Nuteisė ir vyriausiąjį architektą, ir matininkę

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas praneša pirmadienį priėmęs nuosprendį, kuriuo kaltais pripažino Skuodo rajono savivaldybės vyriausiąjį architektą Tomą Bagočių ir jam talkinusią Registrų centro matininkę Violetą Gutauskienę.

Architektui  už piktnaudžiavimą tarnyba, dokumentų klastojimą ir kyšininkavimą skirta 19 800 eurų, o padėjėjos vaidmenį atlikusiai  matininkei – 12 100 eurų bauda.

Teismas nustatė, kad penkiais atvejais kaltinamasis, veikdamas bendrininkų grupe su jam talkinusia matininke, siekdamas turtinės naudos, susitaręs su fiziniais asmenimis, rengė jiems gyvenamųjų, ūkio, taip pat pagalbinių pastatų statybos bei rekonstrukcijos projektus. Projektus kaltinamasis rengė prisidengęs kitų projektuotojų vardais ir nurodydamas šiuos asmenis kaip jo parengtų projektinių dokumentų autorius.

Registrų centro matininkė, vykdydama susitarimą su kaltinamuoju ir žinodama, jog nėra tikroji projektinių dokumentų autorė ir vadovė, pasirašė vyr. architekto parengtuose projektiniuose dokumentuose. Suklastoti dokumentai buvo panaudoti, pateikiant juos pačiam kaltinamajam derinti bei priimti sprendimą dėl statybos leidimo išdavimo.

Byloje surinkti duomenys patvirtina, kad kaltinamojo veiksmai buvo akivaizdžiai neteisėti ir jis tai aiškiai suprato, be to, nusikalstamą veiką vykdė ilgą laiką, t.y. nuo 2017 m. gruodžio 20 d. iki 2018 m. gegužės 25 d., veikė sistemingai, o pagrindinis tokios veiklos tikslas buvo gauti turtinę naudą. Pažymėta, kad nusikalstamas veikas asmuo padarė eidamas svarbias Skuodo rajono savivaldybės administracijos vyr. architekto, nuo kurio sprendimų priklauso statybos leidimų gavimas (išdavimas), pareigas. Aplinkybę, kad kaltinamieji buvo susitarę veikti išvien, atskleidžia jų tarpusavio pokalbiai ir veiksmai, užfiksuoti kriminalinės žvalgybos priemonėmis. Įvertinus kaltinamųjų pokalbius padaryta išvada, kad kaltinamai matininkei buvo žinoma, jog vyr. architektas už projektų rengimą gauna pajamas.

Kaltinamasis pripažintas kaltu ir už  tai, kad paėmė 100 eurų už konsultacijas dėl tvarto projektinės dokumentacijos tinkamo parengimo ir greitesnio suderinimo siekiant šiuos objektus įregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Priėmęs kyšį, architektas ėmėsi veiksmų paskubinti aktualaus projekto rengimo darbus.

Teismo pranešime teigiama, jog kaltinamųjų atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažintas veikimas bendrininkų grupe, o tai, kad abu kaltinamieji pripažino savo kaltę ir gailėjosi, pripažinta jų atsakomybę lengvinančia aplinkybe.

Šį nuosprendį galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Buvusiam vyriausiajam architektui konfiskuos ir pinigus

Antradienį Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo iš iš dalies patenkino prokuroro apeliacinį skundą dėl Klaipėdos apygardos teismo 2019 m. gruodžio nuosprendžio, ...
2020-03-31
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Pievų Tako daugiabutis: kova tęsiasi

Klaipėdos savivaldybės administracija, išnagrinėjusi naujus Pievų Tako gatvėje daugiabučio statybas planuojančios bendrovės pateiktus projektinius pasiūlymus ir aplinkinių gyventojų skundus, nusprendė ...
2019-08-30
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pradėjo įrenginėti Vydūno skverą

Būsimajame Vydūno sode, skvere tarp Bokštų ir Puodžių gatvių, ėmė darbuotis statybininkai – pradėti kirsti senieji medžiai, teritorija baigiama aptverti tvora.
2018-08-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This