Klaipėdoje masiškai virs medžiai: siūloma nupjauti net ir sveikas liepas

Miestas, Svarbu

Dviejose Klaipėdos gatvėse reikia pašalinti visus medžius, net ir labai geros būklės, o palikti galima tik vieną. Tokia išvada pateikta Klaipėdos savivaldybės užsakymu atliktame detaliame (instrumentiniame) medžių būklės tyrime. Jis penktadienį bus pristatytas viešai.

Medžius pašalinti esą reikia, nes dalis jų yra blogos būklės, o kitus bus labai sudėtinga prižiūrėti. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tyrimą atliko Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Miškų institutas. Tyrimą užsakė Klaipėdos savivaldybė, ji ir sumokėjo Miškų institutui kelis tūkstančius eurų.

„Nuolat darome tyrimus ir šis kartas nėra išimtis. Daugiametė patirtis rodo, kad visuomenėje kyla daug kalbų ir nepasitenkinimo, nes esą kažkas kažką ne taip daro. Todėl nusipirkome kvalifikuotą paslaugą. Tyrėjai pateikė atsakymus, ką daryti su medžiais“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Miškų instituto specialistai tyrė visus medžius, augančius Vilties ir S. Nėries gatvėse. Pastarojoje auga 116 mažalapių liepų, o Vilties gatvėje – 45 mažalapės liepos ir 1 paprastasis klevas.

Tyrimo išvadoje rašoma, kad Vilties gatvėje 7 medžiai yra labai geros būklės, 2 – patenkinamos, 20 – nepatenkinamos, 17 – blogos. Medžius, kurie priskirti prie nepatenkinamos ir blogos būklės, būtina nedelsiant šalinti, nes jie kelia grėsmę praeiviams, transportui, per medžio aukštį esamiems pastatams bei kitam turtui.

Išvadose nurodoma, kad geros ir patenkinamos būklės medžiams, kurių yra tik 19 proc., jei jie būtų palikti augti, būtina formuoti lajas figūrinio formuojamojo genėjimo būdu. Iš pradžių lajas dar kartą tektų nupjauti 7-8 metrų aukštyje, vėl drastiškai žalojant medžius, ir formuoti skėtinę lają, saikingai patrumpinant naujai išaugusias 1-3 metų plonąsias šakeles, esančias lajos išorėje. Tokiu kruopščiu kasmetiniu (1-3 kartus per vegetacijos periodą) apkarpymu galima suformuoti taisyklingos geometrinės formos lają, tačiau pradėjus taikyti lajų figūrinio formavimo būdą privalu žinoti, kad prisiimamas įsipareigojimas iki medžių gyvenimo pabaigos kiekvieną pavasarį ir vasarą 2-3 kartus juos karpyti, nes neišvengiamai teks išlaikyti pasirinktą dirbtinę lajos formą.

„Todėl siūlome Vilties gatvėje atlikti rekonstrukciją, pašalinant visus prie gatvės augančius medžius, kelmus šalinti juos išgręžiant atitinkamo skersmens grąžtais ir jų vietoje sodinti naujus medžius“, – skelbiama tyrimo išvadose.

Turėjai nustatė, kad S. Nėries gatvėje reikia išpjauti 115 medžių. Martyno Vainoriaus nuotr.

Toks pats likimas siūlomas ir S. Nėries gatvėje augančioms mažalapėms liepoms. Nustatyta, kad 21 šioje gatvėje augantis medis yra geros būklės, 28 – patenkinamos, 34 – nepatenkinamos, 33 – blogos.

Tyrėjai rekomendavo pašalinti ne tik nepatenkinamos ir blogos būklės liepas, bet ir tas, kurių būklė yra gera arba patenkinama. Esą jei jos bus paliktos augti, tokius medžius bus sudėtinga prižiūrėti.

Siūloma iš 116 gatvėje augančių medžių išsaugoti tik vieną, kuris yra prie Butkų Juzės gatvės. Ši liepa yra patenkinamos būklės, ją siūloma išsaugoti kaip įdomų gamtos objektą, nes jos kamienas ištisai apaugęs augliais, net ir ant šakų, laja kompaktiška, tanki, gyvybinga, gręžinys vidinio puvinio nerodo.

„Viską mieste reikia atnaujinti – ir gatves, ir šaligatvius, ir medžius. Dabar ištirti Vilties ir S. Nėries gatvėje augantys medžiai, nes ruošiame keisti šių gatvių, šaligatvių dangas, tvarkyti apšvietimą, o tuo pačiu ir želdinius. Tikrai atsodinsime ne mažiau medžių nei bus pašalinta. Ir kai mūsų anūkai lakstys, tie medžiai jau bus užaugę“, – kalbėjo L. Dūda.

Vilties ir S. Nėries gatvių medžių būklės detalus (instrumentinio) tyrimas bus pristatytas ir visuomenei. Pristatymas vyks penktadienį, lapkričio 29 d., 12 val. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje (Liepų g. 11, Klaipėda).

70 Comments

  1. Ernesta

    Manau kad čia komentuojant, jokių pasikeitimų nepavyks pasiekti. Tad reikia pradėti nuo peticijų rašymo ir žmonių susibūrimo.

    Reply
  2. Domas

    Kol niekas Dudai gerai neuzmes i duda tol jis seimininkaus kaip savo kieme, avinu tauta pabuskit!

    Reply
  3. Edvinas

    Apgailėtina, kai žmonės be jokio kraštovaizdinio išsilavinimo imasi projektuoti miestą, juk tai atsakingas, daug įvairių studijų reikalaujantis procesas. Per šimtmetį betono kulto mes sunaikinome visą miesto identitetą. Geras pavyzdys kaip turėtų atrodyti žaliosios erdvės integruotos į miestą būtų senosios Klaipėdos nuotraukose, deja, iki šių dienų iš visos tos senojo miesto didybės beliko tik keli nususę medeliai be jokios funkcijos. Nepadeda jie nei miesto mikroklimatui, nei dirba kaip natūralus biologinis užterštumo barjeras, nei turi kokios estetinės vertės. Moralas tame, jog prieš kažką darant reikia kartais kažką ir žinoti.

    Reply
    • Bordakas

      Tai jie kažkokius tipo žinančius samdo…. Nu akivaizdu, kaip jie žino ir moka…

  4. LAIVAS KURŠIS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas rašo komentarus tinklaraštyje ir nežino kur Klaipėdoj stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį…..

    Reply
  5. pareis Karma stambiasnukiams

    Matomai , įv. šakalienės su dūdoms skuba užsikalt pinigų dar ir gerai senatvei miestiečių sąskaita . Už naujas trinkeles mokam mes , už nupjovimą mes, už naujoviškus( sunkiai prigyjančius invazus) mes. Reiks sufotografuoti daugybę neprigijusių naujų sodinių ,nes sukišo ir pamiršo, o kainos didžiulės tų atvežtinių.

    Reply
  6. Ne specialistas

    Tos liepos yra apleistos, 30 metų negenėtos, o jei ir genėtos, išpjaunat žemiau esančias šakas, kol medžiai įgavo palmės išvaizdą. Reiktų radikaliai pažeminti, kad koks vėjas neišverstų, o vėliau reiktų reguliariai genėti.

    Reply
  7. Nezabitauskas

    Jie nenurims, kol neišnaikins visų miesto medžių, arba kol neatsidurs už grotų. Regis, pastaroji galimybė jiems negresia, nes Klaipėdoje nėra kam ginti viešojo intereso (geras pavyzdys – neseniai aprašyta I. Šakalienės byla dėl galimai neteisėto valstybinės žemės pirkimo, kai Klaipėdos apygardos prokuratūra atsisakė ginti viešąjį interesą, laimei, to ėmėsi Generalinė prokuratūra). Žinoma, gyvenimas pilnas pavojų – ant miesto žmogaus gali ir čerpė, ir šaka nukristi, jau nekalbant apie žaibus bei meteoritus, tačiau sveikas, dendrofobija nesergantis, žmogus adekvačiai vertina didelio medžio keliamo pavojaus tikimybę ir jo nuolat teikiamą naudą. Pavojaus aspektu vadovaujantis, pirmiausia mieste reikėtų „pjauti” automobilius…

    Reply
  8. DM

    „siūloma nupjauti net ir sveikas liepas” „2 – patenkinamos, 20 – nepatenkinamos, 17 – blogos. Medžius, kurie priskirti prie nepatenkinamos ir blogos būklės, būtina nedelsiant šalinti”….

    Reply
  9. Jūratė

    Nesuprantu….tai kaip tada turim šimtamečių medžių Lietuvoj?
    Gal laiku ir kokybiškai genėkim,kad neišaugtų į „gyvybei pavojingus”.
    Lengviau iškirst žinoma….bet ar žinot,tautiečiai,kiek vieno medžio nukirtimas kainuoja?Nuo 10000 iki 12000….bent jau taip sakė valdininkai žvejybos uosto rajone.
    Tai Liepų gatvėj,žinoma,kainuos brangiau.Centras visgi….
    Mieli Klaipėdos valdininkai,nu atsitokėkit gal ir pradėkit dirbt savo miesto gerovei o ne perkūnas žino kam….

    Reply
  10. Nebūkime abejingi, bent dėl oro, kuriuo kvėpuojame!

    Būdama Anglijoje džiaugiausi: kiek daug senų medžių.
    O medžiai kertami ne šiaip. Būdamas šalia didelių medžių žmogus jaučia palaimą, atsigauna. Čia ne tik medžiai kertami, čia daroma didelė žala žmonių sveikatai.
    Ką tik gažūs medžiai pažymėti prie Kauno 39 a. Matyt per arti namo. Tiek metų netrukdė. Kai pasakiau: ką vėl medžius žadate kirsti, tai bėgte pasileido prie autobusiuko ir išvažiavo. Nesijaučia jie teisūs tie medžių žudikai. Ir turėtų namo gyventojų atsiklausti!

    Reply
    • Kiti įstatymleidžiai ir kiti įstatymai nei pas mus

      Anglijoje jeigu nori nukirsti seną medį, tai jie yra įkainoti milijonų, todėl neapsimoka, taip juos išsaugo.

  11. Erika

    Darote gėdą ir žalą savo kraštui, Liudvikai Dūda. Lai pjauna dabar jus žurnalistai, lauksime kiekvienos naujienos, lai kelia jus į viešumą ir dabar ir metams bėgant. Ir galų gale lai skelbia nuosprendį kaip atlyginsite žalą. Nei kraštiečiai nei tauta jūsų ( ir tokių kaip jūs) veiklos nepamirš. Taisykite savo klaidą.

    Reply
  12. as

    iskirskit tuos tyrinetojus netikusius, maziau ora gadins

    Reply
    • Reikia nešališkų tyrimų

      Jo, neryškūs tie tyrinėtojai. Tegul savivaldybė už 16000€ perka medžių kompiuterinį tomografą. Ir nebus klastočių, aparatas tiksliai rodys, matant visuomenės atstovams☝️

  13. Vida

    Sugalvota nesamonė.

    Reply
  14. Vida

    Ir sugalvok tokia nesamonę kirsti medžius,ar nebus kaip Viniuje kai išrove medžius ir pilis griūti pradejo ,taip ir čia iškirs senus medžius ir pasodina naujus kurie net mūsų klimatui netinka džiūva ir dar kiek kainuoja ,pinigų plovimas į savo kišenes.

    Reply
  15. Aš

    Palikime medžius ramybėje.Yra didesnių ir svarbesnių darbų.Mere-jūs apkerpėjot.ir tos pačios trinkelės klojamos bet kur. kam jas rekėjo kloti prie buvusio Mėsos kombinato, kur per dieną praeina du žmogeliai? O į ką panašus Tilžės žiedas?juk pro čia prasuka tarpmiestiniai autobusai.Kokį pirmą vaizdą mato mūsų svečiai? Įtas gatves ,kur žada kirst medžius ,vasarą vedu pasivaikščioti savo svečius. Ne į centrinę gatvę- o būtent ten.Na ir kas kad jie seni-juk nenugriūs visi iš karto.o kol ir nugrius-praeis dar daug metų.

    Reply
    • Kristina

      Būtent, nuostabaus grožio gatvės, vien dėl tų alėjų..tokių daugiau ir nebėra klaipėdoj?paskutinės liko ir tų nebeliks

    • Išsaugoti

      Ten peri paukščiai. Čiulba. O universitete geniai gyvena. Pasaka. Negalima naikinti.

  16. slogutis

    Paskutinės gatvės, kur dar jauti atgaivą, seno rimto miesto dvasią – su bauhauzo pastatais ir ypatinga dviejų eilių medžių alėja. Eini ten kai per pasaką. Ir dabar visa tai paversti plyne. Atsitokėkite. Ką darysim per tuos vis didesnius karščius? Kas sulaikys vėją? Padorioje Europoje tausoja kiekvieną tokį medį kaip brangiausią turtą. Liaukitės atgrubnagiai trumparegiai goduoliai. Kaip reikės gyventi tokioj dykumoj? Kas gelbės nuo jūsų smarvės?

    Reply
  17. Klaipėdietis

    Nu ką, mieli klaipėdiečiai, ko norėjote tą ir gavote, rinkote nedvejodami 3-čiai kadencijai žmogų, kuriam Klaipėdos miestas, jo gyventojai niekada nerūpėjo ir nerūpės. Tai ekonominė zona, kur savivaldybė teikia sau naudingus projektinius pasiūlymus, už medžio nupjovimą mokami neblogi pinigai, na o už menkaverčio, nelietuviško medžio pasodinimą iš savivaldybės sumokami dar didesni pinigai, oi koks geras biznis. Mūsų mieste mirties kultūros klestėjimo laikai, vykdoma pseudo rekonstrukcija, kolchozinis barokas.
    Miesto mere, prieš pasikėsindami į medžius- UŽRIŠKITE MEDŽIUI AKIS KAI UŽSIMOSITE KIRVIU, juk tai gyvybė.

    Reply
  18. viskas teisingai!

    medziai irgi sensta.Ir miestas,medziams augti,ne pati geriausia vieta.Aisku,gaila kad teks iskirsti tokius brandzius medzius.Bet negali palikti ne vienodu medziu.Tenka kirsti senus,nesveikus,bet prie to ir sveikus medzius.Uztat bus atsodinti nauji sodinukai,sutvarkyti saligatviai,gal but paplatins gatves.Dabar seni issiklaipe saligatviai,medziu saknys iskilo i virsu,isvarte saligatvio plyteles.Reikia viska atnaujinti,perdaryti.Reikia daryti,tai ka reikia daryti.Nauju medziu sodinimas-tai vel gi simtui metu i prieki.

    Reply
  19. Ekspertas

    Kas jums yra zmones su tais medziais?! Kai uzvirs kam ant galvos, vel sauksit, kad valdzia nieko nedaro. Pavazinekit kur po europa, prapleskit akirati, o ne tik rasinekit komentarus apie papuvusius medzius!!!!

    Reply
    • Karolis

      Koks jus esate „ekspertas”, jei net argumentuoti padoriai negalite.Klaipėdoje tik senoji liepa prie celiuliozės -popieriaus kombinato parke kadaise nugriuvo, o mieste beveik nei vieno medžio, nors gruntas ne tas, kurio pagalba lengvai medžiai išsilaikytų. O gąsdinti tuo užgriuvimu neverta, nes ir maistas lašinius augina, kurie tur būt ir jums kliudys , jeigu netyčia jus medis užguls.

  20. Dangė

    Manau, kad miestiečių nuomonė Grubliauskui niekad nebuvo svarbi, bet patys išsirinko, tai tegu ir turi- Klaipėdos miesto mentalitetas baigiamas išnaikinti- per dvi kadencijas galima daug pa(si)daryti. Labai daug.

    Reply
    • Karolis

      Grubliauskas laimėjo todėl, kad Vaitkus atstovaudamas VŽsąjungai siekė parduoti Klaipėdą Kinijai, Žiūrėti ‘Mėlynasis proveržis” projektą, nors ir Grubliauskas ne ką geresnis už Vaitkų.

  21. zydrasis proverzis

    pradziai iskirs miestus tada miestiecius

    Reply
  22. Dūdai ir co

    Palikite tas gatves ramybėje! Vienintelės likusios, kuriose išliko tikrosios Klaipėdos dvasia! Ir susikiškite tas savo dirbtinsi formuojamas liepų susenas į tas užsakovų vietas, kuriomis jie savivaldybėje alia galvoja! Negana prisiplovėt eurų?!

    Reply
  23. specialistas

    Pasakoju apie lt alegydytoju afera „. taip apgaudineja savo klientus nefridos ambulatorija, klaipedos universitetine ligonine kadangi testas buvo ten patalpintas kardiologo puslapije, taip pat apie sita testa man pasakojo palangos ligonines darbotoja, sako kad zino apie si testa. manau kad testas naudojo visos lietuvos alegydytojai. Po to kai pradejau platinti informacija, puslapis kur buvo testas, buvo uzdarytas. Nefridos „gydytojai” sako visi klausimai SAM, o sam sako nieko nezino apie sita testa. Tai kodel nebaudzia tada ambulatorijas jeigu jie neteisetai nauduoja suklasotta testa?

    Afera nauduoja seimos alegydytojai ir kiti zemos kvalifikacijos ale specialistai nusikalteliai. Afera vyksta pagal paprasta schema.

    1. Zmogus (klientas), ateina pas seimos alegydytoja, ar kita ale specialista…pasakoja apie savo somatinius negalavimus, pvz galvos skausmas, galvos svaigimas, viduriavimas, kraujavimas, pikinimas, silpnuma ir taip toliau..

    2. Seimos alegydytojas ar kitas specialistas, kuriems galvoje vienas vingis ir tas tik ausis laiko kad nenukristu, neismano nei ka nustatyti, nei kaip nustatyti liga, nei kaip gydyti…tada bando apgauti savo klienta ir nurasyti pas psichiatrus. Kadangi psichiatrioje nera nei vieno objektivio kriterijo statant diagnoze, galima visiems rasyneti depresijas, psichosomatikas ir net sizofrenijas. Psichiatrioje jokiu analizu nera, viska nustatoma pagal psichiatru nuotaika.

    3. Tada seimos alegydytoja arba kitas ale specialistas, duoda jums siuntima, pvz pas neurologa arba iskart pas psichiatra, ir siuntime uzraso Fxx diagnoze ( F reiske psichikos sutrikimas ), neurologas ziuri seimos ale gydytojo arba kito specialisto uzsakyma, koki diagnoze klientui sufabrikuoti, daro pora nereikalingu tyrimu del imitacijos, pasako kad fiziskai sveikas, ir nuraso pas psichiatra. Psichiatras taip pat ziuri siuntime kokia diagnoze sufabrikuoti, ir fabrikuoja jums diagnoze, arba ta diagnoze kuri paprase kitas ale specialistas, arba is lempos sugalvoja savo..Arba susikambineja per telefona , su uzsakovu ir fabirkuoja diagnoze.

    4. Kad lengviau butu apmulkinti klienta, kad klientas patiketu, kad jam reikia pas psichiatra ir vartoti psichotorpinius nuodus, klientui siulo SUKLASTOTA depresijos ir nerimo testa. Su printeriu atspausdina testo lapelius ir duoda klientui uzpildyti. Klientas atsako i 14 klausimu kad turi gera nuotaika ir neturi jokio nerimo ( 6 klausimu teste suklastoti ). Seimos alegydytoja arba kitas ale specialistas iveda atsakymus internet puslapije kur patalpintas suklastotas testas, ir gauna atsakyma kad klientui stipri depresija. ( testas patalpintas universitetines ligonines daktaro portale, isverstas is anglu kalbos ir suklastotas, beto net testo originalas yra nekokybiskas senas ir pavirsutiniskas, jis neijungia i save somatinius fizinius negalavimus del kuriu zmogui gali buti bloga nuotaika ir nerimas, testas juokingas ir ziuri tik nuotaika atskirai nuo fizinio kuno, kas yra absurdas, sitas aferistinis juokingas testas tik tam ir tinka , kad apmulkinti klientus pacientus )

    Ne papulkit ant nusikalteliu kabliuka. Filmuokit. Gaudikyt uz ranka. Rasykit apie tai internete. Isivaizduojat kaip jus ir jusu vaikus mulkina sitie nusikalteliai? Jug paprastas zmogus, kuris neismano medicinos, patikes kad jam depresija, arba kad jo vaikui depresija, apsiverkes eis pas psichiatrus, ir ten prasides ju pragaras. Ir tai oficiali medicina, uz mokesciu moketoju pinigus.

    suklastoto testo puslapis miegas lt/had.php

    testo originalas svri org/sites/default/files/attachments/2016-01-13/HADS.pdf

    tokie reikalai vyksta lietuvoje, ar nusikalteliai baltose chalatose normaliai miega po tokiu nusikltimu pries pylecius? zeme ne dega po kojom? Isivaizduojat kiek zmoniu per diena apmulkina lietuvos alegydytojai, kiek pastumia i psichiatrija per situs suklastotus testus, ir be testu, ir padaro invalidais, arba nuzudo. Neduokit „gydytojams” kad tikrintu jusu vaikus su testais, nes net jeigu testai ir nebutu suklastoti, vistiek jie nieko neparodo, neijungia i save somatines sutrikimus ir reikalingi tik tam kad nurasyti jus ar jusu vaika i psichiatrija. Nes kai gydytojas neismano medicinos, nei kaip ieskoti liga, nei ka ieskoti, nei kaip gydyti..tada jis bando apgauti jus, kad jums depresija, ir nurasyti i psichiatrija. Tai pat „gydytojai” gali siuntime pas kita specialista, pvz pas neurologa, iskart siuntime irasyti kokia jums diagnoze sufabrikuoti, tai tesiog yra uzsakymas kitam „gydytojui” kad jis zinotu kur jus nurasyti..Tesiog uzraso siuntime depresija, tada neurologas daro del imitacijos pora patikrinimu, sako kad esat sveiki, ir nuraso i psichiatrija. Pvz taip daro nefridos ambulatorija. Bukit atsargus, visada ziurekit ka uzraso „gydytojas”.

    Reply
  24. Žaliasis

    Sakurų parkui Klaipėdoje iškilo grėsmė – Dūda užsakė Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Miškų institutui tyrimą.

    Reply
  25. Violeta

    Jo,jo,kaip ir Palangoje sudarkė pačią gražiausią gatvę,Basanavičiaus,tokie kaštonai buvo sunaikinti,kas liko? Ogi cementinis brodvėjus,tai dabar ir Klaipėdoje išnaikins visus medžius,bus cementinė Klaipėda,ir taip viskas eina ne taip ir ne ten…o gaila,labai gražus miestas buvo man asmeniškai pats gražiausias Lietuvoje,net už gimtąją Palangą gražesnis.

    Reply
  26. Roma

    Palangos irgi seni medžiaj(parke,mieste), jiems daugiau nei 100 metų, bet nekerta. Pensininkai irgi seni…

    Reply
  27. L.

    Lai nugena graziai ir bus grazu,kaip laju aleja.Kam viska ispjauti.Pasodins tokius medzius,kaip prie didziuju centru kurie neauga.

    Reply
  28. Anonimas

    G

    Reply
  29. N. Puteikienė

    Šį Klaipėdos medžių naikinimo planą Grubliauskas parengė prieš porą metų. Tyliai padėjo į stalčių ir palaukė: kol dar kartą laimės rinkimus. Na, dabar jau keturiems metams ramus, todėl ėmėsi spręsti tai, kas jam atrodo didžiausia Klaipėdos problema – žali medžiai. Situacija primena filmą „Kaip Grinčas Kalėdas vogė”, nes Klaipėdoje – daugybė miestiečiams aktualių problemų, kurios nesprendžiamos, o meras kažkodėl imasi tokių darbų, kurie daug kainuoja, o vietoj naudos klaipėdiečiams duoda žalą. žalą. Juk akivaizdu, kad Klaipėdoje – ne per daug medžių, o per mažai vaikų darželių. Šiemet net 200 naujų (!, neskaičiuojant tų, kurie negavo jų ankstesniais metais) vaikų negavo vietų savivaldybės darželiuose ir tėvai priversti juos vesti į privačius darželius, kur mėnuo kainuoja apie 300 Eur plius dar savivaldybė darželių savininkams dar moka po 100 Eur už kiekvieną vaiką. Užuot kirtęs medžius, normalus meras statytų darželius, rūpintųsi taršos problemomis, ekologija, senelių namų statyba, kamščiais gatvėse ir etc. Patys galite pratęsti. Beje, kad apie medžių kirtimą kalba būtent Liudvikas Dūda – tai irgi nenuostabu, o politiškai tiksliai apskaičiuota – jis netrukus išeis į pensiją. Ir Grubliauskas, iškirtęs medžius, pasinaudos ta išėjimo situacija, kaip atpirkimo ožiu. Ir vėl išlips iš balos sausas. Tai einu pirkti antrankių. Tikrai prisirakinsiu, jeigu kels kirvį prieš šias liepas. Ir, žinau, būsiu ne vienintele.

    Reply
  30. jau

    nu viena karta palikit viena sena kitus tris naujus mazus medzius, tada du senus tada penkis naujus ir tt.. gal atsikvoses tie uzmylietojai! nusibodo sita banga Klaipedoj, ir vis tie patys veidai, kyla klausimas ar derintis prie grupeles rekianciu (radusiu kur pasireikst, nes neturi kur kitur, visu sriciu expertu) ar didziajai daliai gyventoju? vemt vercia tokio lygio problemos daromos demesiui nukreipti..

    Reply
    • Alfas

      Su kiekvieno medžio nukirtimu, prisideda prie oro kaitos, bet jums to nesuprast

  31. Anonimas

    Agnė

    Reply
  32. Klaipėdiškė

    O ką vietoj tų gražių liepų pasodins? Vėl tokius mutantinius siauralapius medžius sodins, kaip J.Janonio ar I.Kanto gatvėse, kurie nei nuo saulės, nei nuo lietaus nesaugo? Ir taip miestas dūsta nuo taršos, seni medžiai kažkiek tas dulkes sulaiko savo lapija. Pirma tegu KLASCO teritoriją sutvarko, paskui jau medžių lai imasi.

    Reply
  33. Elvyra

    Jokiu kirtimu.Iskirto Simkaus gatves medzius graziausius visus.Pasipiniguoti kazin kas nori.Miestas plikas.Kodel nesodinami spygliuociai medziai?

    Reply
  34. Romas G.

    kodėl mūsuose kai tik medžiai, visada kalbama tik apie dvi įmanomas alternatyvas – nieko nedaryti arba pjauti, kirsti, gręžti ir VISUR, vienodai? O kiek Klaipėdoje sergančių žmonių, tai gal ir juos, visus reikia……? Kodėl klausiame miškininkų, bet neklausiame mieste dirbančios ir mokančios miestus želdinti profesūros? Kodėl nepasitelkiame jų ruošiamų studentų talkai ir kodėl jiems negalime sumokėti už tuos darbus? Kam tada garsiai šaukiame apie ŽIEDINĖS ekonomikos skatinimą mieste, regione? Ekonominė ūkinė miškininkystė ir požiūris tiesmukiškai vertinant medynus nuo miesto želdinimo, subalansuotos ir tvarios plėtros, psichologinio, socialinio mikroklimato kiemo, gatvės, skvero, parko „truputi” skiriasi. Manau Klaipėdos miesto profesorius P.Grecevičius su studentais maloniai atliktų tokį kursinį darbą- Vilties g. vertinimą ir suorganizuotų darbus, ir visiems parodytų ir paaiškintų. Ir tuos pačius pinigus tik tekainuotų ir studentai kožnas savo medį turėtų, prižiūrėtų, o gal net ir virtualų medžio pasą padarytų. Ateityje , po truputi ir visam miestui. Laimingi ir miestiečiai būtų ir studentai patirties įgytų ir L.Dūdai jokių skandalų. Taip siūlėme Dagės skvere, bet … Visi darytumėmės miesto šeimininkais, o ne amžinais kovotais prisirakinę antrankiais prie medžių.

    Reply
    • KO

      Kaip sakoma – kokio nori rezultato, tokie ir tyrėjai yra samdomi. Miškininkai pasižiūrėjo į miesto želdinius (taip eik traktuoti miesto šalia gatvių augančius medžius) kaip į miško medžius. Labai gerbiu Miškų instituto darbuotojus, nemažai jų pažįstu ir neabejoju jų kompetencija. Bet požiūris tik grynai profesinis – atliko savo darbą profesionaliai. Bet pažįstu ir prof. Petrą Grecevičių, kuris, net neabejoju, turi kito kampo matymą į miesto medžius. Tereikėjo šiuos visus gerbiamus žmones suburti į vieną grupę ir jie būtų pateikę „miškininkiškai – želdyninę” kaip visa tai sutvarkyti, galimai išsaugant kuo daugiau medžių. Tik tiek. Matyt savibledybėje niekam nereik prof. Petro nuomonės. Būčiau klaipėdietis – rėkčiau ties kiekvienu kampu – aū, mes gi turim savo, ne bet kokius, pasaulyje pripažintus specialistus, va čia – Klaipėdoje…. Bet… esu kaunietis, o čia panašios problemos.. Deja…

    • Klp

      Puiki idėja

  35. Anonimas

    Kas tie „miškų instituto specialistai”, įdomu būtų sužinot?

    Reply
    • Kas kas

      Parsidavėliai….

    • Anonimas

      jie vykdo viešųjų pirkimų užduotį. Reikėtų domėtis kas parengė ir patvirtino UŽDUOTĮ

  36. Tomis

    Klaipėdoje esu atvykėlis. Atvažiavau čia gyvent nes čia mokiausi. Patiko miestas,jūra ,žmonės. Tad gryžau prieš penkiolika metu. Dirbau nusipirkau butą,sukūroau šeima,šis miestas tapo namais man ir mano šeimai. Bet kai tokie dalykai emė dėtis aplink. Prasmirdusios vasaros kai tu leidi laika su vaikais lauke ir jie taves klausia kas čia smirda. Iš uosto debesys neaiškių dulkių nuolat skrieja ant mūsų galvų. O dabar dar ir medžius išsikirskim visus. Kas bus toliau. Aš nenoriu kad mano vaikai gyventu mieste su nevaisynga valdžia. Apsimeta kad kažką daro o iš tikro nedaro nieko. Lieka tik bėkt iš čia nelaukt kol išvis reiks i lauka eit su dujokauke.

    Reply
    • Anonimas

      šitą komentarą reikėtų pakabinti merui ir savivaldybės administracijos direktoriui ant durų be teisės nuplėšti. Liūdna tiesa. Vienop derėtų suvokti, kad bet kokia ir bet kuri valdžia linkusi į parazitavimą ir ilgalaikį. Tik miesto žmonės gali ją „užspausti” ir priversti dirbti ir taip , kaip jie nori patys. Tai suvokus atsiras poreikis vienytis į bendruomenes, nes vienas nieko nepadarysi. Kol suvokimo nebus, tol kraustysimės iš vietos į vietą patys ir mūsų vaikai bei anūkai. Išsikrauščiusių vietas užims mažiau reiklūs (dažniausiai artimojo užsienio emigrantai). To ir siekiama ir atvirai sakoma- nepatinka išvažiuok, nebūk savo kiemo, gatvės, miesto šeimininku. Pačiam, Tomai rinktis.

  37. Ana

    Mokslininkai nustatė, kad vienas medis išskiria deguonies 4 žmonėms. O ką išskiria sėdėdamas ir bezdėdamas biurokratas?

    Reply
  38. Klaipėdiškė

    Vienintelė likusi gatvė, kurioje vasarą dar yra pavėsis ir grynas oras, bei nuostabus kvapas liepoms žydint , rudenį pasakiškai krenta spalvoti lapai, žiema eini kaip pasakoje tarp apšerkšnyjusių medžių. Tai jau atėjo galas ir šitai vienintelei gatvei? liūdna, kad mano gimtas miestas virsta iš žalio ir nuostabaus į dulkinus batono spąstus

    Reply
    • Anonimas

      „Batono spąstai” ????

  39. Butku Juze

    Kodėl savivaldybės aplinkosaugos skyrius savo darbą dirba stebėdamas įvykius pro pirštus? Nieko negali padaryt su uosto terminalų skleidžiama tarša ir nuodijimu ir dar leidžia kirsti sveikus medžius mieste, tam, kad statybininkams būtų patogiau iškloti trinkeles?? Gal reikėtų ir iš valdininkų pradėt reikaulaut atsakomybės, ne tik teršiančių terminalų?

    Reply
  40. Nesvarbu

    Sakot, išpjovus medžius, liko bedvasės gatvės? O JIEMS ir nereikia dvasios. Nes jie jos ir patys neturi. Bedvasiai mankurtai.

    Reply
  41. tas pats

    O paskui žmones į getus, kad tik niekas netrukdytų ponams ir uostui? O tu vycka ką? Ki…us ant rūdos krūvos pakabinęs toliau dūdą pūsi?

    Reply
    • Ta pati

      Puikiai!

    • Kol dar laikas

      Kodėl žmones į gerus? Savibledes šutvę į gerus, kol dar laikas

  42. Nuomonė

    Senai buvo laikas daryti tvarką su miesto augmenija. Didžioji dalis centro su peraugusiais medžiais. O atsodinti galima ir suaugusiais medžiais, tada nereikės laukti pakol anūkai pradės lakstyti.
    Kitas momentas ta tema. Kodėl parkuose nukritę lapai iš karto yra surenkami? Juk tai nenatūralus dalykas. Nukritę lapai per žiemą atlieka svarbų vaidmenį, atiduoda dirvai naudingas medžiagas, ledžia pasislėpti vabzdžiams ir t.t. Tad ar ne verčiau parkuose lapus rinkti pavasarį? Nupūsti reiktų tik šaligatvius ir takus.
    Tarp kitko, gėlynai irgi turėtų būti apsodinti daugiamečiais augalais, o ne vienkartinėmis gėlelėmis kurios siurbia miesto biudžeto pinigus.

    Reply
    • Liudvyga

      Geros pastabos.ūkiškos

  43. ada

    Gal kas sutinka naujus ekspertus samdyti? As uz

    Reply
  44. Tai išpjaukim visus medžius

    Nu tai aišku reikia užsidirbti, rengs projekta uzdirbs, pjaus uždirbs, parduos kinietiškus šudmedžius uždirbs. Visi uždirbs o poto vistiek globalinis atšilimas ir klp atsidurs po vandeniu ? Užsidirbti ir važiuoti iš šito miesto šitos šalies ar ne toks tikslas?

    Reply
    • LIEPA

      Prieš tai vaistukus išgerk.

  45. Anonimas

    Vos ne paskutinės gatvės turinčios dvasią

    Reply
    • Ta pati

      100%

  46. Nesvarbu

    Ekspertams sumokėjo savivaldybė? Alles klar! Kieno pinigai, tas ir muziką užsako. Paklausti tik reikia tų negerbiamųjų ponų – kodėl matote tik medžių pavojų? Kodėl nematote, kokį pavojų kelia išsiklaipiusios trinkelės ir etc.? Kažkodėl matote tik medžius, kuriuos iškirtę, juolab VISUS , padvigubinsite taršą mieste?

    Reply
  47. Anonimas

    Aš siūlau ir prie jūros mišką vissi iškirstti,užlieti betonu,o tarpais atsodinti naujais dekoratyviniais atvežtiniais medžiais, gi anūkams jei nenudžius užaugs, o nukirtą medieną galima parduoti it paremti kokį muzikos festivalį arba investuoti į trinkeles

    Reply
    • ezys

      O as siulau sulyginti Klaipeda su zeme ir uzsodinti lietuviskais berzeliais, pradeti reiktu nuo namo, kuriame jus gyvenat 😉

    • Anonimas

      Tarp berželių gali būti sunku fūrom iš uosto išlaviruoti, o ir scena festivaliams gali netilpti. Geriau betonas ir trinkelės! Kam tie namai kai viskas gražiai trinkelėm užklota?

    • Anonimas

      prie to pačio galėtų visą kuršių nerija išdėti trinkelėmis kad anūkai turėtu kur lakstyti patogiai. Ir iš vis kas tuos medžius sugalvojo? Beje stadionai vaikams taip pat tik iš betono kam ta žolė? Darom! pirmyn L.duda!

    • Anonimas

      🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

Regionas

Kaip mes sodinome medžius

Kone kasdien girdint apie plynus miškų ir pavienių brandžių medžių miestuose kirtimus, prisiminkime tuos žmones, kurie juos sodino. 1929 m. ...
2023-12-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This