Elektra brangs, dujos – pigs

Verslas

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba ketvirtadienį paskelbė galutines nuo sausio 1 dienos įsigaliosiančias elektros energijos ir gamtinių dujų kainas gyventojams. Vidutinės elektros energijos kainos nuo sausio 1 d. augs 14,6 proc., gamtinių dujų kaina vidutiniškai mažės 17,9 proc.

Skaičiuojama, kad standartinio namų ūkio, kuris per mėnesį sunaudoja vidutiniškai apie 149 kilovatvalandžių elektros energijos per mėnesį, išlaidos padidės iki 2,75 eurų per mėnesį. Gabriel Santos (pexels.com) nuotr.

Taryba nustatė, kad nuo ateinančių metų buitiniams vartotojams populiariausio vieno laiko zonos tarifo „Standartinis“ kaina sieks 14,9 ct/kWh su PVM. „Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifo planą pasirinkę klientai už dieninę elektros energiją mokės 16,8 ct/kWh, naktinę – 10,7 ct/kWh.

Gamtinių dujų kaina iki 300 kubinių metrų dujų per metus sunaudojantiems vartotojams sumažės iki 55 ct/kub. m su PVM. Per metus suvartojantieji iki 20 tūkst. kubinių metrų dujų, už kubinį metrą mokės 36 ct/kub. m.

Anot „Ignitis grupės“ pranešimo spaudai, didžiausią įtaką elektros kainų pokyčiams turėjo išaugusios elektros energijos įsigijimo elektros biržoje kainos (augo daugiau kaip 17 proc.), o taip pat didėjančios perdavimo (daugiau kaip 23 proc.), sisteminių (daugiau kaip 27 proc.), skirstymo paslaugų (11-24 proc.) kainos.

Kainų didėjimą elektros biržoje esą lemia ir augančios apyvartinių taršos leidimų kainos, dėl kurių išliks brangi iš taršių gamybos šaltinių gaminama elektros energija. Įtakos elektros kainų pokyčiams, anot pranešimo, turi ir meteorologinės sąlygos. Sausesnis nei įprastai klimatas nėra palankus hidroenergijos gamybai, o tai lemia mažesnius Skandinavijos ir Baltijos šalyse pagamintos elektros kiekius.

Didžiausią įtaką gamtinių dujų kainų mažėjimui buitiniams vartotojams turėjo 39 proc. mažėjanti suskystintų gamtinių dujų terminalo dedamoji, taip pat apie 3,5 proc. mažėjusi žaliavos kaina tarptautinėse rinkose. Dujos pigo sumažėjus paklausai dėl sąlyginai nešaltos žiemos bei dujų saugyklose esančio jų pertekliaus. Atitinkamai 2 ir 7 proc. mažėjo gamtinių dujų skirstymo kaina, o tiekimo saugumo dedamoji mažėjo 52 proc.

„Ignitis“ ekspertų skaičiavimu, tie klientai, kurie gamtinėmis dujomis šildo namus, kiekvieną mėnesį vidutiniškai sutaupys apie 12 eurų. Standartinio namų ūkio, kuris per mėnesį sunaudoja vidutiniškai apie 149 kilovatvalandžių elektros energijos per mėnesį, išlaidos padidės iki 2,75 eurų per mėnesį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Antrasis konkursas dėl vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko

Antrasis konkursas dėl 700 megavatų (MW) galios vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko, pranešė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). „Turėjome tik ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

ELTA

Dujų balionų akcizas įžiebė konfliktą tarp „Jozitos“ ir S. Gentvilo

Nuo naujųjų metų įsigaliojus didesniam akcizui už dujų balionus, degalinių tinklas „Jozita“ čekiuose pradėjo žymėti, kad tai yra „Tėvynės Sąjungos-Konservatorių ...
2024-01-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This