Klaipėdoje prasidėjo „Scanoramos“ maratonas

Kultūra

Ketvirtadienio vakarą Europos šalių kino forumas „Scanorama“ startavo ir Klaipėdoje, kur festivalis kino mylėtojų lauks iki lapkričio 20 dienos.

Anot festivalio organizatorių, „Scanoramos“ žiūrovai labiausiai laukia ryškių, aukščiausią kritikų įvertinimą pelniusių pastarųjų metų filmų iš Europos, ypač Skandinavijos. O šiemet skandinaviško kino programoje „Naujienos iš Šiaurės“ rikiuojasi ypatingai garsūs vardai.

Žiūrovai Klaipėdoje galės pamatyti naujausią Roy‘aus Andressono filmą „Apie begalybę“. Ši odė ir rauda suka amžinybės kaleidoskopą ir tęsia amžinąjį pasakojimą apie neįveikiamą žmogiškosios būties trapumą.

Apie giliai paslėptas traumas savaip kalba vienas produktyviausių šiuolaikinių norvegų režisierių – Hansas Petteris Molandas, kurio filmas „Vogti arklius“ puošia festivalio programą. Įstabios gamtos fone vykstanti epinė brandos drama aprėpia platų žmogiškų jausmų spektrą nuo meilės iki netekties, nusivylimo ir kaltės. Beje, nemažai šio filmo scenų buvo filmuota Lietuvoje.

Kitaip į pasaulį žvelgia rusų režisierius Kantemiras Balagovas, filme „Ilgšė“ keliantis žmogiškumo klausimus. Šiemet Kanuose režisierius pelnė du apdovanojimus – tai rodo neeilinę jauno režisieriaus brandą, gebėjimą į trauminę praeitį žvelgti šiuolaikiškai ir viltingai.

Mėgstantys klasikinį kiną, gražiai papasakotą istoriją, stiprius charakterius ir išraiškingą estetiką turėtų nepraleisti filmų „Nepaprasta Maronos kelionė“ (rež. Anca Damian), „Lara“ (rež. Jan Ole Gerster), „Sonja. Baltoji gulbė“ (rež. Anne Sewitsky).

Šiųmetėje „Scanoramoje“ gausu gilių ir įdomių moteriškų personažų, grąžinančių pasauliui drąsą ir būtinybę apginti žmogiškumą. Nemažai jų – sukurtos talentingų moterų režisierių: „Irina“ (rež. Nadejda Koseva), „Agnesės meilė“ (rež. Silja Hauksdóttir). Filmuose pasakojamas skirtingose socialinėse realybėse gyvenančių moterų istorijas vienija ryžtas siekti savo tikslų ir šaltį tirpdantis jausmų tikrumas.

Klaipėdoje „Scanorama“ parodys pilną naujausių lietuvių kino darbų programą. Tai ir pirmasis vaidybinis kultūros antropologo ir dokumentinio kino režisieriaus Manto Kvedaravičiaus filmas „Partenonas“, ir trys dokumentinės juostos: režisieriaus Vytauto V. Landsbergio „Vanago portretas“, Aloyzo Jančoro „Tulpių laukas“ ir Akvilės Gelažiūtės „Neregėta Lietuva“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

„Scanoramos" klasika: geriausi filmai vėl aplenkė Klaipėdą

Penktadienį prasidėjęs kino festivalis „Scanorama“, deja, tą patį penktadienį man ir pasibaigė. Pažiūrėjau dokumentinį-vaidybinį atidarymo filmą „Bergmano sala”. Pamačiau salą, ...
2021-11-10
Skaityti daugiau

Regionas

Į pajūrį sugrįžo „Scanoramos vasara“

Jau septintus metus pajūryje vasaros kino seansus rengianti „Scanorama“ šiemet – dar arčiau jūros. Liepos 7 d. startavusi kino programa ...
2020-07-08
Skaityti daugiau

Kultūra

„Arlekine“ prancūziškas juostas pakeis „Scanoramos“ filmai

Kultūros fabrike įsikūręs kino teatras „Arlekinas“ kviečia klaipėdiečius į paskutinę nemokamą prancūziško kino peržiūrą, o netrukus ketvirtadienio vakarais pakvies klaipėdiečius į ...
2019-11-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This