Klaipėdos meras apie atvirą „Klasco“ krovą: artėjame prie ryžtingų veiksmų

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijoje „Klasco“, į kurią pastaruoju metu nukreipti žvilgsniai dėl dirvožemio Vitės kvartale taršos chromu, penktadienį apsilankiusi uostamiesčio savivaldybės delegacija tik konstatavo, kad įmonės teritorijoje stūkso atviros kopos perkraunamų produktų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Pamatėme tai, ką ir visi mato – labai daug atviros krovos. Kraunama ir geležies rūda, matosi ir skaldos, ir sandėliuojamų įvairių metalinių armatūrų, ketaus. Atviros krovos daug, bet tiksliai pasakyti, kuri dulka, labai sudėtinga. Bet matant tokias kopas teritorijoje, supranti, kad tikėtis iš jų bandelių kvapo ir levandų dvelksmo būtų sudėtinga“, – po vizito kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Žurnalistai, norėję lydėti savivaldybės delegaciją, į „Klasco“ teritoriją nebuvo įleisti.

V. Grubliauskas teigė, jog visi sprendimai, kuriais siekiama suvaldyti atviros krovos taršą, yra ne tik sveikintini, bet ir pageidautini, o, ko gero, ir privalomi.

„Nesu nei geologas, nei chemikas, nei alchemikas. Mūsų pozicija pakankamai aiški – specialistai ir ypač iš valstybinių institucijų turi vertinti tuos poveikius aplinkai. Agentūros, visuomenės sveikatos centrai, visi kiti turi įvertinti, kiek tokia tarša sklinda per tvorą ar per gruntinius vandenis, ar kitokiais keliais atsiduria ten, kur atsiduria“, – kalbėjo meras.

Ji tikino, kad pats išvydęs tas kopas jautėsi taip, kaip kiekvienas klaipėdietis. Jų norai, kad tokie procesai arba turėtų būti uždengti, arba turėtų vykti kitoje vietoje, o ne miesto centre, yra labai suprantami.

Paklaustas, ar šis vizitas į įmonę yra susijęs su pastaruoju metu nustatyta ypač padidėjusia dirvožemio tarša chromu, V. Grubliauskas buvo lakoniškas.

„Viskas šiame pasaulyje susiję. Be abejo, šiame kontekste, kai vyksta didžiulė diskusija dėl tyrimų, dėl situacijos, kuriai jau ne trys dienos ir ne dveji metai, o gerokai daugiau, tai veda link žvilgsnio giliau, toliau, įdėmiau. Tikėtis, kad pamatysime tai, ko nebuvome matę, ar bus parodyta tai, kas anksčiau buvo nerodyta, buvo naivu. Su kokia nuostata atvažiavome, su tokia ir liekame – visi turime daryti viską, kad tokios krovos centre nebūtų. Tai yra siekiamybė. Matyt, artėjame prie ryžtingų veiksmų, kad tai būtų įgyvendinta“, – tvirtino uostamiesčio meras.

„Klasco“ skelbė ketinanti iškraustyti didžiąją dalį atviros krovos į pietinę uosto dalį, kur anksčiau buvo Tarptautinė jūrų perkėla. Tačiau tai gali užtrukti ne vienerius metus, nes priklauso ir nuo Uosto direkcijos investicijų.

„Naujoje teritorijoje sąlygos suvaldyti atvirą krovą būtų gerokai rimtesnės. Kada tai bus padaryta, šiandien negaliu atsakyti“, – sakė V. Grubliauskas.

Jis „Klasco“ atstovams per vizitą pateikė ir pasiūlymą. „Būtų prasminga, jei įmonė palaikytų gražią akciją ir daliai vaikučių ar personalo, kuris dirba Vitės kvartalo teritorijoje, finansuotų kraujo tyrimus ar bendrą sveikatos patikrinimą. Taip būtų parodytas neabejingumas. Manau, kad įmonės atstovai mane išgirdo“, – vylėsi Klaipėdos vadovas.

Pirmadienį turėtų būti sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame toliau bus nagrinėjamos dirvožemio Vitės kvartale taršos chromu aplinkybės ir detalės.

33 Comments

  1. Merui

    Meras eilinį kartą teigia -„..„Nesu nei geologas, nei chemikas, nei alchemikas. ..” Mere, Tu du metus viešai aiškinai, kad kiekvieną savaitę susitinki su uosto vadovais ir ieškai sutarimo. Tai: 1. Gal išties Tu nevykėlis ir Durnas? . 2. Mus visus durniais laikai? 3. Gal Tau klaskiečiai moka algą ir Tu jiems dirbi. Ko Tu ten landžioji po tą klasko teritoriją jei nieko neišmanai ir jei neįleidžia žurnalistų? Vien tik dėl to galėtum neiti. 4. Tu niekada nepasakei-nesusitariu, miestiečiai padėkite. Bet kuriuo atveju, Tu turi atsistatydinti iš mero pareigų.

    Reply
    • Taip

      jis pripažino, kad yra niekas. Tik kalbėtojas.

  2. Asociacija "Klaipėdos žalieji"

    Latvijoje, konkrečiai Ventspilyje sprendžia šią problema, bet pastangas tam deda savivaldybė ir uostas kartu. Kviečiau savivaldybę važiuoti, tai atsakė, kad jiems netikslinga, o mūsų uosto, kurį nuolat uja (užuot ieškojus bendrų sprendinių) administracija mielai sutiko. Kai viską stebi iš šono, tai tiesiog matai, kad aplamai savivaldybėje nėra su kuo kalbėti rimtais klausimais. Į racionalius visuomenės pasiūlymus reaguoja po 4 metų, pristatydami kaip savo sprendimą. Tegul neįsižeidžia rinktieji, bet aš tiesiog stengiuosi į savivaldybę kreipiuosi tik tam, kad gauti atsirašinėjimo atsakymą ir kreiptis ten, kur tikrai gali veiksmas pajudėti.

    Reply
  3. Janina

    Dar tokio turgaus nesu mačiusi. Prašymas kompensuoti gyventojų kraujo tyrimus? Kieno čia iniciatyva? Andronovos? Siūlyčiau jai plačiau žvelgti ne tik savo kiemu apsiriboti.

    Reply
  4. Vytautas

    Butingė yra Latvijos-Lietuvos pasienis. Čia yra didžiuliai bendri abiejų valstybių turtai . Giluminiai – požeminiai naftos ir dujų telkiniai . JOKIOS KITOKIOS STATYBOS ČIA NEGALIMOS ! Toks yra tarpvalstybinis SUSITARIMAS. Nežinantys ar dar nesuvokiantys esmės prašom nekaišioti čia jokių uostų ar uostelių .

    .

    Reply
  5. Linas

    Kaip is dziazisto padaryti verslininka, kas zino?

    Reply
    • Aplinjkybės pakito

      Dabar yra svarbesnių veiklų. Klaipėdoje startuolėmis taps visos senjorės, kurioms virš 80-ies. Visos. Sulig viena. Ateina europiniai pinigai ir projektai, kuriuos laimėjus nereikia pridėti savų pinigėlių anei cento. Tai štai. Jos dabar visos ims po vieną ar kelis neįgaliuosius 35-40mečius vyrukus iš JK – mūsų išeivius. Susitvarkys slaugą ir prirašys savo erdviuose apartamentuose, kuriuose gyvena vienos – vidutiniškai po 60 kv.m kiekviena turi, o jei įtrauktume dar ir Klaipėdos rajoną – ploto startuolioškam verslui jos turi vidutiniškai po 100 ir daugiau kv.m. Senjorės karšins tuos vyrukus ir dar įsteigs jiems namudinio verslo darbo vietas savo pačių butuose ar namukuose. Skaičiuokit — nereikia jokio senatvės pensijų didinimo. Senjorės su europiniais projektais prisigamins tiek pinigėlių, kad galės ne tik su šiaurietiškomis lazdomis skersai išilgai po Klaipėdą lekioti ir parduotuvėse pirkėjų šonus baksnoti, bet ir susibūrusios kitą šaltąjį sezoną draugiškai 6 mėnesių laikotarpiui visos migruos į Floridą. Kuo jos blogesnės už seses iš kitų NATO šalių – amerikonės juk Floridoj lepinasi. Ir klaipėdietės nori. Vokietija, Prancūzija ar Austrija joms jau nebeįdomios – seniai apkeliautos ir apipoteriautos ties kiekviena bažnyčia. Taigi. Kas sakė, kad pinigų nėra ir senjorės skursta? Klaipėdoje jos pagrindinės verslo planų ir europinių pinigų, duodamų už dyka, įsisavintojos. Jos ir kompiuterius valdo, ir mašinas vairuoja, ir pasigydo brangiauisose SPA iš ligonių kasų pinigų – už dyka. Tabletės? O taip – į Klaipėdą daug labdaros atkeliauja o ir per ligonines pažįstamos slaugės maišais tų tablečių kokių tik nori už dyka atgabena kaip mulai… viskas už dyka. Tikrieji anūkai ir vaikai jų seniai užsieniose, todėl senjorės dabar visos lyg ir laisvosios menininkės su grynųjų maišais po pagalvėmis ir japoniškais pampersais tarpkojuose. Tiesiog ne miestas, uostas, o verslo šedevrų kalvė… aš ir sakau – iš kur tos urnos tokios prabangios Klaipėdoje – lyg senovės Romos imperijos laikais.Kas dar sakė, kad krizė? Klaipėdoje aukso amžius. Senjorėms.

  6. artojams ir dūdelių pūtikams

    Informacija apie KLASCO neatitinka tikrovės

    2019-11-12

    20:13

    Klaipėdos jūrų krovinių kompanija KLASCO, reaguodama į Seimo narės A. Bilotaitės išplatintą pranešimą apie kreipimąsi į Prokuratūrą ir Susisiekimo ministeriją dėl taršos Klaipėdos mieste, pareiškia, jog teiginiai apie KLASCO 1998 metais Vitės mokyklos stadione krautus neva taršius krovinius neatitinka tikrovės, klaidina visuomenę ir žemina bendrovės bei visos uosto bendruomenės dalykinę reputaciją.

    Atsakingai pareiškiame, kad pagal turimus archyvinius dokumentus, konosamentus ir specifikacijas, stadione buvo sandėliuojama produkcija – karšto valcavimo ritiniai. Pagal laivų bylas – plieno markės SAE 1010, SAE 1006, Astma A36, S235JR, S275, RST 37-2. Jų cheminėje sudėtyje nėra chromo ir kitų pavojingų medžiagų, kurios galėjo užteršti dirvožemį. Metalo produkcijos sertifikatai yra aprobuoti pasaulyje pripažintos bendrovės „Lloyds Register“, nurodant, kad tai ne žaliava, o gaminiai, naudojami automobilių pramonėje ir jų kokybė atitinka šios bendrovės reikalavimus.

    Reply
  7. Kuo garsėja Klaipėda? Ne darželiais? Ne?

    Niekur nerasite tokių pavyzdinių darželių ir darželinukų kaip Klaipėdoje. Nusipirkti darželio direktorės vietą, oi, kaip nepigu. Taip pamažu ir tapo direktorėmis piniguočiausios miesto matronos. Ir darželinukai solidūs – kiekvienas klaipėdietis juk ne koks nususėlis – vaikai milijonieriai, visi skudučius pučia, baletus šoka ir naglų-vokiečių kalbomis laisvai kalba dar nuo 4 metukų. Tai ko dabar prikibot prie tų vuostininkų? Kokie vaikai – toks ir pasiūlymas: kalnai gėrybių tiesiai panosėje – nori, medienos, nori – smėlio, nori – trąšų… viskas atvira. Orūs darželinukai tipenair svarsto – kokią pilį jie statys nuo pirmadienio ir iš kokių chemikalų ar trąšų? Čia jum ne bet koks miestelis – čia Klaipėda – darželinukai visi jau su diplomais, po keturis būrelius lanko, patys pasikeičia pampersus ir susitarkuoja po obuolį reikalui esant.

    Reply
  8. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėje.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir nežino kur Klaipėdoje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,

    rekomenduojame nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį.

    Reply
  9. VAITKUS SU ŽALIAISIAIS VALSTIEČIAIS ...

    … juk neveltui savo rinkiminėje 2018 metų programoje numatė Klaipėdoje net naktinę polikliniką pastatyti. Pradžioje atrodė juokingai, dabar pradedi galvoti, kad vienos naujos naktinės poliklinikos Klaipėdoje tikrai neužteks.

    Reply
  10. Marius

    Jie artėja prie tų ryžtingų veiksmų jau kiek metų? Žmonėms reikia čia ir dabar gyventi ! Koks sveiko proto žmogus gali leisti tokioms įmonėms kurtis miesto centre ir nuodyti miestiečius?! Dabar su tuo išoriniu uostu.. Nori Melnragėje statyti, nu ant kiek turi būti su protu susipykę žmonės, kurie priiminėja tokius sprendimus.. Statytų Būtingėje, galėtų ten kokią tik nori krovą vykdyti ir niekam niekas nekliūtų ir visi būtų patenkinti, o dabar atrodo specialiai nori būti kiršinami uostininkai su miestiečiais. Civilizuotoje šalyje tokių dalykų nebūtų !

    Reply
    • Anonimas

      Visa laika galvojau kad Klaipėda uostamiestis o pasirodo kad turėtu bùti Butingė. Klaipėdoj matomai turi vykti tik džiazo festivaliai ir iš tų pajamų mes turim visi gyventi.

    • Anonimui (uostininkų žydroji svajonė)

      O jei džiazą iš Klaipėdos iškelti į Būtingę? Tada gyvenimas Klapėdoje palei uosto tvorą tikrai pagerėtų. Ir liktų Klaipėdoje tik nesibaigianti uosto krova, krova, krova…

  11. eina

    sau, kraujo tyrimus turi dengti valstybinė ligonių kasa, o nustačius akivaizdų kenkėją, išieškoti iš jo. Čia ne gyventojų bėda. Valstybinės institucijos nevykdo savo pareigų. Ar sunku paskaičiuoti kiek kainuos apnuodytų vaikų, gyventojų gydymas? Mokėsime visi už kelių įmonių veiklos pasekmes? Kodėl nekontroliuojama institucijų turinčių vykdyti priežiūrą ir kontrolę veikla. Ar nėra audito. Tik vienai seimo narei parūpo ir kreipėsi į prokuratūra. Ko verta miesto taryba ir savivaldybės administracija…..

    Reply
  12. KAS YRA DARNI MIESTO IR UOSTO PLĖTRA?

    Tai du viename- uosto krovos rekordai ir klaipėdiečių sveikatos patikrinimai. Kiekvienam savo. Darnu? Darnu.

    Reply
  13. Nesupratau

    Ta prasme į pietinę?ten juk 3čioji vandenvietė ar čia kad žmonės geriau geležį isisavintu? O kur dar biologinis draustinis?

    Reply
  14. Antanas

    Meras neturi komandos, o vienas, jis gali suktis kaip voverė rate, nieko nepadarys. Reprezentacijai jam gebėjimų tikrai pakanka, konkrečiais projektais turi užsiimti vicemerai, o administracija-projektų įgyvendinimu. Vakar paklausiau kalbant vicemerą, kuris lyg ir atsakingas už infrastruktūros problemas, pasidarė ir graudu ir klaiku. Aš tikiu, kad jis geras žmogus, jei į tokias pareigas parinko, tačiau kompetencijos net požymių nesimato. Visiškas nesusigaudymas situacijoje, kažkokios miglos jį apnikusios. Klaipėda vėl tampa aprūkusiu, šiukšlinu, nušiurusiu miestu.

    Reply
    • Klaipėdietė nuo 1951

      Klaipėda niekada nebuvo apšiurusi ir aprūkusi. Gyvenu nuo 1951 metų – gimiau šiame mieste. Bet apšiurusiu miestu Klaipėda greitai pasidarys , jeigu miesto administracijoje ir toliau dirbs neišmanėliai ir atsirašinėtojai . O ir merui seniai jau laikas ne tik džiazo festivaliais rūpintis , o ir nors kiek pabandyti miesto gaspadoriaus darbo. GĖDA , kad turime tokią „alia” dirbančią savivaldybėje komandą. Turiu tokią nuojautą -miestelėnams greitai trūks kantrybė.

    • Anonimas

      taigi grubliauskas samoningai tokius pasirinko ir smarkiai plūšėjo, kad taip nutiktų – gerus, paklusnius ir kvailus. Niekas nevertė.

  15. Klaipediete

    Kompensuoti kraujo tyrimus… Ir kur mes dėsime tyrimo atsakymus??? Akivaizdu,kad meras nepasidomėjo gydymu šalinant sunkiuosius metalus iš organizmo.
    Jų nepašalina, tik sumažinti kiekį galima iki normos…PRIEŽASTĮ REIKIA ŠALINTI, dėl kurios gyventojai nuodijami!!!

    Reply
  16. Realybė

    Imituoja darbą mūsų darbštusis meras, kiek dar žmonės kentės nuo tokio nevykusio mero, mieste smarvė, teršalai, visi projektai įstrigę, kiek dar visa tai tęsis.

    Reply
    • DĖL ĮSTRIGUSIŲ PROJEKTŲ

      Kvieskit specialistus. Budiną, pavyzdžiui…

    • Niekas nepadės

      Net neimituoja. Visiškai neįgalus. Jau ir kalbėt pavargo.

  17. Vitės gyventoja

    Tai kai meras lankėsi Klasco pusę geležies rūdos jau buvo isplukdyta į laivą. Gaila, galėjo anksčiau apsilankyti kai dvigubai daugiau prikrauta būna geležies rūdos. Klasco samoningai nekrove lauke mero kad nepamatytų dar daugiau geležies rūdos kopų.

    Reply
  18. MERAS: KENKĖJAS TURI PRISIDĖTI PRIE NUODIJAMŲ KLAIPĖDIEČIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ... KO DAR?

    Nu, baisiai viskas yra ok. Geležies rūdos „kopos” yra. Kitokio brudo kopos – taip pat. Ir atvira krova viduryje miesto taip pat yra. Meras tiesiog suriaumojo plonu plonu balseliu, kukliai pasiūlydamas kenkėjams gal kiek prisidėti prie kenkėjų nuodijamų klaipėdiečių vaikų sveikatos tyrimų… Logiška gi. „Kenkėjas moka” – taip sakant. Kenkėjai ir toliau atviru būdu viduryje miesto kraus kopas visikio brudo, o meras ir toliau plonai plonai riaumos. Na, o mes, klaipėdiečiai, ką?.. Reikia, vaikai, lėsti uostą, uosto krovos darbų apimtis. Jau vien dėl tų būsimų uosto rekordų, dėl tų brudo kopų rekordų būtinai reikia pasitvirtinti ir Uosto bendrąjį planą ir Miesto BP. Be jų nebus nei geležių kopų, nei brudo rekordų.

    Reply
  19. Anonimas

    Meras py**abolas, galėjo dar užsilipęs pagrot, gal tada savaimr būtų visi išsigandę ir susitvarkę?

    Reply
  20. Nesvarbu

    Spėju, jog merui rūpime ne mes, o kaip ilgiau išsilaikyti prie lovio? Nes, matyt, sunerimęs dėl žmonių nepasitenkinimo ir galimų vertimo iš posto veiksmų.

    Reply
  21. Neryžtingo mero "ryžtingi" veiksmai

    Na tai kokie jau tie ryžtingi veiksmai, mere?
    Kompensuoti kraujo tyrimus? Nuodijam ir po to kompensuojam?
    Gal Klasco greitai ir laidotuves pradės kompensuoti?
    Kaip vaikams kasdien eiti į mokyklą prie Klasco tvoros? A?

    Reply
  22. EL

    tai upelio gyventojams laikas dujokaukes pirkti? kuo jie prastesni nei centre gyvenantys žmonės? jei nesugeba suvaldyti taršos neišduoti leidimų tokiai įomei!!!!!! grunto vandens ir oro tyrimai turi būti atlikti visame mieste!!!! po to kai paaiškėjo jog tarša jau nepirmus metus yra kyla rimtos abėjonės ar tai nebuvo daryta sąmoningai gal mes dar kažko nežinome , tyrimus atlikti būtina visame mieste!

    Reply
  23. ar dar ilgai nuodysit?

    gaila…stai kokie ryztingi veiksmai ir kada jie bus neaisku, nor meginiu galejo paimti, gal merui butu galima .didziausi gelezies rudos kalnai, akivaizdu ,bet kas dulka neaisku, nes nustatyti sudetinga.matyt krovimo darbai, tuo metu buvo sustabdyti.

    Reply
  24. Anonimas

    Kompensuoti kraujo tyrimus.???

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This