Koncertų salėje siaus „Klarnetininkų karnavalas“

Kultūra

Paskutinį lapkričio penktadienį, 29 dieną, Klaipėdos koncertų salėje 18.30 val. vyks graži šventė klarneto atlikėjams ir šį pučiamąjį instrumentą mėgstantiems žmonėms.

Kvartetas „Vilniaus klarnetai“  (nuotr.) savo meistriškumu varžysis su Rygos klarnetų kvartetu „Quattro Differente“. Su klarnetininkais scenoje muzikuos ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos ansamblis „Musica Humana“, vadovaujamas ir diriguojamas obojininko Roberto Beinario.

„Vilniaus klarnetai“ susibūrė 2009 metais, kai Vilnius buvo tapęs Europos kultūros sostine. Tai pirmasis tokios sudėties kolektyvas Lietuvoje. Jame įvairių rūšių klarnetais muzikuoja keturi jauni entuziastingi profesionalūs atlikėjai  – Edvardas Kuleševičius (klarnetas), Vidmantas Riškus (klarnetas, altinis klarnetas), Denis Nareiko (klarnetas, piccolo klarnetas) ir Dainius Verbickas (bosinis klarnetas). Visi instrumentalistai baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją.

Dvigubai už vilniečius vyresnis – prieš 20 metų susibūręs Rygos klarnetų kvartetas jau spėjo įtvirtinti savo profesionalumą, pelnyti laureato vardus įvairiuose konkursuose, surengti koncertus ne tik Latvijoje, bet ir visoje Europoje. Prieš 5 metus kolektyvas įrašė savo pirmąją kompaktinę plokštelę, kurioje skamba tik latvių autorių kūriniai. Dėmesys nacionalinei muzikai yra išskirtinis ansamblio repertuaro formavimo bruožas, kurį liudija ir koncerte „Klarnetų karnavalas“ atliekami kūriniai.

Rygos klarnetų kvartetą „Quattro Differente“ sudaro Guntars Gedroics, Marina Vidmonte, Ojārs Spila (klarnetai), Ivars Lavrinovičs (bosinis klarnetas). Kartu su jais pasirodys Arturs Krivoručko (mušamieji).

Ansamblis „Musica Humana“ šiemet  skaičiuoja 45-tąjį kūrybinės veiklos sezoną. Jo koncertai kadaise buvo vieni pirmųjų senosios muzikos autentiškos interpretacijos atgaivinimo Lietuvoje ženklų. Vėliau kolektyvo repertuaras prasiplėte kitų epochų muzika, daug dėmesio skiriant lietuvių autorių kūrybai. Štai ir būsimoje programoje ansamblis pats atliks keletą kūrinių bei akompanuos klarnetininkams. Klausysimės tiek originalių kompozicijų, tiek aranžuočių šiai netipiškai programos atlikėjų sudėčiai.

Pasak ansamblio meno vadovo ir programos sumanytojo R. Beinario, „tai pirmasis kartas, kai ansamblis kartu scenoje muzikuos su aštuoniais klarnetininkais”.

Jo teigimu, programos idėja kilo glaudžiai bendradarbiaujant su Latvijos pūtikais.

„Norisi sujungti mūsų šalių pučiamųjų instrumentų tradicijas ir jas įtaigiai perteikti klausytojams. Tikimės, kad šią programą išgirs ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos publika. Šį kartą pasirinktas klarnetas kaip centrinė koncerto figūra. Kodėl jis? Ateikite į koncertą ir viską sužinosite“, – ragina R. Beinaris.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This