Už senus vaistus dalins hematogenus

Sveikata

„Eurovaistinė“ pranešė gruodžio 3 d. vykdysianti akciją „Vaistai irgi sensta. Atnešk juos į vaistinę“. Jos metu į bet kurią iš dešimties akcijoje dalyvaujančių įmonės vaistinių atnešus nebereikalingų vaistų sunaikinimui, bus dalinami hematogenai. Planuojama išdalinti 1000 hematogenų.

Klaipėdoje šioje akcijoje dalyvaus vaistinė, įsikūrusi Šilutės pl. 68.

Bendrovės pranešime cituojamas Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Organinės chemijos katedros prof. dr. Viktoras Masevičius tvirtina, kad dėl netinkamo rūšiavimo, sąvartyne atsidūrę antibiotikai yra pavojingi aplinkai. Pasak profesoriaus, irdamos antibiotinės medžiagos turi įtakos nepagydomų ligų atsiradimui, o tai, ko gero, viena didžiausių grėsmių žmonijos išlikimui ateityje.

Kaip aiškina V. Masevičius, kontakto metu, antibiotikai nedidelėmis dozėmis sąveikauja su tuberkuliozės bakterijomis ir jų visų nesunaikina. Būtent dėl šios priežasties atsiranda ypač palankios sąlygos vystytis bakterijų kolonijai, kuri atspari kovai prieš tuberkuliozę naudojamiems antibiotikams. Tokių bakterijų nešiotojas, pavyzdžiui, benamis ar paklydęs gyvūnas, turintis kontaktą su šiukšlėmis sąvartyne, tampa nepagydomas šiais vaistais.

Bakterijų atsparumas antibiotikams – didžiulis pavojus, kuris kelia grėsmę žmonijai, nes naujų, vis atsparesnių, vaistinių medžiagų kūrimas yra ne tik ypač brangus, bet ir labai daug laiko reikalaujantis procesas. Šiomis dienomis daugelis mokslininkų baiminasi, kad kol kas atsparumas antibiotikams plinta greičiau, nei kuriami nauji vaistai.

„Pasibaigusio galiojimo vaistus mūsų vaistinėse priimame kiekvieną dieną. Pastebime, kad kasmet visuomenės sąmoningumas didėja ir tokių priemonių surenkame vis daugiau. 2017 metais buvo surinkti 4658 kg, 2018 m. – 5376 kg. Vien šiemet jau esame išrūšiavę 6332 kg ir žinome, kad kiekis tik didės. Šia akcija siekiame dar labiau paskatinti atsakingą požiūrį į aplinkos saugojimą ir dešimtyje miestų mainais už atneštus nebetinkamus vartoti vaistus gyventojams duosime po hematogeną“, – sako „Eurovaistinės” komunikacijos vadovė Laura Bielskė

Pasak jos, bet kurioje vaistinėje visus metus priimami šie nebenaudojami ar pasibaigusio galiojimo vaistai: antibiotikai, tepalai, tabletės ir kapsulės, sirupai, nepanaudotos ampulės.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad tokios medicininės priemonės kaip švirkštai, jų priedai, pleistrai, tvarsčiai, maisto papildai, vitaminai, kosmetinės priemonės yra rūšiuojamos pagal bendras atliekų rūšiavimo taisykles ir vaistinėse nėra priimamos. Vaistinės taip pat negali priimti nuodingų atliekų, tokių kaip gyvsidabrio termometrai.

Į vaistinę atnešami vaistai turi būti savo pakuotėse, tvarkingi, neapipilti jokiais skysčiais. Prieš nešant vaistus į vaistinę reikėtų atkreipti dėmesį, kas rašoma ant pakuotės – užrašas turi teigti, kad tai vaistas, o ne, pavyzdžiui, maisto papildas.

Reklama: B grupės vitaminai

1 Comment

  1. specialistas

    niekada nepirkit vaistus kai to nereikia..atidziai skaitykit salutini poveiki internete, ar parpasykit vaistineje kad duotu perskaityti..90% alegydytojai lietuvoje tai vaistu platintojai kurie israsineja vaistus kai to nereikia..jus automatiskai perkat o paskui negeriat ir ismetat, nuo to gerai tik farmkompanijom ir vaistinems.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

„Eurovaistinėje“ - šiurkštus etikos normų pažeidimas (atnaujinta)

Bėgant metams retkarčiais tenka apsilankyti vaistinėse ir įsigyti reikiamų vaistų. Lapkričio 9 d. eilinį kartą apsilankiau „Eurovaistinėje“, įsikūrusioje BIG-2 patalpose, ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Savaitgalį suksime laikrodžius valanda atgal: kaip pasirūpinti savo savijauta iš anksto?

Paskutinį spalio savaitgalį – iš šeštadienio į sekmadienį – suksime laikrodžius viena valanda atgal. Nors teigiama, kad rudenį laiko sukimas ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

Sveikata

„Eurovaistinė“ pradeda skiepyti nuo gripo

Prasidėjus rudens sezonui ima daugėti susirgimų peršalimo ligomis ir ypatingai – gripu. „Eurovaistinė“ skelbia jau pradedanti skiepyti gyventojus nuo gripo, ...
2023-09-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This