Klaipėdos licėjaus byla: direktorė teisme aiškinosi ir dėl kačių kraiko

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Prestižine mokykla laikomo Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė teisme turėjo aiškintis, kodėl už įstaigos pinigus dviem savo butams pirko baldus, buitinę techniką, namų apyvokos daiktus, juos remontavo. Vadovė aiškinosi ir dėl to, kad už licėjaus pinigus įsigijo maisto, kosmetikos ir net kačių kraiko bei ėdalo.

Regina Kontautienė. Virginijos Spurytės nuotr.

Susiremontavo du savo butus

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį pradėjo nagrinėti vadinamąją Klaipėdos licėjaus bylą. Kaltinimai pateikti Klaipėdos licėjaus steigėjai, savininkei ir direktorei Reginai Kontautienei. Ji kaltinama tuo, kad būdama valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, siekdama turtinės ir kitokios asmeninės naudos, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi bei apgaule pasisavino ir iššvaistė didelės vertės svetimą turtą, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą ir klastojo dokumentus.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Inga Mačiulienė penktadienį teisme daugiau nei valandą skaitė kaltinamąjį aktą.

Jame nurodoma, kad R. Kontautienė per 2017 metus galimai pasisavino apie 30 tūkst. eurų jos vadovaujamos įstaigos lėšų.

Didžioji dalis šių lėšų yra susijusi su dviem R. Kontautienės butais, kurių vienas yra Klaipėdos centre, o kitas – Juodkrantėje.

Kaltinamajame akte teigiama, jog R. Kontautienė, prisidengdama tarptautinio bakalaureto diplomo programa, įtikino kitą dalininkę, jog Klaipėdos licėjaus lėšomis tikslinga suremontuoti ir įrengti abu direktorės butus. Sykiu R.Kontautienė esą turėjo ketinimų tuos butus išnuomoti rinkoje ir taip užsidirbti, gauti asmeninės naudos. Butų remontui ir įrengimui buvo išleista apie 23 tūkst. eurų. Už juos įsigyti televizoriai, šaldytuvai, kaitlentės, gartraukiai, baldai, šviestuvai, namų apyvokos daiktai, remontui reikalingos medžiagos.

Kaltinamaje akte nurodoma, kad beveik 5 tūkst. eurų vertės virtuvės baldų komplektas, už kurį sumokėta Klaipėdos licėjaus lėšomis, atsidūrė R. Kontautienės brolio bute, taip esą buvo pagerintas jo gerbūvis.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad dar apie 7 tūkst. eurų Klaipėdos licėjaus lėšų R. Kontautienė išleido įsigyti maisto produktų, kačių kraiko ir ėdalo, kosmetikos priemonių. 850 eurų iš šios sumos buvo sumokėta už R. Kontautienės narystę Rotary klube „Aiditė“. Jo veikloje direktorė esą dalyvavo asmeniškai, bet jai privalomą mokestį nurodė sumokėti Klaipėdos licėjaus buhalterei iš įmonės lėšų. Taip esą taip pat buvo iššvaistytas Klaipėdos licėjaus turtas.

Mįslingai greitai grįžo iš užsienio

Kaltinamajame akte taip pat nurodoma, jog norėdama nuslėpti savo nusikalstamą veiklą R. Kontautienė klastojo dokumentus.

Ji esą pati pagamino ir atspausdino ne vieną Klaipėdos licėjaus dalininkų surinkimo, kurie realiai net nevyko, protokolą. Šiuose dokumentuose dalininkai esą aptaria, jog Klaipėdos licėjus dalyvaus tarptautinio bakalaureto diplomo programoje. Tačiau jai bus reikalingas butas, kuriame reikės apgyvendinti į Klaipėdą atvyksiančius dėstytojus ir konsultantus. Kitas butas esą reikalingas motyvuoti įstaigos pedagogus, organizuojant jiems poilsio vietą kurorte.

Protokoluose dalininkės esą sutaria, kad šioms reikmėms galima panaudoti R. Kontautineės butus, juos reikia įrengti ir suremontuoti įstaigos lėšomis, o direktorė leis licėjui jais neatlygintinai naudotis 10 metų – bus pasirašytos panaudos sutartys. Esą nuspręsta, kad vienam butui suremontuoti ir įrengti reikalinga suma negali viršyti 10 tūkst. eurų.

Tačiau galiausiai buvo surašytas ir dalininkų susirinkimo protokolas, kuriame užfiksuota, kad butų panaudos sutartis nutraukiama, o butams remontuotus ir įrengti išleistus Klaipėdos licėjaus pinigus R. Kontautienė turi grąžinti iki 2017 metų pabaigos.

Toks dalininkų susirinkimas neva įvyko ir buvo užprotokoluotas likus vos kelioms savaitėms iki ikiteisminio tyrimo pradžios. Jis pradėtas 2017 metų spalio 17 d. Tądien buvo sulaikyta ir dviem paroms į areštinę uždaryta pati R. Kontautienė.

Beje, dar spalio 12 dieną ji buvo išskridusi į Angliją pas dukrą, tačiau labai greitai – spalio 14 d. grįžo namo į Klaipėdą. „Oro uoste iš dukters sužinojau, kad jai dėl sveikatos būklės reikės sudėtingų tyrimų. Todėl nusprendžiau grįžti į Klaipėdą, sutvarkyti visus organizacinius įstaigos reikalus, kad vėl galėčiau išvykti gerokai ilgesniam laikotarpiui, nes reikėjo padėti dukrai“, – teisme aiškino R. Kontautienė.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad naktį iš spalio 15-osios į spalio 16 dieną ji savo kompiuteryje, „Google“ paieškoje ieškojo panaudos sutarčių, jų nutraukimo formų. Rastus dokumentus parsisiuntė ir išsisaugojo, pagal šablonus paruošė sutartis, į jas įrašė kitos licėjaus dalininkės – Elonos Kerpienės asmens kodą. Netikrus dokumentus R. Kontatienė esą pateikė E. Kerpienė pasirašyti, ji juos ir pasirašė, taip įtvirtindama galimai nebūtus susitarimus.

Tomis dienomis R. Kontautienė esą davė nurodymus įstaigos buhalterei pakeisti kai kurių buhalterinių pažymų atsiradimo aplinkybes.

Tokiais savo veiksmais R. Kontautienė esą bandė paslėpti savo pėdsakus ir išvengti baudžiamosios atsakomybės.

R. Kontautienė ir E. Kerpienė Klaipėdos licėjaus dalininkės buvo iki šių metų birželio, dabar vienintelė įstaigos dalininkė ir savininkė yra tik R. Kontautienė.

Kaltės nepripažįsta

Penktadienį teisme parodymus davė ir pati R. Kontautienė. „Negaliu pasakyti, kad kaltinimą visiškai supratau. Tačiau kaltinimų nepripažįstu, jokio nusikaltimo nepadariau“, – savo poziciją reiškė direktorė.

Ji tvirtino, kad nėra valstybės tarnautojui prilyginamas asmuo, todėl ši kaltinamojo akto vieta yra neteisinga. Klaipėdos licėjus, anot jos, yra privatus subjektas, tik nesiekiantis pelno. Nors jis ir gauna vadinamąsias mokinio krepšelio lėšas, tačiau jos naudojamos tik mokytojų algoms.

Tarptautinio bakalaureto diplomo programa esą buvo ne priedanga, o tikra siekiamybė. 2016 metais nuspręsta jos siekti, o 2017 metų rudenį mokykla tapo kandidate. Šiemet spalį ši programa buvo patvirtinta. Licėjuje šiuo metu mokosi pirmoji parengiamoji klasė.

„Su E.Kerpiene aiškiai sutarėme, kad mano butai gali būti panaudoti šiai programai, nes tikrai reikės apgyvendinti atvykstančius dėstytojus ir konsultantus. Dėl butų aptarėme gal 2016 metų gruodį. Kartu nusprendėme, kad jie bus įrengti ir suremontuoti įstaigos lėšomis, tačiau suma negali viršyti 20 tūkst. eurų. Taip Klaipėdos licėjus įgijo teisę 10 metų neatlygintinai naudotis tais butais“, – aiškino R. Kontautienė.

Ji tvirtino, kad savo butų rinkoje niekada neketino nuomoti, nepublikavo jokių skelbimų.

„Man patikėto licėjaus turto neiššvaisčiau ir nepasisavinau. Už licėjaus pinigus įsigyti daiktai atsidūrė įstaigoje, pavyzdžiui, televizoriai, o kitas išlaidas padengiau į įstaigos sąskaitą grąžindama pinigus. Neigiu, kad bet kokie daiktai atsidūrė mano name, ar buvo pagerinta mano gerovė“, – tvirtino direktorė.

Ji pabrėžė, kad jokia turtinė žala Klaipėdos licėjui nebuvo padaryta, nes iki 2017 metų gruodžio įstaigai grąžinti visi pinigai, kurie šioje istorijoje buvo išleisti.

Paklausta, kaip virtuvės baldų komplektas atsidūrė jos brolio bute, R. Kontautienė aiškino, kad jį išrinko brolio žmona.

„Ji rinko baldus sau, todėl paprašiau, kad išrinktų ir mano butui. Komplektas buvo nupirktas ir atvežtas į brolio butą, nes jis tame pačiame kieme kaip ir mano butas. Į savąjį baldų įnešti negalėjau, nes jame dar nebuvo sudėtos grindys. Galiausiai sutarėme, kad tas virtuvės baldų komplektas geriau tinka brolio bute, tad jis jį pasiliks, bet visą kainą sumokėjo Klaipėdos licėjui“, – teisme kalbėjo R. Kontautienė.

Kosmetikos priemones ji esą pirko mokytojų dovanoms, nes jie pagerbiami ir per jubiliejus, ir už gerus rezultatus.

Paklausta, kam pirko kačių kraiką ir ėdalą, R. Kontautienė teigė, jog neprisimena tokio fakto. Tačiau pripažino, jog katę turėjo ir turi.

Tai, jog už jos narystę Rotary klube mokėjo Klaipėdos licėjus, jo direktorė neįžvelgė jokio nusikaltimo.

„Direktorė reprezentuoja savo įstaigą, mezga pažintis, ieško rėmėjų, todėl ir buvau šio klubo narė. Įprasta, kad įstaiga sumoka už savo vadovų dalyvavimą parodose. Ir čia buvo įprastos išlaidos. Padariau žymiai daugiau naudos nei licėjus išleido“, – įsitikinusi R. Kontautienė.

Ji ne vieną kartą pakartojo, kad jokio nusikaltimo nėra padariusi, nes Klaipėdos licėjus nepatyrė jokios žalos.

„Prašiau ir dar kartą prašysiu, kad būtų atliktas Klaipėdos licėjaus ūkinės ir finansinės veiklos tyrimas“, – savo nekaltumu neleido abejoti R. Kontautienė.

Nors kaltinamajame akte nurodoma, kad R. Kontautienės veiksmai pakenkė Klaipėdos licėjaus reputacijai, direktorė džiaugėsi, jog įstaigoje kasmet daugėja mokinių, auga pajamos, didėja mokytojų atlyginimai.

„Klaipėdos licėjus yra sukūręs 120 darbo vietų, kasmet sumokame didelius mokesčius, iš savivaldybės panaudos sutartimi esame gavę patalpas, į kurias jau investuota apie 1 mln. eurų. Sekant kaltinimų logika, turėčiau būti kaltinama ir dėl to milijono“, – lyg ir ironizavo R. Kontautienė.

2 Comments

  1. To teisininkui

    Gi pats zinai, uzsakymo nebuvo….

    Reply
  2. TEISININKAS ANTANAS

    O KA DARE SALYGA >?KA DARO SU SKAUTU GATVE>?KA DARO JANUSONIS >? KA DARO SAKALIENE>?KA DARE NAFTINKAI>? KA DARE VAIKUS>? KA DARO RAZBADAUSKAS>? KA DARE TARASKEVICIUS >? KA DARO GRUBLIAUSKAS >? KA DARO MOTUZA>? KA DARO DZERMEIKA>? KAM SITA MALONI LICEJAUS DIREKTORE PER BEGO PER KELIA>?KAM JI NEPATINKA>? LAIKAS PARODIS>? MASIULIS <SADECKAS< BAREIKA< USPACKICH<NEKALTI?KO JUCIS SIKNA IS TEISEJU KEDES ISNESE ? SMIRDI?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This