Už machinacijas su lenkiškai langais – milijoninė sąskaita ir teistumas

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėtoje didžiulės apimties byloje paskelbė nuosprendį trims bendrovėms ir jų direktoriams už machinacijas su Lenkijoje pagamintais langais.

Bendrovėms „Bikava”, „Ogeras”, „Verslumas” nurodyta sumokėti tūkstantines baudas, o jų direktoriai –  Donatas Banys, Deividas Kaun ir Erikas Pečiauskas – gavo lygtines laisvės atėmimo bausmes. Jiems visiems solidariai nurodyta per du mėnesius sumokėti Mokesčių inspekcijai beveik 2 mln. eurų.

Du iš trijų nuosprendį išklausiusių nuteistųjų sakė neabejotinai jį skųsiantys Klaipėdos apygardos administraciniam teismui.

Trečiasis, pamatęs atėjusį žurnalistą, iš posėdžio salės pasišalino ir išklausyti nuosprendžio nebesugrįžo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Bylos nuosprendį sudaro daugiau nei 200 puslapių. Jame rašoma, kad D. Banys, būdamas bendrovės „Bikava” direktoriumi, siekdamas slėpti prekybą PVC gaminiais ir jų priedais bei nemokėti mokesčių į valstybės biudžetą, 2014 metais su UAB „Ogeras” vadovu Deividu Kaun ir UAB „Verslumas” vadovu Eriku Pečiausku sutarė, kad šie už ne mažesnį kaip 10 000 Eur užmokestį leis naudotis kitu vardu ir rekvizitais užsakant tokius gaminius iš vienos Lenkijos įmonės.

Taip buvo įsigyta gaminių pagal 832 PVM sąskaitas faktūras, o už juos atsiskaityta 2 055 mln. eurų grynaisiais. Vėliau šie gaminiai buvo parduoti už nemažiau nei 2 477 mln. eurų.

Siekdamas išvengti 430 021 Eur pridėtinės vertės mokesčio ir 307 157 Eur pelno mokesčio 2014-2016 m. D. Banys nepateikė atitinkamų duomenų samdytiems buhalteriams.

Tuo metu D. Kaun ir E. Pečiauskas, bylos duomenimis, susitarė kitų asmenų vardu įsigyti vienos UAB akcijas ir faktiškai jai vadovauti bei vykdyti prekybą plastikiniais langais ir jų priedai, bet buhalterinėje apskaitoje nerodyti, kad jie įsigyjami iš Lenkijos, o vėliau parduodami Lietuvoje. Akcijos buvo įsigytos E. Pečiausko sugyventinės, kurį esą nenutuokė viso to prasmės, vardu, ji buvo paskirta ir formalia įmonės vadove. O lenkiškų gaminių įsigijimu rūpinosi jie patys, nors net nedirbo toje bendrovėje. Vėliau buvo paskirtas dar du kiti formalūs direktoriai, kartu jiems perrašant ir akcijas. Siekdami išvengti 472 931 EUR sumos PVM bei 337 781 EUR pelno mokesčio, jie Mokesčių inspekcijai skirtose deklaracijose irgi rašė neteisingus duomenis.

D. Banys proceso metu kaltu prisipažino iš dalies, neneigė, kad buvo nerašomos sąskaitos už parduotus langus, tačiau tvirtino, kad nesumokėtų mokesčių suma turėtų būti mažesnė nei nustatė tyrėjai. Dalį žalos valstybei jis jau atlygino.

E. Pečiauskas kaltės nepripažino, D. Kaun laikėsi tokios pat pozicijos ir tikino, kad jokių nusikaltimų nedarė, o kaltinimai esą yra absurdiškai iš piršto laužti. Anot jo, liudytojai (byloje apklaustos beveik dešimtys žmonių, taip pat Lenkijos įmonės regionų vadybininkas) meluoja ir neįsivaizduoja, kodėl taip daro.

Bylos duomenys rodo, kad Klaipėdos miesto apylinkės teismo nutartimis teisėsaugininkams buvo leista prisijungti prie D. Banio ir E. Pečiausko elektroninių paštų paskyrų bei peržiūrėti jų turinį, vykdyti slaptą sandėliavimo patalpų ir krovininių automobilių sekimą, klausytis jų ir kitų su įmonėmis susijusių asmenų telefoninių pokalbių. Vieno iš tokių metu, kai 2016 m. lapkričio 30 d. laikinai buvo sulaikyti visi kaltinamieji, skambučio autorius sakė adresatei  nevažiuoti į darbą, „nes sandėlyje ablava, mentai, mokesčiai”, taip pat nurodė perspėti kitą kolegą nevažiuoti į darbą, pranešė, kad Erikas suimtas ir liepė slėpti dokumentus.

Klaipėdos teisėsaugininkų prašymu Lodzės miesto policijos valdybos VII Policijos komisariato pareigūnai buvo paėmę dokumentus iš ten veikiančios langų gamybos įmonės. Jie parodė, kad kaltinamųjų bendrovėms buvo parduota produkcijos už daugiau nei 4,5 mln, eurų.

Bylą nagrinėjusi teisėja Adolfina Simaitienė konstatavo, kad visų kaltinamųjų kaltė yra įrodyta ikiteisminio tyrimo metu surinktais ir teisme patvirtintais duomenimis.

E. Pečiauskui už padarytus nusikaltimus teismas skyrė 4 metus, laisvės atėmimo bausmės vykdymą atidedant trejiems metams, įpareigojant per visą šį laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Analogišką bausmę užsidirbo ir D. Kaun. D. Banys nuteistas švelniausiai –  2 metais ir mėnesio laisvės atėmimu, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. Jis taip pat įpareigotas per visą šį laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo.

Kaltomis pripažintos ir visos trys bendrovės – joms skirtos 15 817,  9 415 ir 18 830 eurų baudos.

Taip pat teismas visiškai patenkino Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį dėl valstybės biudžetui padarytos 1 997 960 Eur žalos – šią sumą per du mėnesius nuo nutarties įsigaliojimo solidariai turės atlyginti visi trys asmenys ir minėtosios bendrovės. Kol bus atlyginta ši žala, galios laikini nuteistųjų nuosavybės teisės apribojimai.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui. Du iš trijų nuosprendį išklausiusių nuteistųjų sakė neabejotinai tai padarysiantys. Trečiasis, pamatęs atėjusį žurnalistą, iš posėdžio salės pasišalino ir išklausyti nuosprendžio nebesugrįžo.

2 Comments

  1. Albinas

    Saunuoliai, vistiek valstybe viska istasko ir dar didesnias machinacijas suka, daugiau nuostoliu pridaro. Tad ko maziau jai vergausim to maziau jai bus ka taskyti, greiciau prilygs mum , gal tada ir mus geriau suprast prades.

    Reply
  2. Albinas

    Cia tai geras,1990 banditai tikrai taip nejudejo,kaip db juda VMI,Langus pirko uz 2055 mln.e pardave uz 20477 mln e,pelnas kiek suprantu 4simtai su trupuciu euru,valstybei nesumokejo 430021e pvm ir 307157e pelno mokescio,jei butu sumokeje,butu minuse,o db dar 2milijonus baudos gavo,tegyvuoja laisve vergai..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Bibliotekoje - nuotolinių mokymų programa „Verslumo žingsniai“

Liepos–rugpjūčio mėnesiais Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešoji biblioteka organizuoja nemokamus nuotolinius mokymus „Verslumo žingsniai“. Jų tikslas – skatinti moterų ...
2021-07-02
Skaityti daugiau

Švietimas

Per metus moksleiviai sukurs 800 mokomųjų bendrovių

Verslumo ir eksporto plėtros agentūra „Versli Lietuva“, siekdama skatinti verslumo ugdymą nuo pat mokyklos suolo, praneša inicijavusi praktinės verslumo ugdymo ...
2021-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Atsinaujina moksleivių mokomųjų bendrovių programa

Organizacijos „Hofstede Insights“ atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvos moksleiviai yra orientuoti į ilgalaikius rezultatus, pragmatiški, tačiau jie laikosi status quo, riboja ...
2019-11-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This