Klaipėdos savivaldybė praturtės šešiais butais

Miestas, Svarbu

Uostamiesčio politikai neįstengia pabaigti diskusijos, ar ne per brangiai perka butus, kurių reikia socialiai remtiniems žmonėms ir be tėvų globos likusiems vaikams. Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai antradienį davė leidimą įsigyti šešis butus, kurių vieno kaina yra net 11 tūkst eurų didesnė nei rinkos vertė.

Klaipėdos savivaldybė privalo nupirkti butų, kurie reikalingi įgyvendinti reformą pereiti nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliems ir be tėvų globos likusiems vaikams.

Vieno, šiam tikslui reikalingo buto pirkimas tarp politikų vėl sukėlė ir nepasitenkinimą, ir diskusiją. Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narių prašyta pritarti miesto tarybos sprendimo projektui, jog savivaldybė perka tokį butą, esantį Manto g. 73, ir dalį jam priklausančio ūkinio pastato. 114,64 kv. m ploto butą ir 22,66 kv. m ploto ūkinio pastato dalį nepriklausomo nekilnojamojo turto vertintojai įvertino 113 tūkst. eurų. Tačiau būsto savininkas savivaldybei jį parduoda už 124,3 tūkst. eurų arba 11,3 tūkst. brangiau nei rinkos kaina.

„Teisės aktai leidžia už įsigyjamą butą mokėti brangiau nei rinkos kaina, tačiau suma negali būti daugiau nei 10 proc. didesnė nei rinkos kaina. Po derybų suderėjome tokią kainą ir ji tekpa į numatytas ribas“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

„Ir vėl amžina diskusija dėl kainos. Aišku, pritarsiu sprendimui butą pirkti, nes reformą reikia pabaigti, tačiau kažkaip reikia pabaigti tą diskusiją „brangu ar nebrangu“, – teigė komiteto narė Vaida Žvikienė.

Ji pabrėžė, jog kai savivaldybė pati parduoda savo butus socialinio būsto nuomininkams, nes jie turi teisę juos išsipirkti, kaina yra būtent rinkos, jis negali būti didesnė. „O kai perkame, visada mokame brangiau. Tai turi baigtis“, – konstatavo V. Žvikienė.

Ji pastarajame miesto tarybos posėdyje buvo pateikusi protokolinį pavedimą, jog savivaldybė ir pirkti butus gali tik už rinkos kainą. Tačiau tokiam protokoliniam pavedimui nebuvo pritarta.

„Manau, jog tokį protokolinį pavedimą miesto tarybai reikia teikti dar kartą. Tik reikia apsispręsti, ar siūlyti, kad savivaldybė gali butus pirkti tik už rinkos kainą, ar 1-3 proc., o gal 5 proc. brangiau nei rinkos kaina. Faktas, kad dabar tikrai yra piktnaudžiaujama, todėl ir mokame brangiau nei galėtume. Reikia ir frakcijose pasistengti, kad tokiam protokoliniam pavedimui miesto taryboje būtų pritarta“, – savo nuomonę dėstė ir komiteto pirmininkas Kazys Bagdonas.

Komiteto narys Arvydas Vaitkus pritarė, jog reikia labiau gilintis į tai, kas perkama, ar realios kainos prašoma. „Man įstrigo tas atvejis, kai buvo prašoma leisti pirkti butą Naujakiemio gatvėje už 1200 eurų už kvadratą, kai rinkoje jo kaina siekia vos 700 eurų. Pavyzdys yra ir centrinis Klaipėdos paštas, kuris dabar parduodamas po 500 eurų už kvadratinį metrą. Faktas, kad į kainas reikia labai atkreipti dėmesį“, – pabrėžė A. Vaitkus.

V. Žvikienė pažadėjo, jog kitame miesto tarybos posėdyje vėl pateiks protokolinį pavedimą, kuriame siūlys, jog savivaldybės įsigyjamų butų kaina rinkos vertę gali viršyti vos 5 proc. ar net mažiau.

Tam, kad būtų baigta vaikų globos namų reforma, Klaipėdos savivaldybė turi nupirkti dar du butus.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai Klaipėdos savivaldybės administracijai pirmadienio posėdyje leido nupirkti dar penkis kitus butus, kuriais bus papildomas socialinio būtos fondas. „Mes ieškojome pirkti septynių butų, gavome tiek pasiūlymų, tačiau vienas pardavėjas savo pasiūlymą atsiėmė, nes butą pardavė greičiau, kitą pasiūlymą atmetėme, nes kaina buvo per didelė, o su penkių butų pardavėjais įvyko derybos ir juos galime įsigyti“, – aiškino E. Simokaitis.

Klaipėdos savivaldybė nori įsigyti vieno kambario butus, esančius Naujakiemio g. 23 (už 39,5 tūkst. eurų), Strėvos g. 10 (už 39,5 tūkst. eurų), Laukininkų g. 6 (už 39,5 tūkst. eurų), Taikos pr. 123 (už 39,5 tūkst. eurų), Naikupės g. 17A (už 32 tūkst. eurų). Už visus šiuos butus numatoma sumokėti 190 tūkst eurų. „Vieni jų bus brangesni nei rinkos kaina, kiti pigesni. Taip suderėjome su pardavėjais“, – teigė E. Simokaitis.

Galutinį sprendimą dėl perkamų butų ir jų kainų tars miesto taryba.

2 Comments

  1. TEISININKAS ANTANAS

    STATYKITE BUSTUS ,BET NEPIRKITE.KISATE ZMONES I LANDINES? KAS SAVYVALDYBEJE YRA >>>>>ASILAS PATAREJAS? GERIAUSIA VIETA SOCIALINIAMS BUSTAMS SKAUTU GATVES RAJONE ? JURA <RAMUVIETOS USTEKTINAI?

    Reply
  2. NT

    Jo su tokiais tarybos narių siūlymais „pasipils” būsto siūlytojai … Savivaldybė ir taip yra nelygiose sąlygose su kitais rinkos dalyviais dėl biurokratinio mechanizmo. Kitais metais vėl savivaldybė bus raudoname sąraše dėl nepanaudotų lėšų socialiniam būstui įsigyti. Valio.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą, ketvirtadienį, svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This