Neišdegė V. Titovo planas susigrąžinti atimtą mandatą

Politika, Svarbu

Iš Klaipėdos miesto tarybos pašalintam politikui Viačeslavui Titovui į ją nepavyko sugrįžti ir teismo keliu. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė V. Titovo skundą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jis teismo prašė panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) lapkričio 5 dienos sprendimą, kuriuo pripažinta, kad V. Titovo kaip Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nario įgaliojimai nutrūko anksčiau laiko.

VRK iš V. Titovo mandatą atėmė, nes šis yra nuteistas už sovietų nužudyto Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimo paniekinimą. Teisės aktuose numatyta, kad savivaldybių tarybų narių įgaliojimai nutrūksta prieš terminą pagal apkaltinamąjį nuosprendį. Klaipėdos apygardos teismas tokį V. Titovui paskelbė dar spalio 17-ąją. Jis tą pačią dieną ir įsiteisėjo.

V. Titovo skundą nagrinėjęs LVAT konstatavo, kad asmuo, dėl teistumo praradęs teisę būti savivaldybės tarybos nariu, negali toliau eiti savivaldybės tarybos nario pareigų, ir tai, kad VRK praleido terminą, priimdama šioje byloje ginčijamą sprendimą, nėra pakankamas pagrindas laikyti tokį sprendimą neteisėtu.

V. Titovas skundė tai, kad VRK viena diena pavėlavo priimti sprendimą.

„VRK sprendimo priėmimo terminas praleistas tik viena diena, o jo praleidimas sąlygotas papildomų duomenų iš kitų institucijų rinkimu bei buvusiomis nedarbo dienomis. Teismas padarė išvadą, kad termino sprendimui priimti praleidimas įtakos sprendimo teisėtumui ir pagrįstumui, pareiškėjo teisėms ir pareigoms neturėjo. Termino praleidimas laikytinas formaliu pažeidimu, negalinčiu būti pakankamu pagrindu sprendimo panaikinimui“, – pabrėžiama LVAT sprendime.

LVAT taip pat pažymėjo, kad V. Titovas šioje byloje neįrodinėjo, kad tokio procesinio termino praleidimas sukėlė konkrečias neigiamas pasekmes jo teisėms ir pareigoms, savivaldybės tarybos veiklai ar rinkėjų atstovavimui, ar, kad būtent dėl procesinio termino praleidimo sprendimas tapo nepagrįstu.

V. Titovas teismo prašė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis pasisakytų dėl Lietuvos Respublikos savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 88 straipsnio 1 dalies 5 punkto atitikties Konstitucijai. Šiame straipsnyje nurodoma, kad savivaldybės tarybos narys netenka įgaliojimų, kai įsiteisėja apkaltinamasis nuosprendis. Pats V. Titovas yra įsitikinęs, kad pašalinti iš miesto tarybos politiką galima tik apkaltos būdu.

LVAT konstatavo, kad byloje nebuvo pagrindo kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes V. Titovas nepateikė teisinių argumentų, kurie pagrįstų šią būtinybę – nenurodė, kaip konkrečiai įstatymo nuostatos, kad savivaldybės tarybos nario įgaliojimai nutrūksta prieš terminą, kai įsiteisėja teismo apkaltinamasis nuosprendis, įtvirtinimas minėtame rinkimų įstatyme prieštarauja Konstitucijos 34 straipsniui, kuriame apibrėžta Lietuvos Respublikos piliečių rinkimų teisė, bei dėl kokių priežasčių toks Rinkimų įstatymo reguliavimas yra nepakankamas.

„Čia neskundžiamas sprendimas, tad nieko nebepakeisiu. Bet ir toliau dirbsiu klaipėdiečių labui, pradėsiu ruoštis kitiems rinkimams, dirbsiu su dar didesne jėga. Rinkėjai priims savo sprendimą. Pats tikrai niekur nedingsiu“, – LVAT sprendimą „Atvirai Klaipėdai“ lakoniškai komentavo pats V. Titovas.

Jo vietą miesto taryboje turėtų užimti komiteto „Titov ir teisingumas“ narė Ela Andrejava. Ji priesaikos žodžius turėtų ištarti ketvirtadienį, lapkričio 28 dieną, vyksiančiame miesto tarybos posėdyje.

Klaipėdos apygardos teismas V. Titovą pripažino kaltu dėl to, kad jis kurstė prieš bet kokią žmonių grupę bei pritarė tarptautiniams nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino. Teismas politikui skyrė 10 tūkst. eurų baudą. Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamasis nuosprendis įsigaliojo spalio 17 dieną.

Dėl melagingų pasisakymų neva A. Ramanauskas-Vanagas yra atsakingas už 8 000 civilių žmonių ir vaikų nužudymą, todėl jo atminimo Klaipėdoje įamžinti negalima, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pernai lapkritį V. Titovą pripažino sulaužius Tarybos nario priesaiką. Jis, nelaukdamas apkaltos, pats atsisakė Tarybos nario mandato, bet per šių metų kovą vykusius savivaldos rinkimus vėl buvo išrinktas į naująją Klaipėdos miesto tarybą.

Ikiteisminis tyrimas dėl V. Titovo pasisakymų bei įrašų viešojoje erdvėje buvo pradėtas 2018 metų liepą pagal žurnalisto Andriaus Tapino pareiškimą Generalinei prokuratūrai.

Paklaustas, ar jis vis dar nusiteikęs skųsti ir Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį, V. Titovas pabrėžė, jog kasacinį skundą paduos „šiandien arba rytoj“.

2 Comments

  1. Zydra

    Nu,manau šiuo komentaru susidomės atitinkamos tarnybos ir teistumą gaus ne tik Titovas…

    Reply
  2. jurijus subotinas

    Brangus Lietuvos zmones,
    kriminaline pseudokomuniagu sajudine gauja uzurpavusi valdzia jau 30 metu, per ta laika sunaikino Lietuvos pramone, klestanti zemes uki, zmoniu morale, bei ivykde neregeto masto genocida pries Lietuvos zmones.
    Laikas ishsitiesti, pasijausti zmonemis ir pradeti kalbeti tiesa: UZTENKA BANDITUS VADINTI „partizanais”,AFERISTUS -„premjerais”, LEZBIJETES -„prezidentais” o PARAZITUS – „seimo nariais”. Tai bus musu pirmas zingsnis link padoraus ir garbingo gyvenimo.
    TIK SU RUSIJA LIETUVOS ATEITIS, MES ISTORINIAI BROLIAI IR TURIME BUTI KARTU!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkimuose į Europos Parlamentą - 15 kandidatų sąrašų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), savaitgalį užbaigusi rinkimuose į Europos Parlamentą kandidatuojančių partijų surinktų rinkėjų parašų patikrinimą, priėmė sprendimą registruoti kandidatų ...
2024-05-07
Skaityti daugiau

Politika

Panaikino Remigijaus Žemaitaičio mandatą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gegužės 2 d. priėmė sprendimą panaikinti į Klaipėdos merus kandidatavusio Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio mandatą. Apsisprendimą ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This