Veiklių mamų klubas: kam rūpi mūsų vaikų sveikata?

Mums rašo

Robertina Janušauskienė, Veiklių mamų klubo vadovė
2019-11-08

Komentarų: 3

Klaipėdos vaikai kvėpuoja nebe sveikatai naudingu jodu nuo mūsų taip mylimos jūros, o chromu ir geležies rūda iš uosto krovos įmonių!

Ir kodėl ne? Gi pasaulis juda pirmyn…

Kaip žinia, lapkričio 6 dieną sulaukėme naujienų srauto bombikės – gauti dirvožemio tyrimai šalia uosto esančiose teritorijose – chromo koncentracija viršija normas iki 12 kartų…

Ką daro miesto valdžia, Visuomenės sveikatos centras, Uosto krovos kompanijų atstovai? Surengia ypatingąjį posėdį, pasako, kad būtinai ką nors darysim šiuo klausimu ir…? Tuo, manome, viskas ir pasibaigs.

O kur šioje vietoje lieka vaikai? Šioje teritorijoje esančiose ugdymo įstaigose –„Vitės”, Simono Dacho, Maksimo Gorkio progimnazijose, Vaivorykštės tako gimnazijoje, lopšeliuose – darželiuose „Bitutė” ir „Traukinukas”  – bendrai sudėjus ugdomi viso labo „tik” kiek daugiau nei trys tūkstančiai Klaipėdos vaikų.

„Vitės” mokyklos valdžia į susidariusią situaciją sureagavo greitai – spalio pradžioje buvo pakeista asfalto danga visoje mokyklos teritorijoje, vaikai bus perkelti žaisti ant asfalto, o dirvožemio sluoksnis bus kaip įmanoma greičiau nukastas. R. Janušauskienės nuotr.

Kaip vaikai susiduria su užterštu dirvožemiu? – paklausite Jūs. Mes, mamos, atsakome: tiek mokyklose (pertraukų metu ir pailgintose grupėse), tiek darželiuose, nors ir negalėtumėt tuo patikėti, bet vaikai žaidžia lauke ant žolės su gražiais rudens spalvomis nudažytais lapais, spardo žemę ir sėkmingai kvėpuoja visais sunkiaisiais metalais, kurie nusėdę dirvoje.

Lapkričio 7 dieną visų ugdymo įstaigose besimokančių vaikų tėvams išsiųstos rekomendacijos – vaikams neleisti kasti žemės, nežaisti su nukritusiais lapais, uždėti kaukes ir periodiškai plauti nosis. Nes tai tariamai sumažins apsinuodijimo riziką… O kas prisiims atsakomybę (tikėkimės, kad tokių vaikų labai mažai) už ligas, kurios jau išsivystė vaikams, žaidžiantiems šioje teritorijoje du mėnesius ar  – kas žino – kiek ilgiau???

„Vitės” mokyklos valdžia į susidariusią situaciją sureagavo greitai – spalio pradžioje buvo pakeista asfalto danga visoje mokyklos teritorijoje, vaikai bus perkelti žaisti ant asfalto, o dirvožemio sluoksnis bus kaip įmanoma greičiau nukastas.

Sakoma, kad mėginiai imti rugpjūčio pradžioje, kai buvo neapsakomai karšta, ir dabar situacija turėtų būti kitokia. Kokia ji iš tikrųjų? – paklausite jūs.  Atsakome – ogi reikia laukti iki lapkričio 18 dienos, kol grįš vienas vienintelis ties šia problema dirbantis Geologijos tarnybos atstovas. Savivaldybės teigimu, daugiau kompetetingų žmonių tirti šiai situacijai nėra, o šis ponas išvykęs į Afriką dalintis patirtimi… Ir kai šis ponas grįš, gaaaaal bus atlikti nauji tyrimai…

Jei aplinkosaugininkai teigia, kad juodos palangės ir dešimtmečius užterštas gruntas normalu – tai tuomet jūs, mamos ir tėčiai, pernelyg panikuojat dėl savo lepūnų, kapstančių smėlį ar mokyklos kieme besidžiaugiančių krentančiais lapais. Viskas normoje!

Na, taip taip – dabar čia keletą dienų sako nevaikščioti, dėti kaukes, nevalgyti daržovių, nekasti duobių… Suprask, per greita galima adaptacija. Bet nesijaudinkim, trumpai žiniasklaida pakalbės, valdžios ir verslo atstovai „pasikaltins” ir kasdienybė grįš į savo vėžes.

Tam, kad būtų vedama statistika, kiek vaikų šie taršos pakitimai pakenkė, reiktų ištirti mažiausiai šimtą vaikų, tyrimas vienam vaikui kainuoja 32 Eur – kas apmokės šiuos tyrimus?

Tad ruoškim ir toliau savo palikuonis ateičiai – na taip, bus kelios dešimtys aukų (ten plaučių ligelės ir pan.), bet čia juokas gi – tik 0,0000000000…1 proc. klaipėdiečių ir tai ne dėl to…

Džiaukimės, tėveliai ir mamytės, vėliau, jei pavyks, mūsų vaikučiai pereis į kitą lygį – aukštesnį! Kol kas neaišku, bet prognozuotume gal į kokią radiacijos pakopą… Ech, o čia tai lygis… Apie nėščiąsias net nekalbam – jų kūdikėliai gims su marškinėliais!

Taip kad nesišakokit supertėveliūkščiai, viskas tik dėl mūsų vaikų gerovės. Gi Klaipėda rūpinasi savo ateitim!

Ko mes iš tikrųjų laukiam? Na gerai, ateis atsakymai, kad ir dabar tyrimai blogi, ir kas tada? Toliau tik kaukės? Koks apskritai turi būti ekstremalios situacijos planas? Kodėl visuomenė neinformuota, ko tikėtis, kam ruoštis? Gal, kaip vienas politikas pasakė dėl Alytaus situacijos gamykloje, imti šeimas ir varyti kur toliau??? Gal ir mums, šių ugdymo įstaigų tėvams, imti vaikus ir pervesti į kitas mokymosi įstaigas toliau nuo šitų dulkių?

3 Comments

  1. Mama

    Mamos, jei niekas mūsų negyna, tai parodykim jiems ką mes galim vardan mūsų vaikų!

    Reply
  2. Aušra Z.

    Manau daugelį nerami situacija mūsų mieste. Labiausiai baisu tėvams, kurių vaikai auga užterštoje aplinkoje. Gerai, kad mamos rašo, kas bus toliau jei nieko nedarysim… Mūsų miestas ko gero labiausiai užterštas, pati daug metų aktyviai su kitais bendraminčiais ieškojom smarvės šaltinių pietinėje miesto dalyje. Tačiau iš mero ir kitų atsakingų valdžios žmonių sulaukdavome tik patyčių ir pažeminimų, kad ” tik blonginėms vaidenasi” ir pan. Praėjus 6 metams ko gero jau ir mūsų valdžia sutinka, kad tarša mieste pasiekė kritinę ribą, jau reikia skubiai spręsti įsisenėjusias problemas… arba teks bėgti iš miesto , kuris mus nuodija …

    Reply
  3. Reakcija

    Šioje situacijoje dar švelniai parašyta. Bet tiksliai. Pasitarimai nieko bepakeis. Tik kas gali priverst valdžią galvot galvomis?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Gerda Raulušaitytė - auksiniame jaunųjų sporto žvaigždžių dešimtuke

Tradiciniais tapę geriausių Lietuvos jaunųjų sportininkų ir sportininkių apdovanojimai „100 sporto žvaigždžių“, organizuojami LRT ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS), ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS KALNUPĖS SKYRIUS (KALNUPĖS G. 13) 12 val. „Full body“ treniruotė bibliotekoje. Treniruotė su savo kūno svoriu ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Dar vienas ieškinys dėl neteisėtų išmokų Kretingos politikui

Pranešama, jog Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose gautas civilinis ieškinys dėl 13 757,99 eurų priteisimo iš politiko Romualdo Jablonskio. Kretingos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This