Vasaros koncertų estrados likimas – architektų rankose

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė kreipėsi į architektus, kad šie pasiūlytų idėjų, kaip sutvarkyti Vasaros koncertų estradą. Už architektūrinės idėjos konkurso organizavimą ir geriausius pasiūlymus savivaldybė pasirengusi sumokėti beveik 20 tūkst. eurų.

Vasaros koncertų estradoje per metus vyksta vos keli renginiai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vasaros koncertų estrados atnaujinimas ir jos pritaikymas kuo įvairesnėms veikloms jau beveik dešimtmetį yra neišsprendžiamas klausimas. Jis kurį laiką buvo nukeliavęs užmarštin, tačiau šiemet pasikeitus miesto valdžiai, šį klausimą vėl imta aktyviai spręsti.

Anksčiau svarstyta Vasaros koncertų estradą net nugriauti, o atsiradusioje erdvėje suformuoti rekreacinę zoną. Tačiau galiausiai buvo nuspręsta, jog unikalų objektą reikia išsaugoti, tik niekaip nesugalvojama, ką su juo daryti.

2014 metais Klaipėdos savivaldybės užsakymu buvo atlikta Vasaros koncertų estrados modernizavimo galimybių analizė. Studija išskyrė keturias objekto pertvarkymo alternatyvas. Pirmoji – išlaikyti esamą situaciją tik sutvarkant nusidėvėjusią infrastruktūrą, antroji – suformuoti papildomas erdves po estradine dalimi, išsaugoti žiūrovinę dalį, aptverti estrados teritoriją, trečioji – modernizuoti estradą panaikinant žiūrovinę dalį, įrengiant papildomas erdves po estradine dalimi, suformuoti sporto aikštynus, ketvirtoji – nugriauti visus šiuo metu esančius statinius ir kurti naują rekreacinį objektą.

Miesto tarybos kolegija galutinio sprendimo, kurią alternatyvą pasirinkti, nesugebėjo priimti. Nutarta toliau svarstyti dvi alternatyvas – antrąją ir trečiąją.

Kadangi niekaip nesurastas vieningas sprendimas, kokią kryptį pasirinkti, nuspręsta surengti Vasaros koncertų estrados projekto konkursą. Rugpjūčio pabaigoje Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis pasirašė sutartį su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija, kuri ir organizuos architektūrinės idėjos konkursą. Už tai savivaldybė organizacijai sumokės beveik 10 tūkst. eurų, dar 8000 eurų iš miesto biudžeto bus skirti konkurso priziniam fondui. Piniginės premijos bus skirtos trijų geriausių idėjų autoriams. Jos turi būti išrinktos iki kitų metų vasaros.

„Dabar ir laukiame architektų pasiūlymų, kaip jie ateityje mato Vasaros koncertų estradą, kaip ji turi atrodyti, kas joje galėtų būti. Iki šiol buvo įvairių pamąstymų – ir nugriauti, ir žiūrovų dalyje esančiame kalne įrengti kavinę. Faktas, kad estradą tikrai išsaugosime, jos negriausime, tačiau reikia rasti būdų, kaip į šią teritoriją pritraukti daugiau veiklų ir žmonių. Tikimės, kad architektai su savo idėjomis mums padės“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Jis yra ir Vasaros koncertų estrados projekto konkurso organizavimo darbo grupės pirmininkas.

Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdžio metu aiškino, kad dabar tikslinamos techninės konkurso sąlygos, kuriose bus numatoma, kad sėdimos vietos vizijose turi būti išlaikomos.

Šiuo metu estradoje per metus vykta vos keli renginiai ir tik vasarą, todėl siekiamybė yra padaryti taip, kad objektas būtų kuo labiau eksploatuojamas.

A. Dobranskis svarstė, jos Vasaros koncertų estrados nugarinėje dalyje, už scenos, kur eina dviračių takas, būtų galima pastatyti kavinę, tą erdvę pritaikyti sportui ar jaunimui, nes vietos užtektinai – 800 kv. m.

„Paprastai kalbant, tikrai negalvojame, kad iš Vasaros koncertų estrados reikia padaryti kažką super, tačiau aišku, kad jai reikia pokyčių. Kol lauksime architektų idėjų, svarbu bus ir pasiruošti kitų metų rugpjūtį vyksiančiai „Europiadai“, nes dideli jos renginiai suplanuoti Vasaros koncertų estradoje, todėl ji bus paremontuota“, – kalbėjo A. Dobranskis.

Išbaigtos amfiteatro formos Klaipėdos vasaros estrada pastatyta 1983 metais. Ją statant sovietmečiu buvo sunaikinta senoji prieškario laikų šaudykla su pylimais, grioviais ir statiniais iš plytų ir betono. Kai kurių jų liekanų yra išlikę iki šiol.

Estradoje rengiami festivaliai, koncertai ir kiti renginiai. Joje vyko ir pirmieji daugiatūkstantiniai Sąjūdžio mitingai, roko maršai.

10 Comments

  1. Nesvarbu

    Tikrai negalima lyginti Karališkojo pašto su sovietinių laikų amfitetru. Jis buvo statytas Dainų šventėm, nebuvo skirtas naktiniams roko-popso koncertams, kurių metu naktimis iš namų vejami gyventojai. Nes ne kiekvieno sveikatai atlaikyti mega stiprintuvų transliuojamus ir bet kurį gyvą organizmą griaunančius ” bytus”. Todėl , rekonstruojant Vasaros estradą ( asmeniškai aš ją griaučiau ir daryčiau kažką kamerinio bei multifunkcionalaus), reikėtų būtinai atsižvelgti į Groß- Kontekstą. Netoli ligoninės, gyvenamieji daugiabučiai, pagaliau iškart už Vasaros estrados prasideda Tylos zona ( kažkodėl dabar tai slepiama – niekur nei menkiausios nuorodos). Visas parkas su estrada turėtų tapti ramios, turiningos, šiek tiek aristokratiškos rekreacijos vieta ( o kas nori klausytis pragaro garso ” bumčikų”, tas lai važiuoja į Karklę arba Kruizinių laivų terminalą!). Ši vieta – gražus miškelis (City- forest), išsaugant mažus žvėrelius ir paukščius- turėtų būti kažkas panašaus į Palangos m. Parką arba į nuostabųjį Gdansko parką Olivoje.

    Reply
    • Anonimas

      o iš kur imsim aristokratų? Teks samdyti, brangu, nenuspėjama ir nykstanti rūšis, bemaž anomalija.

    • Nesvarbu

      Atsakymas anonimui – nieko, tiks visi, nearistokratai – taip pat. O kur dar paaukščiai ir mažieji mūsų draugeliai – pvz., voverės. Beje, pastarųjų pilnas Olivos parkas. Municipalitetas juos šeria, kasryt parko prižiūrėtojai priberia riešutų į senų medžių dreves. Ištisos mokinukų klasės stovi prie tų elegantiškų gyvūnėlių, o paskui, mačiau, klegėdami eina į parke esančią garsiąją Olivos katedrą, kur kas valandą vyksta nemokami vargonų koncertai. Vien dėl parko man vėl ir vėl noris sugrįžti į Gdanską.

  2. Vytautai

    Grubliauskai, ką Jūs ten su savo kolegija vis dar tariatės. 9-us metus nieko nesusitariate ir labai žadėjote tartis su bendruomenėmis. Ar jos tą Zulco studiją matė, diskusija buvo, norus išsakė? Ar kaip visada – padarysite per 5 metus projektą ir įkišite į stalčių – pasikeis prioritetai?

    Reply
  3. Savivaldybei

    Zulcas vis grasindavo, kad darys tarptautinius konkursus, tai ko nedarot? Ar šis objektas nevertas tokio dėmesio? Ar neįgalūs paruošti sąlygų ir skirti normalų finansavimą? Info: šiandien gyvenamo namelio projektavimo darbų kaina minimum 3-5 tūkst. eurų. Ar jūs durni čia visi… Ar jau atsikandot projektų.. visi pastrigę. Zulcai? Bastijonų tiltui – beveik 900 000 eurų, o vasaros estradai, visai teritorijai, prieigoms – svarbiausiam daiktui – idėjai – 10 000 eurų, kuriuos turės pasidalinti 3-5 dalyviai (jei tokių durnių atsiras) ir dar mokesčius susimokėt.

    Reply
    • patikslinimas

      900 000 projektui, bet tai toli gražu ne viskas + ?? SPAV ui +X galimybių studijoms+ Y nameliui Bangų gatvėj išpirkti ir iškraustyti+ Z teisininkams bylose atstovauti terorizuojant buvusius gyventojus+ N nameliui nugriauti. + sušiko Dangės skvero projektą ( apie 200 000eur)kurį reikės koreguoti. Tai tik apytikslė Bastionų tilto PROJEKTO kaina.

    • Taip

      ir į STALČIŲ

  4. Durnių laivas

    metų metais savivaldybės buduliai dura stumdė su ta vasaros estrada ir dabar nustūmė architektams. Tie durneliai lai puola ir dalinasi tuos 10 tūkst. lai kuria mėnesį kitą, o mokęsčius ir visokias nuomas susimokės patys. Aišku, AS prarijo, sutiko ir nieko neprašė ir nereikalavo ir nesiūlė. Kaip gi čia, nepatogu. Suorganizavimui 10, už įdėjas ir 3-5 komandų darbą, įdėjas taip pat 10 ir jokių įsipareigojimų laimėtojams, kaip visada. Paskui skelbs VP konkursą – kas pigiau ir nuo pirmo brūkšnio tai taps savivaldybės nuosavybe ir kad jokiu būdu niekam nebūtų rodoma. Valstybės komercinė paslaptis!!! Rezultatus turime visame mieste. Negerbiate kūrėjo – gyvenkite smarvėje ir triukšme. Pigios įdėjos, brangi statybą ir skandalai metų metais. Po to kliedės ir visi vėl rėks – ŽĄSINAI tie architektai, nemokat dirbti. O ką dirbti ir ko norite? Nežino niekas, tai kam tas darbas. Dabar Yra gera ar bloga studija, dėkim ant stalo, paviešinkim ir diskutuokim. Teikim ją architektams ir lai jie pasako savo nuomonę apie tą Zulco studiją. Kai tas nuomones surinksim ir sutarsim – kad norim to ir ano ir svarbiausia – UŽRAŠYSIM tai ant popieriaus (užduotis vadinasi) tada jau reikia konkursus daryti. Dabar niekas to nežino, tai kokie bus konkurso vertinimo kriterijai? Meilė Tėvynei, ar miškui, ar linksmybėms, ar ramybei …..?

    Reply
  5. Sigitas

    Tiesiog daugumai Klaipėdos gyventojų buvo paėmęs pyktis kai Klaipėdos valdžia nepamatuotai svarstė dėl Vasaros koncertų estrados nugriovimo, o atsiradusioje erdvėje suformuoti rekreacinę zoną. Tik dėka Klaipėdos gyventojų , toji sveiku protu nepamatuotam žingsniui jų užmojai, tai buvo sustabdyti. Todėl tų Klaipėdos miesto gyventojų tarnautojų galiausiai buvo nuspręsta, jog unikalų objektą reikia išsaugoti. Keistas taipogi tų tarnautojų samprotavimas ir požiūris t.y. „tik niekaip nesugalvojama, ką su juo daryti”. Tas pats tarnautojų nežinojimas yra ir dėl Karališkojo pašto. Negana to pasikrapštė savo mastymo mamunėlį ir sušukę lyg eurika tėktšelėjo pasiūlymą t.y. ” svarstė, jos Vasaros koncertų estrados nugarinėje dalyje, už scenos, kur eina dviračių takas, būtų galima pastatyti kavinę, tą erdvę pritaikyti sportui ar jaunimui, nes vietos užtektinai – 800 kv. m”. Tai nejaugi iš to pušimis apaugtos aplinkos norima padaryti WC ir aplinkos niokojimo vietą? Tuo labiau nuo Vasaros estrados netoliese yra Tub dispanseris. Tai jeigu nesugebat, nesugalvojat, tai kokio velnio aplamai sėdit kabinetuose ir trinate į kėdes savo tą kūno penktą tašką.

    Reply
  6. Zulcas

    Ir vėl Zulcas suorganizavo studiją, net iš keturių variantų, bet politikieriai negali išsirinkti. O kiek kainavo galimybių studija?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Dainų šventės šimtmečiui paminėti bus pasodintas ąžuolas 

2024-uosius Seimui paskelbus atmintinais Dainų šventės metais, Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia Lietuvos dainų šventės 100-metį įamžinti kiekviename mieste, kuriame ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This