kodą nustato tiekėjas. Šiuo atveju –  Alytaus rajono savivaldybė ar kita institucija.  Tai tikrai nėra pavojinga atlieka. Tai – maisto pramonės atlieka. Mes dar žiūrime ir į sudėtį. Yra padaryti tyrimai, cheminė sudėtis tikrai leidžia jį čia deginti. Kol nėra Kauno ir Vilniaus atliekų deginimo jėgainių, mes vienintelis taškas sudeginti tokią atlieką”, – sakė A. Kasparavičius.

Įprastai bendrovė už tonos atliekų sudeginimą priklausomai nuo jų rūšies ima nuo 30 iki 60 eurų. Šuo atveju tokia paslaugą nuspręsta suteikti nemokamai, nes „nenorima pasipelnyti iš nelaimės”.

Visgi kai kuriems visuomenės atstovams įtarimų kelia ir tai, kad krovinio važtaraštyje nebuvo nurodytas jo svoris.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”110045,110046,110047,110038,110048,110049,110051,110056,110057,110185″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

7 Comments

  1. Dalia

    Turėtų ir užterštą vandenį sudeginti, o ne į Nemuną leisti

    Reply
  2. BŪTENT!

    Šis Martynas, už kilogramus kabinamų makaronų ant jūsų ausų, NEATSAKO. Hau!:D)

    Reply
  3. Na taip

    sudegino negerą pieną. O ištikima Fortumo vasalė Ligita stovėjo su savo halujais čia pat ir darėsi sau reklamą?:D)

    Reply
  4. Martynas Vainorius

    Kuom čia dėtas mano tikėjimas? Mano darbas pranešti, kas ką sako ir užduoti klausimus, o ne vertinti atsakymus, nes nesu doksido, chromo, važtaraščių, nuotekų ar dar ko nors specialistas. Jums jau čia reikia tikėti tuom ką sako ar netikėti. Jei turėjote įtarimų, kad gali atvežti daugiau, reikėjo pasidalinti, būčiau pastovėjęs prie „Fortum” svarstyklių ir pateikęs informaciją, ką jos rodė mašinai atvažiavus ir išvažiuojant. Žurnalistai gali būti tik įrankis, padedantis visuomenei sužinoti, gauti informaciją ir jau pačiai spręsti apie ją. Tačiau ta pati visuomenė ir turi jiems padėti, o ne post factum moralizuoti.

    Reply
  5. Fata

    Mielas Martynai, Jūs tikras, kad buvo sudeginta trylika tonų pieno ar besąlygiškai tikite tuo, ką deklaruoja/sako įmonė Fortum? aš asmeniškai mačiau krovinio važtaražtį kuriame tonažas iš viso nebuvo nurodytas, tai kiek tada atvežė? kas žino?

    Reply
    • Mindaugas

      O grubiai cisternos dydis ant sunkiasvorio neleidžia padaryt prielaidos? Neviskas ir nevisada yra melas. Nesu su rožiniais akiniais dėl teikiamos informacijos, na bet kartais atsibuskite ir pagalvokite galva. Pagal matmenis visai įmanoma, kad tik 13 tonų ir susidarė.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Gren Klaipėda“ kol kas lieka nubausta

Pirmos instancijos teismas paliko galioti Aplinkos apsaugos departamento (AAD) paskirtą baudą šilumą ir elektros energiją iš atliekų gaminančiai bendrovei „Gren ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

ELTA

Darželiuose nebelieka priverstinio miego

60 Lietuvos savivaldybių patvirtino, kad jų įsteigtuose darželiuose pietų miegas ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikams nebėra privalomas. Palmiros Mart nuotr. ...
2023-12-07
Skaityti daugiau

Kultūra

Du Klaipėdos dramos teatro spektakliai dalyvaus Alytaus teatrų festivalyje

Lapkričio 9 ir 10 dienomis Alytaus gyventojai turės išskirtinę progą pamatyti net du, gana retai iš pajūrio išvykstančio Klaipėdos dramos teatro ...
2023-10-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This