Neįprastoje parodoje – kalbos apie ekologiją

Sveikata

„Mums nusibodo protestuoti. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl užsidegėme ekologiško miesto transporto idėja. Bendradarbiaudami su Klaipėdos universitetu, sukūrėme lengviausią pasaulyje autobusą, su šia Alma mater toliau gilinamės į taršos esmę“, –  penktadienį Klaipėdos parodų rūmuose neįprastos parodos atidaryme kalbėjo Alvydas Naujėkas, elektrinius autobusus „Dancer“ gaminančios bendrovės „Vėjo projektai“ įkūrėjas. Anot jo, menas padeda tai daryti vaizdingai, o kartu su bendruomene rūpintis miestu galima lengvai ir su gera nuotaika.

Organizatorių nuotr.

Parodoje „Kieta dalelė“ makro fotografijose ir garso instaliacijose pristatomos Klaipėdos ore sklandančios kietosios dalelės, o Klaipėdos universiteto mokslininkų tyrimas atskleidžia jų neorganinę sudėtį.

Klaipėdos, kaip ir bet kurio kito pasaulio miesto, oro kokybės monitoringo žemėlapyje taršos kietosiomis dalelėmis dėmės sutampa su judresnių gatvių linijomis ir pramoninės veiklos zonomis. Žiemą jas papildo privačių namų kvartalai dėl deginamo kuro.

Pasak Klaipėdos universiteto Jūrų instituto Vandens transporto ir oro taršos laboratorijos vadovo dr. Pauliaus Rapalio, kietųjų dalelių dydis ir koncentracija yra matuojama nuolatos, tačiau jų sudėtis tiriama palyginus epizodiškai. Anot dr. P. Rapalio, parodoje pristatomi tyrimai padeda suprasti kietųjų dalelių poveikį sveikatai, nustatyti taršos šaltinius ir imtis konkrečių priemonių jai mažinti.

„Mums atrodo natūralu perskaityti maisto sudėtį etiketėje, natūralu negerti užteršto vandens, tačiau kokiu oro kvėpuojame, pasirinkti ne taip paprasta. Iki šiol apie mūsų ore esančių teršalų sudėtį žinome labai mažai “, – teigė mokslininkas.

Anot Alinos Andronovos, Klaipėdos judėjimo už ekologiją ir demokratiją (KIDE) atstovės, kai taršos daleles matome po nosimi, tampa aišku, kad reikia veikti ne dėl kokių nors direktyvų ar Paryžiaus susitarimų.

„Asmeniškai man ši paroda yra svarbi todėl, kad pristatomi tyrimai yra nors nedidelis, tačiau konkretus darbas. Tai yra žingsnis į priekį taršos tyrimų ir edukacijos srityje, o kiekvienas konkretus žingsnis už Klaipėdos ekologiją šiandien yra aukso vertės“, – sakė A. Andronova.

Europos aplinkos agentūros duomenimis, praėjusiais metais būtent dėl kietųjų dalelių poveikio Lietuvoje anksčiau laiko gyvybės neteko 2600 žmonių, o mūsų piliečių prarastų gyvenimo metų suma siekė 26400.

Parodos rengėjai – elektriniai autobusai „Dancer“, Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutas, Klaipėdos judėjimas už ekologiją ir demokratiją (KIDE) ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras.

Parodos architektas Marius Ščerbinskas, o garso apipavidalinimą atliko TYKUMOS (Donatas Bielkauskas, Kristijonas Lučinskas).

Paroda veiks iki gruodžio 15 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Klaipėdos gatvėse - pirmasis pailgintas elektrobusas

Trečiadienį kai kurie klaipėdiečiai jau galėjo išbandyti pirmąjį iš trylikos uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB „Klaipėdos paslaugos“ (buvęs Klaipėdos autobusų parkas) ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

Transportas

Klaipėdiečių „Dancer" - tarptautinėje parodoje Briuselyje

Klaipėdos įmonių grupė „Vėjo projektai“, siūlanti pažangius elektrifikuoto viešojo transporto sprendimus, debiutuos spalio 7-12 d. Briuselyje (Belgijoje) vyksiančioje „Busworld 2023“ ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Milijoniniame elektrobusų pirkimo konkurse konstatuoti pažeidimai

Pirmos instancijos teismas pripažino, jog uostamiesčio savivaldybės valdoma UAB „Klaipėdos paslaugos” (buvęs „Klaipėdos autobusų parkas”) pažeidė įstatymus vykdydama ne mažiau ...
2023-07-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This