Kretingos rajono gyventojai patys skirstys dalį savivaldybės biudžeto

Regionas

Kretingos savivaldybė pranešė, kad šios rajono gyventojai nuo kitų metų patys galės spręsti, kokių iniciatyvų reikia gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti bei kurti – sukurtas įrankis, leidžiantis gyventojams tiesiogiai skirstyti dalį savivaldybės biudžeto.

Savivaldybės tarybai patvirtinus naująjį Gyventojų iniciatyvų projektą kasmet gyventojų iniciatyvoms įgyvendinti bus skiriama ne mažiau nei 160 tūkst. eurų, tik pirmaisiais, pereinamaisiais, metais numatant mažesnę sumą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Sukūrėme įrankį mūsų rajono žmonėms, kurie turi idėjų, tačiau iki šiol neturėjo galimybių joms įgyvendinti. Būtina pasitikėti savo gyventojais. Todėl kuriame naują galimybę ne tik įsiklausyti į jų poreikius, bet ir įtraukti rajono gyventojus į savivaldos veiklas, paskatinti juos aktyviau reikštis visuomeninėje veikloje bei leisti jiems patiems spręsti, kaip gerinti mūsų visų gyvenamąją aplinką“, – pranešime spaudai cituojama Kretingos rajono savivaldybės tarybos narė Vaida Jakumienė, parengusi ir teikusi šį projektą svarstyti Tarybai.

Pagal patvirtintą Gyventojų iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti, projektų ir idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašą idėjas teikti galės ne jaunesni nei 16 metų asmenys, deklaravę savo gyvenamąją vietą Kretingos rajone. Kiekvieną idėją turės palaikyti bent 10 rajono gyventojų.

Gyventojai projektus teiks trims kategorijoms – mažos apimties iniciatyvų (iki 20 tūkst. eurų) Kretingos miesto seniūnijoje, mažos apimties iniciatyvų Kretingos rajone, išskyrus Kretingos miesto seniūniją, arba didelės apimties iniciatyvų (iki 120 tūkst. eurų) visame Kretingos rajone.

Balsavimas vyks taip pat kiekvienoje iš kategorijų atrenkant daugiausiai gyventojų palaikymo sulaukusius projektus. Spręsti bei balsuoti dėl pateiktų gyventojų iniciatyvų teisę turės tik Kretingos rajone gyvenamąją vietą deklaravę žmonės.

Pasak projektą parengusios V. Jakumienės, galutinis sprendimas, kokių idėjų reikia, bus išimtinai tik rajono gyventojų, o ne valdžios rankose.

Didžiausio gyventojų palaikymo sulaukusius projektus įgyvendins Kretingos rajono savivaldybės administracija. Mažos apimties Kretingos bei rajono projektai bus įgyvendinami per vienerius metus, didelės apimties – per dvejus metus.

Kretingos rajono savivaldybė planuoja rengti Gyventojų iniciatyvų projekto pristatymus, teikti konsultacijas gyventojams, kaip tinkamai parengti iniciatyvas bei pildyti paraiškas.

Visa informacija apie Gyventojų iniciatyvų projektą bus skelbiama savivaldybės tinklalapyje www.kretinga.lt.

2 Comments

  1. Renaldas

    Jei tokią pat santykinę dalį nuo savo biudžeto skirtų Klaipėdos savivaldybė, tai sudarytų 665 tūkst. EUR. Klaipėdos bendruomenės, turite realizuojamų idėjų savo rajonui? Pradėkite svajoti ir planuoti.

    Reply
  2. GintarasR

    O va čia yra viena iš geriausių naujienų pastaruoju metu. Tai dalyvaujamasis biudžetas in action. Šaunuoliai kretingiškiai, baltas pavydas dėl šitaip sveiko požiūrio 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Veidai

Dėl aviacijos inžinerijos pajūrį iškeitė į Kauną

Aviacija Kauno technologijos universiteto (KTU) transporto inžinerijos doktorantą Mindaugą Dagilį privertė iškeisti Kretingą į Kauną. „Nuo antros klasės gyvenau Klaipėdoje, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas

Išrinktos geriausios Kretingos rajono gyventojų iniciatyvos 

Apžvalgos bokštas Kurmaičiuose, parko atnaujinimas palei buvusį senąjį Čyžų dvarą Šukės kaime, pasivaikščiojimo tako „Rūko takas“ prie Vydmantų karjero įrengimas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This