Klaipėdos pašto epopėjoje – naujas posūkis

Miestas, Svarbu

Klaipėdos centrinis paštas nebus parduotas bent artimiausius kelis mėnesius. Taip penktadienį konstatuota Susisiekimo ministerijoje vykusiame pasitarime. Klaipėdos savivaldybė pasirengusi svarstyti pašto įsigijimo galimybes, tačiau kol kas nėra aišku, kam toks pastatas galėtų būti panaudotas.

Klaipėdos centrinio pašto pastatas. Martyno Vainoriaus nuotrauka

„Girdžiu, kad visi aplink kalba, jog Klaipėdos savivaldybė svarsto pirkti pašto pastatą. Nieko panašaus. Mes svarstome galimybę jį įsigyti. Tai reiškia, jog galbūt sutinkame nemokamai perimti pastatą, nes puikiai suprantame, kokios investicijos reikalingos, norint jį restauruoti. Visos sijos, visas karkasas yra supuvęs, tas pastatas jau pavojingas. Ir dar nesuprantame, kam jis mums reikalingas“, – teigė Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Jis dalyvavo penktadienį Susisiekimo ministerijos inicijuotame tarpinstituciniame pasitarime dėl bendrovei „Lietuvos paštas“ priklausančių centrinių pašto pastatų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje tolesnio panaudojimo ir pritaikymo visuomenės poreikiams.

„Pasitarime niekas aiškiai nepasakė, kad bus sustabdytas Klaipėdos pašto pardavimo aukcionas. Esą tik bus nagrinėjama tokia galimybė. Tačiau leista suprasti, jog nesitikima, kad atsiras pirkėjų, todėl aukcionas neįvyks“, – teigė A. Cesiulis.

Klaipėdos pašto pardavimo aukciono rezultatai bus aiškūs gruodžio 17 dieną. Pastatas yra parduodamas už pradinę 1,56 mln. eurų kainą.

Anot A. Cesiulio, pasitarime sutarta sudaryti tarpinstitucinę darbo grupę, kuri iki kitų metų vasario 1 dienos turi pateikti pasiūlymus, kaip Klaipėdos ir Kauno centrinius paštus pritaikyti visuomenės poreikiams.

„Todėl vyks įvairūs vieši svarstymai, viešos diskusijos, jose bus fiksuojami pasiūlymai ir jie nagrinėjami“, – tvirtino vicemeras.

Visuomenė bei suinteresuoti asmenys kviečiami teikti savo idėjas, kaip šie pastatai galėtų būti pritaikomi kultūrinėms, socialinėms, pilietinėms, administracinėms ar kitoms panašioms reikmėms. Viešoji konsultacija su visuomene truks dvi savaites. Savo pasiūlymus galima teikti: konsultacijos@sumin.lt.

„Kai darbo grupė pateiks pasiūlymus dėl Klaipėdos pašto panaudojimo galimybių, tada ir galima svarstyti apie jo įsigijimą, bet ne apie pirkimą. Tad nereikia kurti iliuzijų, jog įvyko kažkoks proveržis. Aišku tik viena, kad dabar turime daugiau laiko“, – pabrėžė A. Cesiulis.

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis bendrovės „Lietuvos paštas“ vadovybei ir Susisiekimo ministerijai išsiuntė raštą, kuriuo prašoma stabdyti Klaipėdos centrinio pašto pardavimo aukcioną.

„Atsižvelgiant į š.m. spalio 23 d. Susisiekimo ministerijoje vykusiame pasitarime priimtą nutarimą – įvertinti galimybę Seimui svarstyti klausimą dėl lėšų skyrimo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatams įsigyti bei į tai, kad Seime šiuo metu svarstomas minėtų centrinių paštų valdymo, naudojimo ir disponavimo klausimas, Savivaldybė galutinį sprendimą dėl Klaipėdos centrinio pašto perėmimo savo žinion galėtų priimti, kai bus įvykdytas aukščiau nurodyto nutarimo reikalavimas ir galimai pateikta Seimo pozicija dėl Klaipėdos centrinio pašto perėmimo ir perdavimo. Prašome Bendrovės stabdyti Klaipėdos centrinio pašto pardavimo aukciono procedūras iki kol bus priimti Lietuvos Respublikos institucijų galutiniai sprendimai dėl Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centrinių paštų pastatų perėmimo“, – rašoma G. Neniškio pasirašytame rašte.

Jame akcentuojama, jog Klaipėdos savivaldybė dalyvauti aukcione neturi teisinės galimybės.

Nurodoma, jog Klaipėdos savivaldybės administracija su Klaipėdos architektų sąjunga jau sutarė, kad pastarieji pateiks pasiūlymus dėl to, kokia veikla galėtų būti vykdoma miesto centre esančiuose didelio ploto pašto pastatuose.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savivaldybės administracijai dar spalio pabaigoje pavedė parengti tarybos sprendimo projektą dėl Klaipėdos senojo pašto pastatų komplekso įsigijimo iš AB „Lietuvos paštas“ procedūrų inicijavimo teisės aktų nustatyta tvarka.

„Šio mėnesio miesto taryboje šis klausimas tikrai nebus svarstomas, galbūt gruodį. Jei sprendimo projektui būtų pritarta, tada turėtume pradėti derybas dėl įsigijimo, bet ne pirkimo“, – pabrėžė A. Cesiulis.

8 Comments

  1. Citata

    neklausk ką tau duoda miestas, klausk ką pats jam duodi.. ( citata)

    Reply
  2. Petriukas

    Įvardykite , kas ten miesto valdžioje tikri klaipėdiečiai, jei visą laiką reikia juos stumti, kad nors kiek pasijudintu del išskirtinio miesto paveldo išsuagojimo? Po 30 metų sėdi kėdėse ir vienas rūpestis-kaip toliau išsėdėti…

    Reply
  3. Se

    Aukcione už 1,6 mln. parduodamas ne tik pats centrinis paštas, bet ir kieme esantis 4 aukštų administracinis pastatas. Taigi savivaldybė už šią sumą galėtų sau santykinai nusipirkti ir jai reikalingas prie pat esančias patalpas, o su pačiu paštu daryti ką sugalvotų. Vietoj to begalviai Klaipėdos biurokratai galvoja pasiimti sugriuvusį patį paštą, o vėliau už mega milijonus statytis arba nuomotis naujas savivaldybės patalpas.

    Reply
    • Asta

      Nenusikalbėkit. Kieme stovi AB „Tellia” priklausantis pastatas, kurio paštas nepardavinėja.

  4. Anonimas

    savivaldybėje nėra ne vieno Klaipėdiečio, visi iš kaimų suvažiavę. Miesto centras kaip kolūkis sugriautas. Štai karališko miesto dabartis. Apie Šv. Jono bažnyčią irgi nieko neberašo. Galėtumėte savivaldybės konkrečiai paklausti, ką šiemet tuo klausimu ji nuveikė darbais, ne kalbomis. Kokie rezultatai, taip vadinamieji postūmiai? Su paštu bus tas pats, kaip su karališkojo teismo rūmais – pavogs dujinius žibintus ir duris užkals, kad valkatos neapsigyventu. Čia nuomonė apie komiteto darbą ir postūmius.

    Reply
    • Hannelore

      Negaliu pritarti Jūsų teiginiui, kad Savivaldybėje nėra klaipėdiečių. Yra, bet tik kelios, kurių protėviai memelenderiai.

  5. Klaipėdietis

    Ačiū A. Vaikui, kad pagaliau paštui atsirado galimybė likti mieste.

    Reply
    • Jonas

      Tai niekas to pašto pastato niekur ir neiškelia. O pašto funkcijos jame nebeteikiamos ir tai net nesvarstoma.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This