Gargždų turgaus auditas atskleidė daug pažeidimų

Regionas

Pažeidinėjami įstatymai, sklypas, kuriame vykdoma turgavietės veikla, neįregistruotas, su dalimi prekybininkų nėra sudarytos nuomos sutartys. Buvusi valdyba neatliko savo pareigų, įmonė dirba nuostolingai, o vadovas iki šiol neatleistas iš užimamų pareigų, nors jo kadencija jau seniai pasibaigusi. Ir tai tik dalis pažeidimų, kuriuos aptiko Gargždų turgaus veiklą tikrinę auditoriai, praneša Klaipėdos rajono savivaldybė.

„Google” nuotr.

Anot jos pranešimo, auditoriai konstatuoja, kad UAB „Gargždų turgus“ veikla neekonomiška, neefektyvi, nevykdoma vidaus kontrolė, nevaldomos rizikos. O blogus įmonės finansinius rodiklius lemia tai, kad darbas bendrovėje organizuojamas prastai.

Iš atskaitos aiškėja ir tai, kad turgaus veikla buvo vykdoma ant žemės sklypo, kuris net nėra įregistruotas Nekilnojamojo turto registre, nėra patvirtintos turgavietės schemos, nors to reikalauja įstatymai. Auditorių manymu, taip atsitiko todėl, kad bendrovės vadovas galimai tinkamai neatliko savo pareigų. Be to, pažeistas ir Akcinių bendrovių įstatymas – valdyba turgaus vadovą turėjo atleisti pasibaigus jo kadencijai, tačiau tai nebuvo padaryta.

„Iš tiesų audito išvados švelniai tariant šokiruoja. Panašu, kad buvusiai Savivaldybės vadovybei visiškai nerūpėjo įmonė, kurios savininkė ji yra. Tą konstatuoja ir auditoriai, kurių ataskaitoje pabrėžiama, kad Savivaldybė neužtikrino turgaus veiklos skaidrumo ir viešumo. Tad, daug metų Savivaldybės įmonė pažeidinėjo įstatymus, dirbo neefektyviai, o buvęs administracijos direktorius, kuris turi atstovauti pagrindinio akcininko interesams, ir politinė vadovybė į tai nereagavo“, – pranešime spaudai cituojamas Savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

Auditorių atskaitoje pabrėžiama, kad valdyba pažeidinėjo įstatymus, nes neskyrė jokio dėmesio bendrovės ir jos vadovo veiklos kontrolei, nėra pareiškę jokių pastabų turgaus vadovui, o veiklos ir finansų kontrolė buvo atliekama tik formaliai. Tokie veiksmai kelia rizikas, kad įmonės turtas gali būti švaistomas ar net pasisavinimas, ̶teigia auditoriai.

„Auditoriai išsiaiškino, kad su dalimi prekiaujančių turguje net nebuvo pasirašytos nuomos sutartys, dalyje sutarčių neįrašyti patalpų nuomos plotai, tad neaišku, ar jie sumoka tiek, kiek privalo. Be to, dalis prekybininkų visiškai nemoka už elektros energiją, nors tai privalo daryti. O už dalį darbų, kuriuos bendrovė pirko iš tiekėjų, pasirinkusi savo nuožiūra, net neišrašyti darbų priėmimo–perdavimo aktai. Tai mažų mažiausiai neūkiškumas ir aplaidumas“, – teigia A. Bogdanovas.

Pasak administracijos vadovo, jau artimiausiu metu, atsižvelgiant į audito ataskaitą, Savivaldybė įpareigos valdybą sukurti ilgalaikius bendrovės strateginius tikslus ir viziją. Valdybos įvertinimui bus perduota ir auditorių ataskaita. Ji turės priimti sprendimus dėl įmonės veiklos ir vadovo. Vykstant šiems procesams, prekybininkams nerimauti esą nereikia – turgus ir toliau tęs savo veiklą.

UAB „Gargždų turgus“ nėra pateikusi duomenų Registrų centrui, kas sudaro šios bendrovės valdybą. Pagal paskutinius viešai skelbiamus duomenimis įmonės direktorė yra Danutė Jonikaitė. Pagal paskutinius Registrų centrui pateiktus duomenis 90 proc. bendrovės akcijų priklausė Klaipėdos rajono savivaldybei, po 2,5 proc. valdė Vytautas Čeledinas, Romuladas Mazalas, Zita Rekašiutė ir Vladas Šepetis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Politika, Svarbu

Antrajame Klaipėdos mero rinkimų ture susirungs A. Vaitkus ir A. Petrošius

Naktį į pirmadienį paaiškėjo, kad Klaipėdoje rinkimų siurprizu tapo partija „Laisvė ir teisingumas“ ir jos lyderis Remigijus Žemaitaitis, vos nepatekęs ...
2023-03-05
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kandidatų į merus apklausa: kaip vertinate faktą, kad savivaldos projektų realizacijos - vidurkis 4,4 metų? Ko imsitės?

Kandidatai į Klaipėdos miesto mero poziciją atsakė į dar vieną Klaipėdos bendruomenių asociacijos iniciatyvinės grupės pateiktą klausimą. Klaipėdos miesto savivaldybės ...
2023-02-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kandidatų į merus apklausa: ko labiausiai klaipėdiečiai nori iš savivaldybės?

Kandidatai į Klaipėdos miesto mero poziciją atsakė į Klaipėdos bendruomenių asociacijos (KBA) iniciatyvinės grupės pateiktą klausimą: kaip manote, ko labiausiai ...
2023-02-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This