Ferdinando aikštei pritrūko pinigų

Miestas, Svarbu

Planus jau kitąmet pabaigti Ferdinando aikšte vadinamo skvero rekonstrukciją gali pakoreguoti ir archeologiniai tyrimai, ir pinigai. Realiausia, jog erdvę miesto centre sutvarkyti pavyks tik 2021 metais.

Šiuo metu Ferdinando aikštėje, Gegužės, Bokštų, Jūros ir Krovėjų gatvių ribojamame skvere, jau vyksta rekonstrukcijos parengiamieji darbai.

Ferdinando aikštėje jau prasidėjo rekonstrukcijos parengiamieji darbai. Martyno Vainoriaus nuotrauka

Klaipėdos savivaldybės administracija su rekonstrukcijos darbų konkursą laimėjusi bendrove „Tilta“ sutartį pasirašė spalio 14 dieną. Joje numatyta, kad darbai, kurių vertė yra 785 tūkst. eurų, turi būti baigti per aštuonis mėnesius.

„Dabar vyksta tik nedideli parengiamieji darbai. Vėliau užsakovai turės užsakyti rekonstrukcijai reikalingas medžiagas, tad realiai sutvarkymas prasidės kitais metais. Bet didelis klausimas, ar kitais metais rekonstrukcija ir bus baigta“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Jos žodžiais, pinigai, reikalingi rekonstrukcijai, kitų metų biudžete buvo suplanuoti, tačiau jo projektas labai atidžiai peržiūrimas, daugeliui priemonių finansavimas yra mažinamas. „Dabartiniame projekte Ferdinando aikštei kitais metais lieka tik pusė sumos, tad gali būti, jog rekonstrukcija prasidės kitais metais, o bus baigta 2021-aisiais, kai bus skirtas likęs finansavimas“, – aiškino I. Šakalienė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis teigė, jog Ferdinando aikštės rekonstrukcijos darbai gali užtrukti ne tik dėl pinigų, bet ir dėl archeologinių tyrimų. „Visi žinome, kad tie tyrimai užtrunka, todėl ir finansavimą išdėliojame per dvejus metus. Aišku, kitiems metams miesto biudžete reikia suplanuoti nemažai pinigų įvairiems investiciniams projektams, kuriems skiriamas ir ES finansavimas, todėl projektams, kurie finansuojami tik iš savivaldybės biudžeto, lieka mažiau. Mes realiai vertiname situaciją, kad darbai gali vėluoti dėl archeologinių tyrimų. Jei jie neužtruks ir bus galima kitais metais baigti visus Ferdinando aikštės rekonstrukcijos darbus, tada ir ieškosime variantų, kaip viską pabaigti būtent kitąmet“, – aiškino A. Dobranskis.

Ferdinando aikštės rekonstrukcijos projektą rengė bendrovė „Vakarų siluetas“. Projekte numatyta, jog aikštėje bus atvaizduotas Vitės priemiesčio planas, pažymint svarbiausių pastatų vietas, gatvių, kurių didelė dalis išnyko, pavadinimus.

Rekonstruojamo skvero išplanavimas darytas pagal 1903 m. Vitės priemiesčio planą, sumažintą lygiai 10 kartų. Numatyta, kad skvero takai atkartos buvusių gatvių tinklą, šalia jų matysis stovėjusių pastatų kontūrai. Svarbiausius statinius siūloma ilgainiui atskiromis rėmėjų iniciatyvomis įamžinti skulptūriniais meno kūriniais.

Sumažintame priemiesčio plane Ferdinando aikštės vieta atsiduria realaus skvero centrinėje vietoje. Čia turi būti įrengtas meninis akcentas – tūrinis XX a. pradžios Klaipėdos miesto maketas.

Tokiu būdu Ferdinando aikštė taps tarsi muziejumi po atviru dangumi.

Prie įėjimo į skverą numatoma įrengti stendą su informacija apie Vitės miesto ir II pasaulinio karo slėptuvių istoriją. Skirtinguose aikštės galuose būtų įrengtos apie pusės metro aukščio kalvos, kurios simboliškai pažymėtų šioje miesto vietoje buvusius įtvirtinimus (retranšementus).

Skvere esančią II pasaulinio karo slėptuvę numatyta nuardyti, palikti tik fragmentą, o nuardytas medžiagas suversti į slėptuvės vidų ir taip ją užkonservuoti, palikti ateities tyrimams. Slėptuvės stogas bus sustiprintas, iš naujo apželdintas.

Skvere numatomas perimetrinis apželdinimas – palei gatves būtų pasodinta 16 anksčiau čia buvusių medžių, numatoma iškirsti 11, perkelti du. Dabar čia auga 27 medžiai, po rekonstrukcijos būtų 31. Skvero galuose numatyti rožynai, kitos gėlės.

7 Comments

  1. C7

    Nu pagal tai kiek projektu strigo siemet, KMSA turejo likti kruva pinigu – Tilzes g, Atgimimo a, Danes skv, Trinyciu parkas, Skulpturu parkas.
    O realiai turbut chebra bando tuos 1.6 mln centrinio pasto pastatui surinkti 🙂

    Reply
    • Karolis

      Net miestui surinkus pinigus, jis negali pirkti iš Lietuvos pašto, nes Lietuvos paštas valstybinė įmonė, o valstybinį turtą tegalima įsigyti tik per Turto banką (na, nebent patiliukais)

  2. Karolis

    „Skvere numatomas perimetrinis apželdinimas – palei gatves būtų pasodinta 16 anksčiau čia buvusių medžių, numatoma iškirsti 11, perkelti du. Dabar čia auga 27 medžiai, po rekonstrukcijos būtų 31. ”
    Kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių, tik nukirstų. Ir tai tapo taisykle. Projektuotojai „nuostabūs”-kelionė laiku, kad būtų galima atsodinti čia kažkada augusius medžius-16 vienetų. Na kiti 15 vienetų atkeliaus iš ES. Tie , kurie čia auga 26 bus sunaikinti, o tikėti, kad net du bus perkelti-neįmanoma.O juk nenukirsti medžių negalima, juk kokie čia bus archeologiniai tyrimai.Juk taip buvo iškirsti apie 20 medžių prie Parodų Rūmų. Taigi , vardan „naujos tiesos” gal nugriauti tą nusibodusią senąją miesto dalį ir galima bus sukurti kažką pasakiško nuostabaus, kad Klaipėda taptų ateities vizija, prigaminti paveldo klonų, kurie su laiku taptu paveldu. Juk Kultūros Paveldas ir laikosi savo teiginio : nugriauti, po to atstatyti, tai vis tiek PAVELDAS ?????

    Reply
    • Liudvika, Asociacija "Klaipėdos žalieji"

      Buvau pristatyme. Prieštaravau prieš tokį medžių kirtimą, paliekant tuščią erdvę, kurioje vargiai kas ant suolų atsisės karštą dieną. Tokie vešlūs medžiai, kuriuos tik projekte pavaizdavo, gyvenime nebus. Bus panašūs kaip Vydūno skvere. Projektui sąlygas ne visuomenė teikė ir jos niekas neklausė. Tokią tai turime valdžią.

  3. Proto bokštui

    ko toks toliaregis būdamas, nesidarei parkingo po Victoria? ar po Lidlu? ar po savo geležies laužynu tunelio iki Rimkų?

    Reply
  4. Arūnas Tuma

    Viskas gražu, bet ir vėl iki galo neapgalvotai! Siūlysiu savivaldybei peržiūrėti projekto įgyvendinimo masta! Kyla klausimas: kodėl įgyvendinat skvero rekonstrukcija neapgalvojo, kad tuo pačiu ir požeminę automobilių aikštelę įrengti? Sukurti konfortiškas sąlygas, tiek aplinkiniams gyventojams, tiek ten dirbančiom įmonėm, ar jų svečiams. Nesupratu tokio trumparegiško mastymo. Nerandu žodžių, pyktis ima……

    Reply
    • Tumai

      Klaipėdos žalieji stebintis projektavimu mieste, seniai pastebėjo, kad trūksta požeminių mašinų stovėjimo aikštelių, nes dabar einama lengviausiu keliu betonuojant žemę. Bet gerbiamasis puikiai suprantate, kad tai susiję su didesniais kaštais. Tai gal uosto verslininkai prisidėkite prie miesto klestėjimo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This