Pokyčiai Klaipėdos savivaldybėje: sumažės vadovų, padidės algos

Politika, Svarbu

Klaipėdos savivaldybėje perstumdomos vadovų kėdės, nes taip esą siekiama pagerinti įstaigos darbą. Tačiau tokių pokyčių naudos politikai kol kas neįžvelgia. Kai kurie jų net numato, jog po reformos bus daugiau žalos nei naudos.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams jau buvo pristatyta numatoma Klaipėdos savivaldybės administracijos pertvarka. Pirmadienį komitetui pateikti šią pertvarką reglamentuojantys miesto tarybos sprendimo projektai.

Esminis pokytis, jog naikinami visi šeši šiuo metu savivaldybėje esantys departamentai, o jų vadovai taps vyriausiaisiais patarėjais, pavaldžiais savivaldybės administracijos direktoriui ir jo pavaduotojams.

Po reformos savivaldybėje bus panaikinta ir 12 poskyrių, kai kurie skyriai sujungti. Pavyzdžiui, Miesto planavimo ir architektūros skyrius bus prijungtas prie Urbanistikos skyriaus, todėl ilgametis vadovas Almantas Mureika gali ir nebebūti naujojo skyriaus vedėju.

Nors struktūriniai padaliniai ir naikinami, numatoma, jog didžiausias leistinas etatų skaičius sumažės vos šešiais.

Visi skyriai po pertvarkos taps savarankiški, jie nebepriklausys departamentams, todėl 27 skyrių vadovams padidės atlyginimai, nes pakils jų pareigybinės algos koeficientas. Skaičiuojama, jog per metus dėl padidėjusių atlyginimų papildomai reikės apie 30 tūkst. eurų be darbdavio įmokos.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis aiškino, jog po reformos savivaldybės darbas turėtų pagerėti, nes sumažės valdymo grandžių skaičius, funkcijų dubliavimas, neefektyvaus techninio darbo kiekis. Bus pereita prie projektinio darbo organizavimo – aukščiausios kvalifikacijos, ekspertinio lygmens darbuotojai būtų atsakingi už svarbiausius projektus. Numatoma, jog bus įdiegta atsakomybė už rezultatą – vyriausiems patarėjams, projektų vadovams, struktūrinių padalinių vadovams pareigybių aprašymuose bus nustatyta atsakomybė už rezultatą, o ne procesą.

„Mes vertiname departamentų vadovus, jie labai aukštos kvalifikacijos, todėl ir norime jų potencialą nukreipti į svarbiausių savivaldybei sričių įgyvendinimą – stambių ir svarbių miestui projektų (investicinių ir neinvesticinių) kokybišką valdymą“, – teigė G. Neniškis.

Numatoma, jog vyriausieji patarėjai bus atsakingi už konkrečius projektus, todėl esą juos lengviau pavyks valdyti, bus aišku, iš ko reikalauti atsakomybės jei projektai strigs.

Pavyzdžiui, vyriausias patarėjas, kuriuo turėtų tapti Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas, būtų atsakingas už „Memelio miesto“ teritorijos projektą, bendrovės „Klaipėdos energija“ teritorijos, esančios Danės g., išvystymą, Atgimimo aikštės sutvarkymo projektą, kapinių plėtrą Klaipėdos rajono teritorijoje.

Numatoma, jog kitas vyriausias patarėjas, kuriuo turėtų tapti Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda, būtų atsakingas už daugiabučių namų kvartalų renovavimą ir kiemų sutvarkymą, viešųjų erdvių kompleksinį tvarkymą.

Vyriausiųjų patarėjų bus aštuoni, tad jais taptų ne tik šeši departamentų vadovai, bet ir Projektų valdymo poskyrio vedėjas Gintaras Dovidaitis, o dar viena pareigybė kol kas neaišku, kam atiteks.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams užkliuvo, kodėl pirmiausia prašoma patvirtinti organizacijos struktūrą, o ne jos nuostatus. Ir pati struktūra kai kuriems politikams kėlė daug abejonių.

„Jei departamentų direktoriai dirbo blogai, juos reikėjo atleisti ir ieškoti naujų. Manau, kad departamentų direktoriai yra stulpai, ant kurių jau 15-20 metų laikosi visa savivaldybė. O dabar norima tuos stulpus patraukti. Bijau, kad taip miesto ūkį privarysite prie politikos. Be to, kiekvienoje organizacijoje pavaldumas yra vienas iš kertinių dalykų. Kiek suprantu, tiems patarėjams skyrių vedėjai nebus pavaldūs. Ateis patarėjas pas skyriaus vedėją, kad šis padarytų kažką, kas reikšminga kontroliuojama projektui, o vedėjas sakys: „Kas tu toks?“ Bijau, kad turėsime 30 vadukų, neaišku, kam pavaldžių, ir darbas ne pagerės, o pablogės“, – savo nuomonę reiškė komiteto narys Vidmantas Dambrauskas.

G. Neniškis tvirtino, jog tokia savivaldybės administracijos struktūra yra ir Vilniuje, ir Kaune, todėl ji esą funkcionuos naudingiau nei dabartinė.

Struktūros pokyčiai bus pristatyti miesto tarybos frakcijoms, kitų komitetų nariams, o tada atiduodami Tarybai, kad pastaroji ją patvirtintų.

Jei politikai balsuos teigiamai, pagal naują struktūrą savivaldybė pradės veikti nuo kitų metų balandžio.

3 Comments

  1. tai taip

    Atėjo nauji – dar didelių namų Klaipėdos rajone nespėję sau, vaikams ir anūkams pasistatyti iš vokeliuose-otkatuose gaunamų „lauknešėlių” už laimėjimo projektui vykdyti patvirtinimą… bėkit neškit, duokit — leis naujus projektus administruot, kur finansavimą teks patiems ir gaut – kad ir už sekretorės parodymą: žiūrėkite, ji dar moka lietuviškai trijų žodžių sakinį kompiuteriu parašyti, bet spausdinti – dar neišmokėm, tai daro ūkvedys…ir durininkė pas mus moka dailiai parašus padirbti – viskas vietoje.

    Reply
  2. Jutano

    Ir ką gi isbruzinsit? Ir už ką gi pakelsit algas? Ir kam pakelsit?(ar tik nedidziausiems tinginiams?)
    O klaipėdiečiai pajaus pagerejima, malonumą gyventi šiame mieste , kai jūs pasididinsit algas?

    Reply
  3. yes

    algos padides, bet kam? vel vadovams 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Sporto bazių valdymo centro darbuotojai negauna algų*

Nors pinigų yra, bet nėra nėra kaip tų algų išmokėti. Nes policinė Klaipėdos valdžiai išmobingavo šios kontoros direktorių, o laikinai ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This