Asbesto tvarkymas: pažadėjo – patiešijo

Miestas

Gintarė Šimtininkaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-12-04

Komentarų: 0

Savivaldybės žadėta nemokama galimybė sutvarkyti asbesto atliekas klaipėdiečiui Jonui Rudavičiui virto tikru galvos skausmu.

Savivaldybės raginimu ir pažadu susiviliojusio klaipėdiečio kieme asbesto atliekos stovi nuo birželio. Gintarės Šimtininkaitės nuotr.

Kovo mėnesį savivaldybės interneto puslapyje buvo paskelbtas kvietimas individualių ir visuomeninės paskirties pastatų savininkams pasikeisti vadinamuosius šiferio stogus, o susidarius asbesto turinčių gaminių atliekų, kreiptis į savivaldybę dėl jų išvežimo. J. Rudavičius pasakojo, jog ilgai nedelsęs nusprendė pasinaudoti šia galimybe, todėl suskubo tvarkyti ūkinio pastato stogą.

„Pakeičiau stogą, iškart pranešiau savivaldybei. Atvažiavo žmonės su specialiu baltu maišu atliekom, paprašė viską sukrauti į tą maišą, o vėliau žadėjo atvažiuoti paimti ir išvežti, todėl maišą palikome lengvai privažiuojamoje vietoje, bet tas maišas taip ir liko čia stovėti nuo birželio mėnesio iki dabar. Skambinu, klausiu, kada bus paimta, bet visada gaunu tuos pačius pažadus, jog paims, bet taip niekas ir nevyksta“, – pasakojo J. Rudavičius.

Vyras sakė, jog jam labiausiai pikta dėl to, jog nėra atsakymų, kaip elgtis.

„Siūliausi pats savo jėgomis išvežti tas atliekas, kad tik jos čia nemaišytų daugiau, bet niekas negalėjo pasakyti, kur visą tą maišą su atliekomis pristatyti. Viskas ką išgirdau, tai pažadą, jog tikrai išveš. Prašiau sūnaus, kad pabandytų išsiaiškinti, bet ir toliau buvom raminami pažadais, o galiausiai apskritai ignoruojami, nes į skambučius niekas atsakyti nebesiteikė”, – teigė pašnekovas.

Savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vyr. specialistė Žydrina Žemaitytė tikino, kad tokias atliekas numatoma surinkti iki gruodžio 13 dienos.

„Pagal pirmą sutartį buvo numatyta sutvarkyti 40 tonų asbesto turinčių atliekų, nes būtent tokiam kiekiui atliekų sutvarkyti buvo skirta Aplinkos ministerijos dotacija, šis kiekis minėtų atliekų buvo išvežtas. Tiems gyventojams, kurie užsiregistravo vėliausiai, asbesto turinčių atliekų išvežimo paslauga nebuvo suteikta. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybės administracija priėmė sprendimą skirti papildomai lėšų nesurinktoms atliekoms sutvarkyti, todėl buvo pradėtos naujos viešųjų pirkimų procedūros, kurios užtruko iki lapkričio pabaigos. Iki gruodžio 13 dienos numatyta išvežti asbesto turinčias atliekas iš tų 15-os gyventojų, kurie užsiregistravo vėliausiai“, – situaciją aiškino specialistė.

Asbesto atliekas gyventojai gali pristatyti į Klaipėdos regioninį sąvartyną Dumpiuose, tačiau ši paslauga yra mokama.

Asbestas – vienas pavojingiausių cheminių veiksnių visose išvystytos pramonės šalyse. 1976 m. Tarptautinis vėžio tyrinėjimo centras asbestą pripažino kancerogenišku žmogui ir priskyrė I faktorių grupei. Visos asbesto atmainos, tame tarpe chrizotilas ir amfibolai, sukelia piktybinius navikus. Dažniausiai asbesto sukeliamos ligos – plaučių bei krūtinplėvės asbestozė, krūtinplėvės bei pilvaplėvės mezotelioma, gerklų, plaučių, skrandžio, storosios žarnos, inkstų vėžys.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Atsikratyti asbesto šiferiu klaipėdiečiai jau gali nemokamai

Klaipėdos savivaldybė sudarė sutartį su UAB „Ekonovus” dėl asbesto atliekų, susidariusių gyvenamųjų namų ūkiuose, surinkimo ir išvežimo 5 regioninį sąvartyne ...
2022-07-27
Skaityti daugiau

Miestas

Kviečia registruotis keisti šiferio stogus ar išvežti asbesto atliekas

Aplinkos ministerija, skirdama dotacijas savivaldybėms, planuoja 2022-2023 m. finansuoti namų ūkiuose susidariusių asbesto turinčių gaminių atliekų surinkimą, transportavimą ir saugų šalinimą. ...
2021-10-06
Skaityti daugiau

Regionas

Galima kreiptis paramos dėl asbestinių stogų keitimo

Žemės ūkio ministerija primena, kad kaimų gyventojai, norintys pakeisti asbestinius (šiferio) namų stogus, gali teikti paraiškas paramai. Jos priimamos iki ...
2020-04-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This