Atidaryta pirmojo KU rektoriaus vardo auditorija

Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultete atidaryta pirmojo KU rektoriaus, prof. habil. dr. Donato Švitros vardo auditorija.

Į atidarymo ceremoniją susirinkę D. Švitros artimieji, giminaičiai, bičiuliai bei kolegos dalinosi prisiminimais, istorijomis ir mintimis apie šviesaus atminimo profesorių.

Auditorijos atidarymo juostą kartu su KU rektoriumi prof. dr. Artūru Razbadausku perkirpusi D. Švitros žmona Bronė Švitrienė užsiminė, kad auditorijos atidarymas buvo tarsi suplanuotas paties Donato – greitai ir operatyviai.

KU nuotr.

„Jei pas jį užgimdavo mintis, tai ji turėdavo būti įgyvendinta neatidėliojant. Dar rugsėjo 1 d. kilo mintis atidaryti jo vardo garbei skirtą auditoriją. Galvojau, jog atidarymas įvyks greičiausiai pavasarį, tačiau štai – jau šiandien, Donato gimtadienio išvakarėse, susirinkome į jos atidarymą. Viskas vyksta pagal jį. Visai kaip ir mūsų pažintis. Vieną dieną susipažinome, antrą pabendravome, o trečią jis man pasiūlė tekėti. Kartu pragyvenome beveik 40 metų“, – kalbėjo D. Švitros žmona, KU Sveikatos mokslų fakulteto docentė B. Švitrienė.

KU rektorius A. Razbadauskas, D. Švitrą pažinojęs asmeniškai, taip pat išreiškė pagarbą savo pirmtakui.

„Pirmąjį Klaipėdos universiteto rektorių Donatą Švitrą prisimename kaip ryškią, didelės erudicijos ir plačių interesų asmenybę, puikų mokslininką, Klaipėdos universiteto kūrėją, konstruktyvų ir dalykišką vadovą, nuoširdų kolegą. Profesoriui priklauso garbinga vieta Klaipėdos universiteto mokslininkų gretose. Juk būtent jis stovėjo prie universiteto ištakų. Gaila, kad jis išėjo iš gyvenimo taip anksti“, – atidarymo metu A. Razbadauskas.

„D. Švitra buvo neeilinė asmenybė. Besikuriant universitetui, kuomet buvo daugybė to šalininkų bei priešininkų, kai buvo sunkus laikotarpis universitetui, jis buvo vienas iš tų variklių, kuris formavo universiteto viziją, kurios mes siekiame ir toliau“, – sakydamas sveikinimo žodį kalbėjo KU Senato pirmininkas prof. dr. Vaidutis Laurėnas.

Atidaryme susirinkę svečiai pažymėjo, jog simboliška, kad vardinė auditorija atidaryta likus vienai dienai iki D. Švitros gimtadienio. 314-uoju numeriu pažymėtą JTGMF auditoriją nuo šiol puoš pirmojo rektoriaus atvaizdas, įamžinantis jo atminimą ir indėlį universiteto kūrime.

INFORMACIJA

D. Švitra buvo vienas aktyviausių KU įkūrimo iniciatyvinės grupės narių. Įsteigus universitetą, nuo 1991-ųjų iki 1993-ųjų metų, jis ėjo KU rektoriaus pareigas. Taip pat iki 1994-ųjų metų dirbo ir Ekologijos katedros vedėju, o nuo 1995-ųjų – Matematikos katedros profesoriumi, 2002-aisiais tapo šios katedros vedėju.

2012-ųjų metų lapkritį už ypatingus nuopelnus universitetui, mokslui ir kultūrai, aktyvų pedagoginį darbą D. Švitrai suteiktas Klaipėdos universiteto profesoriaus emerito vardas.

D. Švitra vienas pirmųjų pagrindė bifurkacijų teoriją netiesinėms diferencialinėms lygtims su vėlavimu. Sukūrė naujus matematinius modelius populiacijų dinamikai aprašyti ekologijoje. Išvystė skydliaukės funkcijos, glikemijos reguliacijos, kraujodaros, reprodukcinės sistemos matematinius modelius fiziologijoje ir medicinoje. Sumodeliavo metalo pjovimo procesus, degimo procesą raketiniame variklyje, bangos sklidimą ilgoje linijoje su tuneliniu diodu.

Per savo mokslininko karjerą D. Švitra paskelbė daugiau nei pusantro šimto mokslinių darbų, tarp kurių – dvi monografijos bei septyni vadovėliai. Profesorius buvo ir devynių mokslo daktarų disertacijų vadovas. Penki iš šių mokslininkų iki šiol dirba KU.

 

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. babkė

    Aš tik dabar suprantu, kaip dirbo saugumas LTSR. Čia vienas iš palikuonių

    Reply
  2. valda

    sorius gali daug daugiau papasakoti.jis zino .

    Reply
  3. ELEONORA

    RAZBADAUSKAI GAL GALI PRISIMINTI DAUGIAU? ……..CIA NEVISKAS? ENI AFERISTU KELIU? KARJERAI REIKALINGA MORALE?KAIP TAU NEGEDA?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This