Savivaldybės pertvarka jau renka politikų pliusus

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai tapo pirmaisiais politikais, palaiminusiais Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio sumanytą šios institucijos pertvarką. Dėl siūlomo sprendimo projekto susilaikė tik opozicijos atstovai – buvęs administracijos direktorius liberalas Saulius Budinas ir valstietis Arvydas Vaitkus.

Analogiškai ketvirtadienį pasielgė Kultūros, švietimo ir sporto komitetas. Tik čia susilaikė ne tik opozicijos atstovė Nina Puteikienė, bet ir mero komandos narė, buvusi Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Reforma – be papildomų pinigų?

A. Vaitkus pirmiausia dėstė nesuprantantis, kodėl ir toliau negali likti departamentų direktorių, esą neaišku kuo patarėjai bus geresni.

„Ateis patarėjas, pavyzdžiui, į Uosto plėtojimo posėdį, kaip ten skambės? Prezidentinė struktūra veikia kitaip, nėra vykdomosios dalies, patarėjai ten jos nedaro”, – teigė A. Vaitkus.

S. Budinas savo ruožtu stebėjosi, kodėl akcentuojant orientavimąsi į projektų valdymą Projektų skyriuje dirbs vienu žmogumi mažiau, nes „patarėjas tik koordinuos, o viską darys ir toliau tie patys”. Finansų ir Mokesčių skyriai, anot jo, daro visiškai skirtingą darbą, tai esą specifinės sritys, kurių nereikėtų jungti.

Kalbėdama apie naujas – vyr. patarėjų pareigybes Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė aiškino, kad įstatymas tiesiog nenumato kitokio pavadinimo, o jų pareigybiniai aprašymai esą leis valdyti reikiamą informaciją ir koordinuoti darbus iš visų sričių nei kad yra dabar, kai egzistuoja departamentinė struktūra.

„Siekiama horizontalaus valdymo”, – sakė ji.

G. Neniškis savo ruožtu aiškino, kad į vyr. patarėjus persikeltų vieno poskyrio vadovas (Projektų valdymo poskyrio vedėjas Gintaras Dovidaitis – autor. past.).

„Kaip tik stipriname šią sritį, jam suteikiame įgaliojimus. Nebus tik formalūs statistai ir vadovautojai, bus žmonės darę projektus, gaus didesnį atlygį”, – sakė direktorius, priminęs, kad dabar egzistuojantis Mokesčių skyrius atsirado iš Finansų.

Šio komiteto nariai nemažai laiko skyrė kalboms apie tarnautojų atlyginimus, kurie dabar esą yra per maži ir negali užtikrinti nei motyvacijos, nei konkurencijos su privačia rinka.

„Nėra populiaru visuomenėje kalbėti, kad biurokratas uždirbs daugiau. Tačiau kaip taip giriamame Singapūre per 30 metų vienas premjeras viską pakeitė? Trys esminiai faktoriai – valstybės tarnyboje dirbo profesionalai, buvo užtikrintas skaidrumas ir rinkos atlygis jiems. Negirdžiu, kokiomis sąlygomis motyvuosit, nes sutaupymų iš 5-6 sumažintų etatų neužteks. O dabar kai kurių tarnautojų atlyginimai yra vos ne pensijinio lygio. Taip negali būti”, – kalbėjo A. Vaitkus.

G. Neniškis teigė, jog papildomų pinigų reformai neprašoma. O pati reforma esą leis automatiškai, be valstybės tarnyboje būtinų kaspusmetinių ar neeilinių vertinimų pakelti nemažai daliai darbuotojų algą.

„Taip, tai yra mažai, bet nors po truputį. Norime pabrėžti ir motyvuoti tuos, kurie padaro labai daug. Kažkam sumažinsime. Vieni serga, kiti išeina ir darbo, taip dar šiek tiek susitaupys. Vidutinės ir mažiausios grandies atlygį, kai gaunama 500-700 eurų, tikrai būtina pakelti. Turėtume pinigų, tikrai būtų negaila ir daugiau”, – sakė direktorius.

Tačiau S. Budinas tvirtino, kad Valstybės tarnybos įstatymas jau dabar leidžia mokėti tarnautojams kur kas daugiau, bet to Klaipėda nedaro.

Skirtingai nei Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas, pirmadienį nusprendęs atidėti balsavimą dėl pertvarkos kol baigsis G. Neniškio susitikimai su miesto Tarybos frakcijomis, pastarasis ėmėsi šios procedūros.

„Daug neaiškių klausimų ir labai rizikinga, nereikėtų skubėti. Negalėčiau nemažo darbo tik kritikuoti, bet turi būti atsakymai į klausimus. Kur efektas? Aš to neišgirstu. Nuo 1 procento žmonių pokyčio negali būti, tai kosmetinė procedūra, prie bet kurios struktūros tai galima padaryti. Jei būtų žinomas tikrasis efektas, žymiai lengviau pritarti būtų”, – prieš balsuodamas pareiškė A. Vaitkus.

Jis ir S. Budinas susilaikė, o pritarimą išreiškė Aidas Kaveckis, Arūnas Barbšys, Vytis Radvila ir Rimantas Taraškevičius. Pastarasis po balsavimo dar pasiūlė jį anuliuoti ir pasielgti kaip Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas – esą po G. Neniškio susitikimų su frakcijomis gal neliks ir prieštaraujančių.

„Gal paskubėjome su balsavimu. Nedarykime nereikalingos priešpriešos” – sakė jis, bet nesulaukė palaikymo.

„Jei susilaiko tai dar nereiškia, kad prieštarauja. O iki Tarybos posėdžio dar galima įtikinti palaikyti”, – reagavo S. Budinas.

Bus mažiau politikos?

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdžio metu N. Puteikienė pareiškė, kad ji mato, jog tokia reforma žmonės lieka tie patys, tik perstumdamos kėdės.

„Ar bus daugiau kompetencijos? Mano patirtis rodo, kad metų metais vienos perėjos nesutvarko, tai ar tapęs patarėju sugebės rimtesniais projektais rūpintis?”, – sakė N. Puteikienė aiškiai neįvardindama, kad omenyje turi Miesto ūkio ūkio departamento direktorių Liudviką Dūdą.

„Dalis departamentų direktorių netaps patarėjais, nes pagal Valstybės tarnybos įstatymą sukakus 65 metams turės išeiti į pensiją”, – atsakydamas teigė Gintaras Neniškis, kartu tikinęs, kad sprendimų dėl konkrečių personalijų dar nėra.

Tuo metu J. Simonavičiūtė teigė pasigendanti nuostatų, kurie, anot jos, vykdant tokią reformą yra pagrindinis dokumentas ir iš kurių būtų matyti pavaldumas ir kiti svarbūs aspektai.

Sulaukęs liberalo Edmundo Kvederio klausimo, ar po tokios pertvarkos administracijoje neatsiras daugiau politikavimo, G Neniškis tikino, jog taip kaip tik vykdomas depolitizavimas

„Politikos ir politikavimo nebelieka kai nebevaldoma asignavimų. Patarėja rūpinsis tik techniniais aspektais, o ne finansavimo išsimušimu projektams, kurie galbūt nelaikomi prioritetiniais”, – sakė direktorius.

N. Puteikienei teiraujantis kodėl visus viešuosius ryšius ruošiamasi koncentruoti vien merijoje Savivaldybės administracijos vadovas aiškino, kad geriau juos laikytis vienose rankose.

„Nemanau, kad buvo labai gerai, kai praėjusioje kadencijoje konkuravo dvi institucijos ir tarnautojai buvo priversti vieniems ar kitiems gelbėti. Nemanau, kad būtų dirbama mero politinei reklamai. Merija ir administracija turi būti vieningas instrumentas, kur politika viešuosiuose ryšiuose turi būti politiniai akcentai, kur technika – techniniai”, – dėstė G. Neniškis.

„Direktorius imasi iniciatyvos, jis mano, kad taip geriau dirbti, čia jo atsakomybė, dirba ne pirmą dieną, žino kaip daryti, todėl palaikau. Kiekvienas atėjęs į įstaigą įneša savo, kaip mato”, – pasisakė opozicijoje dirbantis valstiečių atstovas Romaldas Idzelevičius.

Visgi N. Puteikienė siūlė balsavimą atidėti kol bus kartu pateikti ir nuostatai. Balsuojant ją palaikė tik J. Simonavičiūtė, tad vėliau buvo surengtas ir balsavimas dėl paties sprendimo projekto. Balsai čia ir vėl pasiskirstė analogiškai (už balsavo Arvydas Cesiulis, Laima Juknienė, Rimantas Didžiokas ir R. Izdelevičius, E. Kvederis iš posėdžio jau buvo išėjęs).

13 Comments

  1. Patsi maceu savo akymis

    As paci savo akymis maceu kaip savivdybe 1 aukstas valdinykai eina i toletas ir ten buna 5 minutes ir dar daugeu. O vena valdinyke gal 10 minute pabuvo tynais. Tai mias jai moka atlyginimas visi mokescu moketojas o inai puse to atlyginimas prasika ir pramiza. O tai musu visu pinygaj!!! Ir dar maceu ka vena darbotoja nase visas padnosas su podialiais no kavos. Tai reiske kad neko nedara o tik gerimas i dar mizymas ir kitas reiskias dalykai visas denas. Vysy juos ismesti lauk ir varyt!!!

    Reply
    • SKAITYTOJAS

      Jums čia natūraliai taip gražiai gaunasi? Toks nepakartojamas teksto ir minties stilius! Sveikinimai. Dažniau rašykit – smagu skaityti.

  2. jokių problemų

    Visose vakancijose įdarbins Puteikienę, plius dar visose visuomeninėse organizacijose – irgi Puteikienė. Dar visų Semo narių biuruose Klaipėdoje – Puteikienė. „Atviros Klaipėdos” redakcijoje – irgi Puteikienė. Prie pašto sargė – |Puteikienė. Prie jūros ruonius gaudo – Puteikienė. Į Vilniaus Mo muziejų nuvažiuoja gal kas kitas – ne, Puteikienė. Su pedagogais marširuoja Vilniuje kas? Žinoma, Puteikienė. Medžius raunamus saugo … Puteikienė. Vidūno paminklo aplinką apžiūri – Pu… Grybus visus Smiltynėj suskaičiuoja ir inventorizuoja – P…. O konferencijose mokslo klausimais kas pasisako — irgi ji. Spėja su šeimos nariais nusifotografuoti – gyvenamo namo pastogę po gaisro aptarti – P…. Visų nacionalinių mažumų vadovė Klaipėdoje – Puteikienė. Kur dar ją matėm? Tiesa – visose miesto šventėse ir be apsaugos marširuoja kas? Puteikienė. O kur dar jos eilėraščiai, meninės gamtos aplink Klaipėdą nuotraukos… o dar ir savo mamą prižiūri, neįgalų sūnų globoja… ir pas vyrą retsykiais į Vilnių nuvažiuoja – juk reikia bendrabutį pravėdinti… dukrą internetu auklėja… tai kas dar neaišku?

    Reply
  3. Simona

    Zmones, kurie atèina i darba ir nieko neveikia, reikia uzjausti. Pagalvokit , kaip jus jaustumetes, visa diena be darbo. O jeigu rimtai. Aplink nieks nieko nedaro tik jus vienas esat pasaulio kurejas.

    Reply
  4. Tarnautoja

    O kaip jūs, ar darbe neatsigeriate kavos, nerūkote, neinate į tualetą, papietauti? Jei pas gydytoją eilė, tai jis kava geria. Jei neįmanoma patenkinti jūsų noro padudinti jūsų sklypo, kaimyno sumažinant, jei nesutinkama išduoti kokio teisiškai negalimo leidimo, visi „valdininkai” kalti. Pagalvokite ar tokie jau balti ir pukuoti esate.

    Reply
  5. iš kontoros

    Visi kritikuojantys „ šaraškino kontoros“ darbuotojus – išsilaikykite testus ir ateikite , laukiame. Tik reikia žinoti teisės aktus ir mokėti jais vadovautis, aibę tvarkų tvarkelių, be to, kad reikia mokėti taisyklingai kalbėti ir rašyti, kęsti „pilnaties žmonių“ antplūdžius, visažinius seniūnaičius, aišku būti baigus mokslus. Tai ką?

    Reply
  6. Anonimas

    šaraškina kontora…dirbau ir žinau, 8.30 kava skyriuje, tada 9.00 leidžiames į kavinę rūsyje kavos ir vėl.. tada 14.30 kava skyriuje, tada 15.00 leidžiames kavos į kavinę rūsyje… + kava su draugem is kito skyriaus kur nors presto kavinukej, kad ne prie akiu… Cia savivaldybe, toks cia darbas….jauniems nepatinka tai ir palieka darba, kiek talentigu jaunu zmoniu per paskutinius 2 metus paliko savivaldybe, zinau bent 3, tai jei nerupi susigrazinti ju valdziai, tai geriau tegul lieka su tais kam per 60… busimieji vyr patarejai ir skyriu vedejai

    Reply
    • Dirbanti

      Jūs turbūt juokaujate… kokiam čia skyriuje? Aš dirbu savivaldybėje, esu jaunas specialistas, atėjau iš verslo vien dėl idėjos. Kavos jeigu norisi, nueini prie virdulio, užsipili ir išgeri dirbdamas, kokios dar pertraukėlės. Jei pats ar pati taip darėt, gėda didžiausia, su tokiu požiūriu toli nenueisim. Gaila, kad tokios personos kaip tamsta menkina valstybės tarnybos vardą.

    • Darbuotojas

      Pats dirbu urbanistinės pletros departamente ir galiu pasakyti tiek: vieni dirba daug, o kiti ištisai kavą geria.

    • Jonas

      Tikra tiesa.
      Reiktų išsivalyti savivaldybei nuo dūduciu , gaizuzuciu ir kt.tinginiu ir……gal pradėtų miestas ir miestiečiai tikėti prasviesejimu ir tvarka mieste.

    • yes

      “darbuotojas” greiciausia rases komentara bus “darbuotoja”, nera tokiu nelaimingu vyru urbanistikos departamente, visi dirba ir kitu darba gerbia.

  7. Petriukas

    Po trisdešimt metų sėdi kėdėse-trūksta motyvacijos? Tei tegul užleidžia kitiems kėdes…

    Reply
  8. Anonimas

    Neteisinga informacija pateikiama. Pvz.: Statybos leidimų poskyryje dirba 4 specialistai ir 1 poskyrio vedėjas (viso 5). O schemoje parodyta, kad iš viso 4 darbuotojai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This